7. november 2009

Bjarne Håkon Hanssen er en stor mann, en stor politiker og et stort menneske

Nå som den ruvende sosialdemokraten Bjarne Håkon Hanssens omfangsrike politiske karriere går mot slutten, har jeg diskutert hans ettermæle med et utvalg mennesker. Hvordan vil Bjarne Håkon Hanssen bli husket? Et ord som går igjen, er "stor".

Noe lignende har slått meg i forbindelse med Erna Solberg. Jeg synes journalister har en tendens til å putte inn volumbeskrivende adjektiver i sin omtale av hennes uttalelser. Det kan være 'stor', eller f.eks. 'ruvende' og 'omfangsrike', som jeg lirket inn i den første delsetningen i denne bloggposten.

La oss ta en titt på hva Google sier. Søkestrengen

"Bjarne Håkon Hanssen er en stor"

... gir akkurat like mange treff som

"Jens Stoltenberg er en stor"
"Jonas Gahr Støre er en stor"
"Trond Giske er en stor"
"Knut Storberget er en stor"

og samtlige andre Ap-menn i regjeringen ...

tilsammen.

La oss se på hva Alta Vista sier. Alta vista har en søkefunksjon som gjør at du kan sjekke hvor ofte ordet 'stor' står i nærheten av et navn. Hvis man sjekker norske politikere der er det en mann som er suverent større enn de andre: Lars Sponheim. Hans storhet er i størrelsesorden det tidobbelte av statsministeren og de andre jeg sjekket.

Men hva om vi søker på 'feit'? Da er det en annen dans. Alta Vista finner 1,2 millioner treff på Bjarne Håkon Hanssen, men ikke ett av dem står innen ti ords avstand fra ordet 'feit'. Det samme gjelder Lars Sponheim og de andre mennene jeg sjekker, de har 0, 1 eller 2 tilfeller av feit.

Erna Solberg, derimot. Hennes navn står 139 ganger i nærheten av ordet 'feit'.

(LordX er representert på listen, med "Erna Solberg er så feit at hun bruker epileptiske gutter som vibrator.")

OK, jeg skal innrømme at det statistiske grunnlaget vitenskapelig sett er løvtynt. Men skal man likevel trekke en konklusjon, er inntrykket at for våre mannlige politikere slår høy vekt ut i storhet, mens for damer slår den ut i mobbing. Og det er jo et tankekors.

2 kommentarer:

Dnort sa...

Fett innlegg!

Her hadde du jo noe som burde engasjert flere, men som druknet i gyllne kyr...

Guri sa...

Eg las det eg og altså ;)