31. desember 2005

Mitt nyttårsforsett


Når noen gjør noe slemt, skyldes det gjerne at noen har vært slemme mot dem. Det er synligst når noen hevner seg. Men det er ikke alle det er like lett å ta igjen på. Hevner man seg på sjefen sin risikerer man for eksempel sparken. Derfor får slemheten ofte utløp i en annen retning, kanskje på en undersått på jobben, kanskje har man et mobbeoffer, kanskje går man hjem og plager kona eller ungene. Offeret må også ha utløp for det vonde, og så har vi det gående. De svakeste, f.eks. mobbeofrene på barneskolen, står nederst i samfunnets hakkeorden. Han som måtte tåle mest mobbing i min klasse ble igjen da vi andre var ferdige med ungdomsskolen. Han hang utenfor skolegården i et par år for å banke opp mindre unger. Mye dritt skulle sendes videre.

Noen av de på bunnen begår heller hærverk eller sprayer vegger. Politiet i byen min har innført nulltoleranse for grafitti. Er det riktig ende å ta tak i samfunnsproblemene i? På et vis forteller skriften på veggen oss hvordan det står til med samfunnet. Er sannheten blitt for synlig?

Slemhet, ondskap, eller hva du vil kalle det, renner ned gjennom samfunnet som vann renner nedover, fra toppene, de med mye eller litt makt, fra direktører, lærere, legesekretærer, byråkrater, til de som ikke har noe makt. Når direktørene og de andre med makt og penger går hjem fra jobb har de fått mindre slemhet tilbake enn de ga, slik blir det idylliske nabolag der tomteprisene er høye. Men gutta på gulvet har ikke fått utløp, dermed blir det mer alkoholisme, koneplaging, pøbelunger, hærverk og mobbing der husene er billige. Uten at de som bor her er dårligere mennesker.

Som vann starter slemheten som mange små bekker, som blir til større bekker, som samler seg til elver, sjøer og hav. Slik kan det bli hundrer av medskyldige til en voldtekt, tusener av medskyldige til et drap, millioner av medskyldige til en krig. Hver gang du sender slemhet videre sikrer du deg en aksje i grusomheter som skal skje.

Nelson Mandela (bildet) greide å bremse flommen, han tok mot mer dritt enn han sendte videre. Alle er ikke som ham, det er mye forlangt av mennesker at vi ikke skal ta igjen når noen behandler oss dårlig. Hevnen ligger i vår natur. Men man kan begrense sin hevn så mye man klarer, skade ting heller enn folk, bruke baksnakk istedet for hevn, og ikke bringe andres baksnakk videre. Kan man ikke stoppe flommen av slemhet, kan man lede slemheten ut i ufarlig retning.

Det vil jeg prøve. Det er mitt nyttårsforsett. Å være litt bedre mot verden enn verden er mot meg.

6 kommentarer:

Thale sa...

Jeg vet jeg har hørt navnet ditt før et sted! Var det du som skrev om the adventures of Viktor Vektor?

lanzetudor sa...

Jøss, du er kjendis du Eskil.

Anonym sa...

Hei, hei!

Godt nyttår! Jepp, ser ut til at kommentarfeltet ditt funker. :-)

Anonym sa...

Forøvring, ang. graffiti; det som helt klart irriterer meg mest - er at byen vår tilhører de som kan betale for seg. Det er opp til dem og definere hva jeg skal få ha rundt meg i det offentlige rom. Graffiti er blitt definert som en uting, noe stygt og lite ønskelig - mens store pengesterke aktører (som eksempelvis Clear Channel) får overstrømme Oslo med grønnjævlig reklame. Dersom Clear Channel plutselig ønsket å sette opp reklame med graffitti på, skal jeg garantere deg at det ikke lengre hadde vært snakk om hvorvidt graf er stygt eller ikke. Pengene rår, og alle andre taper på det. Unge mennesker med et behov for å uttrykke seg blir kriminalisert, mens pengesterke store multinasjonale selskaper får ture frem som de vil. Fyfaen. Ikke rart jeg blir deppa av denne byen.

Klem til deg ;-)

Esquil sa...

Viktor Vektor var det noe kjent med ja, hvilket betyr at Thale har gått på NTNU?

Ikke kjendis, heldigvis. Kjenner knapt meg selv. :)

enig amygdala, vi har samme greia her i byen også. Det er helt ulogisk at billboards er lov og grafitti ikke er det. Når det er sagt kan jeg styre meg for ren tagging. Skal du først spraye en vegg får du jaggumeg ha baller til å legge litt innsats i det.

Anonym sa...

Jeg kan med rette kalle meg 20% siv.ing. Og smøregutt. Viktor var forøvrig et av de største lyspunktene rett før matte2-eksamen, så kredd for den! Men muligens var det bare fysmat-nerdene (og jeg) som fant den festlig..