17. mars 2015

Adresseavisens anmeldelse av Ut Av Mørket

Adresseavisen har anmeldt Ut Av Mørket, og en fin fyr som heter Ivar sendte meg en digitalisert versjon av teksten:

---

Styggen på ryggen

ADRESSEAVISEN 1 16.03.2015 Side 26

Forlaget markedsfører dette som en mørk feelgood-roman, en ganske treffende beskrivelse.

Trønderen Aasmul debuterte med «Blodføre» i 2007, «Ut av mørket» er hans andre roman.

Bjørn, Jesper og Magnus vokser opp sammen, og utgjør en gjeng som finner på mange sprell. Når de tenner på en buss har de ikke fått med seg at Magnus er inne i bussen. Panikken tar dem, før en mystisk kar som går under navnet Fuzz kommer løpende og redder Magnus ut av bussen. Det går rykter om at Fuzz er pedofil, han har et mørke inne i seg og bærer på en tung bør. Guttene har også sine historier; Jesper har vokst opp med en voldelig far. Venninnen Kim har en bror som ligger i kjelleren og ruser seg.

«Ut av mørket» kan leses som en oppvekstroman, men først og fremst er det en fortelling om hvordan lyset kan vinne over mørket, kampen mellom det gode og det onde, og hvordan vennskap og samhold kan styrke en. Og at man ikke skal skue hunden på hårene.

Forfatteren har hatt kronisk utmattelsessyndrom, noe som førte til at han var sengeliggende i flere år. Dette tilfører romanen levd liv, troverdighet og nerve; som leser merker man at historien er skrevet av en som selv har kjent vanskeligheter på kroppen.

«Ut av mørket» er i all hovedsak godt fortalt, Aasmul skriver fram interessante karakterer som ikke blir overtydelige, det er flere lag i teksten og han overlater en del til oss lesere. På den andre siden kan teksten innimellom også oppleves som utydelig, med det resultat at nerven og intensiteten i fortellingen blir ujevn. Disse innvendingene til tross, «Ut av mørket» er en god roman.

Ingen kommentarer: