22. mars 2022

Retur til bestselgerlistene, femten år bitrere

Vi er inne på bestselgerliste. New entry på tolvte plass, generell litteratur. 

Boklista: Demokratiets langsomme død - BOK365.no
Det er kick ass det, for det er sånne lister man vil inn på, når man skriver bøker. 

Og jeg burde sprette rundt i glede. Men dessverre, Espen Iversen, Kristin Storrusten, Elisabeth Sheehy, Marie Hotvedt Rystad og de geniale folka i Norges Quizforbunds Æresliga, dette er ikke en takketale. For siden forrige gang jeg var på en sånn liste har jeg levd femten år i skyggene av dem og lært hva for et mig det er.

Slike lister er loddtrekning. NM i lotto og stein saks papir er en mer rettferdig rangering. Rangere folk etter bilnummeret er en mer rettferdig rangering. 

Avgjørelsene i denne bransjen, for oss som ikke er kjendiser, kunne like gjerne vært tatt av aper som bedrev pilkast. Hver gang du lager en bok, tar du et lodd i et lotteri. Denne gangen vant vi, so what.

Og nå som jeg er bestselgende forfatter, hva har jeg lært om hvordan man lykkes, hvilket råd har jeg til ungdommen som vil slå igjennom i bokbransjen? 

Les les les og skriv skriv skriv, skriv alltid, selv når det ikke vil seg, skriv til det løsner Fyll på med silikon og meld deg på Perra. Sørg for at det du skriver føles ekte, riv formuleringene ut av hjerterota Utfør en rimjob på en gift statsråd foran et overvåkningskamera i stortingsgarasjen.

Bli kjendis. Eneste måte. Folk ville ikke hatt Abid Raja eller Pølsa Pettersen som hjertekirurg, eller frisør, da foretrekker man en proff, men når det kommer til bøkene man skal lese, da spiller det plutselig ingen rolle at det å skrive faktisk er et føkkings fag.

Jeg har ingen illusjon om at nasjonen plutselig har oppdaget min og mine medforfatteres genialitet. Dette er hylleplass hylleplass hylleplass, og nå, i noen uker, får jeg og Iversen breie oss på kjøpesentrene, i mai er det over. Jeg har disse ukene, og jeg har ingen gratie og verdighet til overs for å takle denne formidable triumfen. Det skal gnis inn til det blør, så skal det strøs salt i sårene. 

Sånn at jeg vet, når jeg atter forsvinner ned i skyggenes dal, hvor jeg skriver peak aasmul, teksten som er selve hensikten med mitt liv, som blir nullet i bokrådet av en tjueårig bokhandleransatt fordi han ikke liker fargen på omslaget, at jeg da vet at det på et nivå er fortjent, fordi da jeg hadde mine femten minutter var jeg så uspiselig at selv Petter Northug ville rødmet.

Hvordan er det der nede i gjørma, Vegard, går litt trått i år, salget?

Ingen kommentarer: