22. juni 2017

Quiz-VM 2017

Quiz-VM har en geografikategori som heter 'Verden', og riktignok er den tilsmusset av andre temaer, men likevel gikk det bra i år. På grunn av hyggelige tilbakemeldinger på forrige post om OL, tenkte jeg å se litt på VM også.

Fasiten på spørsmålene står i STORE bokstaver. I parentes bak spørsmålet vurderer jeg hvor vanskelig spørsmålet var, ut fra hvor mange av de 64 norske deltagerne som klarte det. Vi får selvfølgelig ikke noe slikt hint om spørsmål er vanskelig eller lette under VM, bortsett fra at det er en tendens til at de verste nøttene kommer sent i omgangen.

---

1 Medlemsstatene i Den afrikanske unionen er delt inn i 5 geografiske regioner, disse er nord, øst, vest, den sørlige, og hvilken annen region?  (Middels 33/64)

Jeg har sett den østre regionen på et kart, og husket at den hadde en skrå grense inn mot midten av Afrika, så jeg antar at det er plass til en SENTRAL region. (1 av 1)

2 Verdens lengste fastlandsgrense mellom kun to land skiller hvilke to nasjoner som tidligere var britiske kolonier? Du må oppgi begge. (Planke 55/64)

Som vanlig har jeg disponert tiden elendig, så når jeg starter på World-kategorien har jeg bare sju minutter tenketid igjen. Jeg ser spørsmålet, tenker først at den lengste grensen er Russland-Kina, og bruker en del tid på å vurdere om Kina er ligger bak den litt snodige formuleringen "vokste ut av britisk koloni", som jeg leser i det engelske original-spørsmålssettet. England hadde en del strongholds langs Kinas kyst. Jeg finner ut at, nei, går deretter igjennom Sør-Amerika, finner ikke noe riktig svar der heller, og tenker, dette får jeg komme tilbake til. Jeg kommer aldri tilbake, og svarer dermed blankt på det tredje enkleste spørsmålet. Svaret er USA og CANADA. (1 av 2)

3 Den 240 km lange elven Bou Regreg renner ut i Atlanterhavet ved Wadi sala, mellom byene Rabat og Salé i den vestlige delen av i hvilket land? (Skamløs Planke - 59/64)

Her rekker jeg å tenke, wadi er et arabisk ord, det betyr elv som er uttørket halve året, og et arabisk land ved Atlanterhavet, det kan fort bli MAROKKO. Så klasker vanskelighetsgraden ned i gulvet i neste bisetning, ved at hovedstaden Rabat nevnes. (2 av 3)

4 Hvilken av verdens 6 islamske republikker har de største militære styrkene? Landet er også på topp 10 listen for hele verden.  (Småtøft 23/64)

Jeg starter med Iran som hypotese. Så tenker jeg på folketall, for med unntak av Nord-Korea er det ofte en sammenheng mellom lands størrelse og landets hær. Pakistan er dobbelt så stort som Iran og innbiller seg sikkert at de trenger en stor hær, fordi de har kranglet med India siden landene ble opprettet. Jeg går for PAKISTAN (3 av 4)

5 Med en overflate på ca. 39.000 km2 og en gjennomsnittsdybde på kun 7 meter, hvilket hav/havområde er forbundet med det mye større Svartehavet via Kertsj-stredet?  (Middels 35/64)

Kertsj-stredet har jeg nettopp lært meg, som vanlig gjennom å drite meg ut på quiz. Det er innseilingen til AZOV-havet. (4 av 5) 

6 I flere tiår har konseptet Hyperloop vært en foreslått måte å transportere passasjerer og frakt i et nær-vakuum-rør med samme hastighet som et fly. Det nyeste konseptet bruker ny teknologi, og ble lansert i 2012 av hvilken entreprenør, investor, ingeniør og oppfinner? (Skamløs Planke 60/64)

Jeg har lest om dette, det er Teslagründeren Elon MUSK. Det viser seg å være kategoriens letteste spørsmål. (5 av 6) 

7 Også før hun giftet seg hjalp Bertha Ringer til med finansieringen av hennes senere ektemanns selskap. Etter at de giftet seg hjalp hun til med feilretting på hans Motorwagen, den første patenterte automobilen, og hun gjennomførte den første langturen (ca 90 km) med den. Hvem giftet Bertha Ringer seg med? (Småtøft 28/64)

Den første patenterte automobilen der altså. Bilen ble funnet opp synkront av Daimler og Benz i 1885, så det er fort en av de, og det hjelper ikke at spørsmålet hinter om en tysker når begge var tyske. Begge har selskap oppkalt etter seg. Det er ikke mye å resonnere på hvis man ikke vet hvem de var gift med, det blir blindepilkast og mynt-og-kron. Jeg, og sikkert halve feltet, gikk for Daimler. Det var Karl BENZ (5 av 7)

8 Hvilken olympisk by er bokstavelig talt drevet av ost – overskuddsmyse fra produksjonen av Beaufort blir blandet med bakterier for å gjøre det til biogass som gir kraft til 1.500 innbyggere? (Tøft 18/64)

En så liten OL-by, det er sjeldent. Beaufort høres fransk ut, ost høres fransk ut, jeg tenker tidlig på ALBERTVILLE, og det passer med at den er liten. Jeg suser videre i tidsnøden min uten å gruble mer. Flaks, hadde jeg tenkt på Chamonix eller Grenoble først ville jeg sikkert svart det. (6 av 8)

9 Hvilken amerikansk delstatshovedstad er, ikke overraskende, tvillingby med Genova i Italia?
 (Småtøft 23/64)

Her leter jeg først etter delstatshovedstater som ligner på ordet Genova, det fins jo slike byer, Geneve for eksempel, men jeg finner ingen i USA. Jeg har bodd i Genova i en uke, så jeg leter i mine minner om byen etter noe som kan assosieres, finner ingenting. Tiden forlanger at jeg går videre. At Columbus var født i Genova vet jeg jo, og delstatshovedstedene i USA sitter greit. Så jeg hadde kunnskapen som trengtes, men ikke tiden. Surt. Svaret er COLUMBUS, Ohio. (6 av 9)

10 Évora er berømt for Capela dos Ossos, som har fått navnet fordi interiøret er dekorert med menneskelige hodeskaller og knokler. I hvilket europeisk land ligger det? (Middels 36/64)

Jeg assosierer Evora med PORTUGAL, og er fortsatt ikke sikker på hvorfor.

EDIT: Det smalt på plass da jeg så friidretts-VM i august. Jeg har det fra Nelson Evora, som blant annet ble OL-mester i tresteg i Beijing, og som representerer Portugal. Her har jeg hatt pur flaks, for mannen er innvandret til Portugal fra Elfenbenskysten, han kunne like gjerne representert Saudigambia eller Ekvatorialpolen. Bare flaks.  (7 av 10) 


11 Hvilket medlemsland i Den afrikanske unionen er det eneste som har en majoritet av hinduer? (Tøft 15/64)

Jeg har hørt at MAURITIUS har store mengder ikke-afrikanere, men er ikke trygg på om det er indere. Kanskje er det kinesere. Har ikke tid, må bare skrive det. (8 av 11)

12 Hva heter hovedstaden som fra 1946 til 1992 hadde navn til ære for Josip Broz? (Småtøft 27/64)

Josip Broz var bedre kjent som Tito. Og Tito styrte Jugoslavia, så jeg antar at vi skal til en av de såkalt rest-jugoslaviske hovedstedene. Beograd er det ikke, den het Beograd da jeg var liten. Sarajevo het Sarajevo da de hadde OL i 1984, også en som kan utelukkes. Ljubliana het Ljubliana da vi kjørte gjennom i 1989. Pristina, kanskje, men i VM er det ikke ukomplisert å anse Kosovo for eget land, det er ikke et land i følge Russland eller FN. Det er noen som jeg ikke kan utelukke, Skopje og Zagreb, men det virker ikke plausibelt at Kroatia og Makedonia, som gikk selvstendig på 90-tallet, hadde en by som het Titograd så sent som i 1992. Jeg faller ned på PODGORICA, hovedstaden i Montenegro, fordi landet ble egen nasjon så sent, og fordi jeg innbiller meg at Montenegro er det mest serbiskvennlige av de rest-Jugoslaviske landene. (9 av 12)

13 Hvilken NASA-romsonde som ble skutt opp i september 2007 ble den første til å besøke en dvergplanet da den ankom Ceres i mars 2015? (Brutalt 9/64)

Iblant vet man at man ikke vet. Ingenting å resonnere på, bruker ikke noe tid på DAWN. (9 av 13)
 
14 Hvilket veldig sterkt materiale, som er en type aramidfiber, ble funnet opp av Stephanie Kwolek fra DuPont, og først brukt kommersielt som erstatning for stål i racerbiler (1970-tallet)? (Greit 43/64)

Tenker først på Nylon, som også ble funnet opp av DuPont, men ser deretter årstallet. Nylon ble funnet opp i 1935. Jeg tenker, vi skal ha noe sterkt og lett, vi skal ha KEVLAR. (10 av 14)

15 Den 40. breddegrad (nord) går gjennom den iberiske halvøy. Den 55. breddegrad (nord) går gjennom hvilken annen europeisk halvøy som også er kjent som ‘den kimbriske halvøy’? (Tøft 19 av 64)

Breddegrader og lengdegrader er min greie. Tall og kart, what's not to like?  Jeg regnet ut at den 55 breddegrad måtte gå tvers igjennom Danmark, og Danmark er jo i stor grad en halvøy, tenkte jeg, men hva kaller men den da, den danske halvøy, danish peninsula, aldri hørt om, jeg er panisk i tidsnød, går videre med intensjon om å komme tilbake, noe som aldri skjer. JYLLAND. Gaaahhhhh *dunk* (10 av 15)


16 Hva er navnet på det myke, lette metallet som blir utvunnet av saltløsninger i jordoverflaten, og ofte blir brukt til batterier i mobiltelefoner, nettbrett, og elbiler? (Greit 47/64)

Det letteste metallet er jo LITIUM, og det brukes i batterier. Sparer tid, grubler ikke mer. (11 av 16)  

17 Denne byen er den største på Japans nordlige øy Hokkaido, og har samme navn som et bryggeri. Hvilken by har navn etter det som på Ainu kan oversettes til “tørr, stor elv”? (Middels 39/64)

Jeg trodde at SAPPORO var størst på Hokkaido, men blir usikker fordi jeg ikke kjenner igjen hintene, aldri hørt om et bryggeri som heter Sapporo, og hvis det er Sapporo kunne det jo være naturlig å hinte om OL i 1972. Men jeg har ikke noen gode andre kandidater, og beholder svaret mitt. (12 av 17)

18 I 2015 fant NASAs romsonde New Horizons en hjerteformet sjø som inneholdt giftig is (frosset karbonmonoksid, nitrogen og metan) på overflaten av hvilket himmellegeme? (Tøft 20/64)

New Horizons gikk ut til Pluto, så dette kan være den, plutomånen Charon, eller hva som helst annet den passerte på veien ut, men jeg går for himmellegemet som mest forbindes med sonden, og svarer PLUTO (13 av 18)

19 I volum er dette den største bielven til Mississippi, og Tennessee River er den største bielven til denne igjen. Hvilken elv er det her snakk om, som også deler navn med en amerikansk delstat? (Tøft 21/64)

Her går jeg veldig kjapt for Missouri, den er Mississippis klart lengste bielv og sannsynlig kandidat til også å være størst i volum. Men Tennessee river ville da ikke funnet på å lense seg i Missouri, ligger ikke den på den andre siden av Mississippi? Jeg går tilbake til tegnebrettet igjen og skriver usikkert OHIO, men er veldig utrygg, fordi Missouri er så mye lengre. (14 av 19)

20 Hvilken viktig søramerikansk havneby ligger ca. 120 km (med bil) nordvest for Santiago, og har tidligere fått kallenavn som “Lille San Francisco” og “Stillehavets juvel”? (Middels 34/64)

Jeg har nettopp kjøpt klær av en mann som var fra VALPARAÍSO, som jeg har lært at er Santiagos havneby.  (15 av 20)

21 Calvera, en isolert nøytronstjerne (oppkalt etter skurken i 1960-filmen ‘The Magnificent Seven’ (‘De syv uovervinnelige’)), og den supervarme hvite dvergstjernen H1504+65 (med en overflatetemperatur på 200.000 Kelvin), er begge del av hvilket stjernebilde på den nordlige halvkule? (Grisebrutalt 1/64)

Jeg tenker de syv uovervinnelige, da er det sikkert sju stjerner,  jeg går for Karlsvogna. Svaret skulle være LILLE BJØRN, som også har sju stjerner. (15 av 21)

22 Hvilken by ved Musi-elvens bredder er ikke bare delstatshovedstad i den indiske staten Telangana, men også de jure-hovedstad for delstaten Andre Pradesh? Dette er en av Indias mest folkerike byer, og den har samme navn som en tilsvarende stor by i Sindh, Pakistan. (Småtøft 24/64)

Jeg har nettopp sett over en del indiske delstatshovedsteder, men tror du det hjelper meg, nei, Telangana vurderte jeg ikke som interessant, og i Andra Pradesh fokuserte jeg på den nylig konstruerte hovedstaden de holder på å skifte til, og jeg merker at det navnet kan jeg ikke dra frem, jeg tror det er det de skal ha, jeg stresser, men greier ikke formulere Amaravati. 

Så leser jeg spørsmålet litt grundigere, vi skal ha en av Indias største byer, da er det ikke en nykonstruert tegneserieby, og dessuten er det navn på en like stor by i Pakistan. Jeg vet at den største byen i verden som har en annen by med samme navn som er større enn seg, heter HYDERABAD. (16 av 22)

23 På lokket har de et mønster med konsentriske sirkler som man sier skal minne om ringer i vann, som igjen skal representere en type “filosofi” som designerne ville fremkalle da disse laptopene ble utviklet. Hvilket navn på syv bokstaver brukes om denne familien av ultrabooks laget av Asus siden 2011?  (Brutalt 4/64)

Aldri hørt om, det aner meg at de fire siste kan være 'book', men rekker ikke å ruge ut noe plausibelt prefix. Jeg skriver Macbook men vet at det er feil. Svaret er ZENBOOK. (16 av 23)

24 Med et ord som betyr “gudenes hus” på språket til Pemón-folket, hva kalles platåfjellene/mesaene man finner i det guyanske høylandet i Sør-Amerika, særlig i Venezuela og vestre Guyana? Eksempler på slike fjell er Auyantepui (der Angel Falls ligger) og Monte Roraima.   (Tøft 19/64)

Det skal jeg kunne, etter å ha svart table mountains på et lignende spørsmål før og fått feil. Jeg mener det er cirka tupei eller tepui eller tepiu eller noe sånt, og så ser jeg at ordet TEPUI inngår i et av fjellene i spørsmålet. (17 av 24)
 
25 Samtlige vulkanutbrudd i USA de siste 200 årene har kommet fra topper i hvilken større fjellkjede som er del av den amerikanske cordillera i den vestlige delen av Nord-Amerika? (Tøft 13/64)

Jeg vet av fjellene. St Helena er et av dem, de har typisk menneskenavn og de ligger parallelt med stillehavskysten og går tvers gjennom Oregon, og jeg skrev dette stedsnavnet da jeg tegnet Amerika fra hodet på frokost-TV i høst, men hva heter deeeee daaaaa. Jeg greier ikke dra det frem, jeg skulle skrevet KASKADEFJELLENE. (17 av 25)

26 Dette er en by det sørlige Usbekistan nær grenseovergangen til Afghanistan ved Hairata. Den moderne navnet er derivert fra gammel-iransk, og betyr “stedet der man krysser”. Noen mener at navnet heller stammer fra det greske ordet “thermos” siden dette er det varmeste området i Usbekistan. Andre hevder at opphavet er fra sanskrit der man finner ordet ‘Taramato’ som betyr ‘på elvebreddene’. Byen ble internasjonalt kjent på grunn av sin Vennskapsbro som forbinder den med Afghanistan, og det var her de siste sovjetiske styrkene trakk seg tilbake fra afghansk jord. Hva heter byen? (Klin umulig 0/64)

Jeg kan ikke sånne ting, skriver ned landets nest største by, Samarkand, men vet at det er feil. Svaret er TERMEZ (17 av 26)

27 Den ble grunnlagt i november 1929 ved Curtiss Field, Valley Stream, New York for å støtte og forfremme kvinnelige piloter. Alle de 117 kvinnelige pilotene som på det tidspunktet hadde lisens ble invitert til å være med, men gruppen fikk navn etter et mindre tall med 2 siffer som representerte de som faktisk var til stede, eller hadde flagget interesse for å danne en slik gruppe. Hva er navnet på det som nå er en interesseorganisasjon for kvinnelige piloter, og som tilbyr profesjonelle muligheter for kvinner i luftfart? (Grisebrutalt 1/64)

Har ingenting, og lager en forkortelse som starter med W. Svaret er “NITTINI” / NINETYNINES / 99’s (17 av 27) 

28 Denne øygruppen ligger i den sørlige delen av Rødehavet og tilhører SaudiArabia. Sajid og Zufaf er mindre øyer, men hva heter øygruppen som har tatt navn etter den største øya? (Klin umulig 0/64)
Sjanseløs, jeg vet at jeg ikke kan noen øyer der, og det sparer meg i det minste tid. FARASANøyene / FARASAN islands (17 av 28)

29 På bildet ser du to kinesiske naboprovinser som kun har én bokstav forskjellig i navnet, skrevet med vestlige bokstaver. Hva er navnet på én av disse provinsene? (Tøft 16/64)
             


Dette kan jeg, for en gang i året, før VM, går jeg inn på lizard point og spiller igjennom kinesiske- provinser-quizen deres. Vi har med SHANXI og  SHAANXI å gjøre. (18 av 29)

30 Denne nyttige metoden, som på en effektiv måte reduserte kostnadene ved store trykkerijobber, er kjent under to navn/ord, og begge brukes den dag i dag i mange språk (også med nye betydninger). I trykkerisammenheng, hva kalte man jernplaten som ble lagd ved hjelp av en form av pappmasjé eller gips, og som ble brukt i stedet for originalen?  (Brutalt 8/64)
 


Hva kaller man en sånn, er det ikke en KLISJÉ, da? Det føles som et snilt spørsmål, men er det nest vanskelige jeg klarer i VM (å dra frem den sveitsiske psykologen Kübler-Ross er det vanskeligste.) (19 av 30)

Jeg fikk 19 poeng, som ga delt 3.plass i Norge og delt 26.plass i verden. Det er snasent, når det deltok 2878 quizzere i VM i år, og de er jo ikke akkurat brødhoder. Jon Inge Kolden fikk 22 poeng, han ble beste norske og var nummer 4 i verden, delt med den belgiske olympiske mesteren fra forrige post. Kategorien ble vunnet på 23 poeng, delt seier mellom en ire, en brite og en belgier.

Copyrights: VM lages av International Quizzing Association (IQA) og er oversatt av den norske quizforbundet (NQF). 

Ingen kommentarer: