27. mars 2007

Vår generasjon

Min generasjon kalles ironigenerasjonen, eller i USA, hvor de til en viss grad mangler ironi, generasjon X. Men er det først og fremst ironi som kjennetegner oss? Ironi er ikke noe nytt påfunn, det hadde man også for to tusen år siden. Ironi betyr å si det motsatte av hva vi mener. Er det det vi gjør?

Til en viss grad, OK. Men i mine øyne handler det mer om distanse. Vi har større avstand til ting foreldregenerasjonen tar alvorlig.

Etter krigen var livet tøft, og man måtte ta verden på alvor. På åttitallet da vi vokste opp var de viktige sakene vunnet, det var for sent å bygge landet. Og jeg føler at foreldregenerasjonen tenkte, OK, nå er det ingen store saker, da tar vi de mindre viktige sakene alvorlig. Så skriver vi seriøse leserinnlegg om småting, og lar avisene produsere 14000 alvorlige artikler om Vallasaken (til sammenligning ble det laget 16000 om terrorangrepet mot World Trade Center.) Mens min generasjon tenkte, OK, nå er det ingen store saker, da tar vi tar de alvorlige tingene useriøst, og tar heller de useriøse tingene alvorlig, slik som filmer, tegneserier, video-/dataspill, musikk, etc.

Så kan du si, jo men det er generasjon X som fyller avisredaksjonene nå. Nei, sier jeg, det er unge mennesker ansatt av den forrige generasjonen og på den forrige generasjonens premisser. Dermed blir nyhetene servert på en måte som jeg iblant syns grenser til lam. Det samme gjelder bøker, det er de gamle sjelene fra vår generasjon som blir antatt nå. De ekte generasjon X-stemmene, de som preger bloggosfæren, har i beskjeden grad sluppet til. Jeg synes min generasjons stemme er tydeligere i engelsk litteratur enn i norsk.

Jeg føler et tydelig generasjonsskille i forhold til mine foreldre. De er stapp fulle av mine gener, men de lar seg underholde av Tore P. Sporet, Tande-Pe og den øvrige moroa på NRK på lørdagskveldene. De har begynt å kjøpe kongebøker. De er greie og kan være morsomme, men det er en del de ikke 'tar'.

Skillet sett fra meg går sånn cirka ved 50 års alder. Jeg kjenner folk over femti som kan språket, men de er i mindretall. Kanskje ble skillet dannet av ungdomsopprøret i 1968, Woodstock og hippiebølgen.

Jeg venter på at neste generasjonskløft skal åpenbare seg, under meg i alder, men jeg har ikke merket noe til nå. Det skal finnes en generasjon Y, SMS-generasjonen, de som er i tjueåra nå, men jeg merker ikke forskjell på dem og meg.

Dette er nye tanker, jeg er spent på om du er enig.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er jeg pirkete, men er dine foreldre stappfulle av dine gener? Jeg ville nå trodd at det var du som var stappfull av deres gener, jeg da men... ;)

Esquil sa...

Nå er du pirkete ;)

Anonym sa...

Jeg tror at vi skrev om det samme på samme tid, faktisk. (Denne posten og min seneste.) Og ja, jeg er mye enig med deg. (Om du gidder kan du sammenlikne avsnittene våre om det å "bygge landet" og hva det avstedkommer.)

Lilly Craft sa...

Æ synes dæm som e rundt 45 no, ja, at dæm rett og slett e en smule "træg". Dæm har et litt døllt språkbruk, alt ska vær "sånn og sånn". Svensktopp e liksom fint, det synes æ speile at en glatt og enkel overflate e å foretrekk, samma korr dårlig stelt det e... Det e itj "pent" å leik sæ, aill kreativitet blir kvælt før en eventuell unnfangelse fordi at man ska ri på en strøm av regla som bare e te bry.

Esquil sa...

Tar ikke den helt store likheten, radiohode. But hey thats me. Men du nevner at den yngre generasjonen har høyere forbruk, og det er det mine foreldre ser som den største generasjonsforskjellen. Det er jo et poeng og et negativt utviklingstrekk.

lady, du bruker litt sterke ord for meg, jeg har ikke noe imot voksne folk. men vi er vel inne på noe av det samme. Det siste drar jeg kjensel på. Til det du sier om fasade, jeg vet ikke om den eldre generasjonen er mer overfladiske, men jeg tror de er i snitt mindre åpne.

Takk for at dere kommenterer, du også RD :)

Lilly Craft sa...

Har itjnå imot voksne folk æ heller sjø. Æ e jo ganske "træg" sjøl ifølge min lille prinsesse på 16 år. Så det vil no vis sæ om det e bare te hu, eller om det rett og slett kjæm et generasjonsskifte der da...

Tonita sa...

Underholdes ikke av NRKs lørdagsservering i det hele tatt, værste TV-kvelden i uka! Og kongebøker har jeg aldri kjøpt, heldigvis aldri fått, og kommer neppe til å bla i noen gang. Og jeg kunne vært mora til en på 45!
Men, jeg tenker av og til på at det er en forskjell i hva våre barns genereasjon og vi velger å bruke penger på. Og uten at jeg kommer ut og sier det høyt, så synes jeg nok av og til at det er litt merkelig prioritering av pengeforbruket hos mange unge i dag. Samtidig ser jeg jo at det kan være all mulig grunn til å heve øyebrynene over en del av mitt eget pengebruk - skulle nok ta toget og ikke fly f.eks. Får kanskje tid til det når jeg blir pensjonist.
Føler meg av og til som sur gammal kjerring, fordi jeg er kritisk til det jeg oppfatter som dårlig oppførsel, - og jeg liker ikke å være sur gammal kjerring.
Synes det er kjempespennende med de nye tegneseriebøkene. Dagens tegneseriebøker er noe annet enn TinTin og mine elskede Illustrerte Klassikere. Men nå er det viktigste faktisk at folk leser, ikke bare hva de leser.
Selv elsker jeg å lese noen blogger.
Og Esquil, du er nok en av mine absolutte favoritter. Supergod formuleringsevne, spennende betraktninger, - og det du har skrevet i bloggen og kaller fiksjon er simpelthen glimrende! Fortjener utgivelse.

Anonym sa...

Enig i alt, unntatt det siste. Jeg føler meg like fremmed overfor generasjon Y som overfor generasjonen før meg.

Jeg begynner å nærme meg din generasjonsgrense, og ville nok ha satt den litt høyere selv. Ihvertfall hvis ungdomsopprøret i 1968 danner et skille; da var dagens 45-åringer bare 6 år gamle.

Men jeg lurer på om ikke slike grenser endrer seg med egen alder. Dvs; at det egentlig er snakk om flytende overganger.

=Anja sa...

Mest enig med den siste definisjonen på ironi-
Så enkelt er det(av og til):
Vi i eXosettgenerasjonen er desillusjonerte pga. at alt (dvs. sivilisasjonen)ser ut til å gå til helvete/vi er lei av å høre om det-
Vi trenger sårt til noe å muntre oss opp med- og velger ironi
Personlig synes j de resp. dommedagsprofetiene for hele røkla mye heller påkaller galgenhumor og en skikkelig gapskratt-

Når en blir litt eldre ønsker en å fremstå som mer seriøs og ansvarlig- og begynner plutselig å bekymre seg over alt mulig og tar sakene mer "alvorlig"

Godt at to minus til slutt blir pluss-

Esquil sa...

takk, tonemor :)

det er jo veldig individuelt, det er det som gjør det vanskelig å trekke opp generasjonstrekk. at du blogger tyder vel i seg selv på at du er ungdommelig innstilt.

men jeg tenkte på det når jeg hørte per egil hegge slakte den nye humoren på radioen. jeg liker hegge og tipper han og jeg hadde hatt samme humor hvis vi var av samme generasjon. det han ikke likte var tulleintervjuer, mens jeg synes denne humortypen kan være genial, f.eks. utført av Ali G.

men de er jo antiautoritære. og når jeg blir gammel liker jeg kanskje heller ikke antiautoritære ting. lurer på hvordan det blir, om vi blir seriøse med alderen, eller om nyhetssendingene i 2030 ligner på dagens david lettermanshow og nytt på nytt. og om ungdommen synes det er så stappteit med all denne fotballen, filmene, dataspillene og rocken som preger nyhetene, at de politiske ungdomspartiene blir større enn moderpartiene...

opplevde du selv generasjonsforskjeller mot de eldre, tonemor?

Esquil sa...

oi mye kommentarer samtidig

enig abre, jeg tenkte på det selv etter jeg skrev, at det er noen år siden jeg tenkte tallet 45 og at det nå har flyttet seg nærmere 50. dessuten kjenner jeg få i den alderen, så det blir diffust.

det kan være, anja, men hvis det er miljø du sikter til er vel 'dommedagsprofetene' ofte ganske unge.

Esquil sa...

forresten interessant at du ser forskjell på generasjon X og Y, abre. hva er forskjellen?

=Anja sa...

Ja selvfølgelig-
Det er jo derfor de tyr til ironi/galgenhumor(i neste åndedrag)for å få litt avstand til tingene
Synes dere kompliserer noe veldig her:0)

Rigmor sa...

Jeg priser meg lykkelig over at jeg ikke har NRKs lørdagsunderholdning her.

Men tja.
Det kan være du er inne på noe med generasjoner, men i såfall er jeg en fisk på land her; få av vennene mine er i samme aldersgruppe som meg selv, og ikke faller jeg helt inn med generasjonen over heller.

Men jeg er heisandes på sms!

Anonym sa...

Forskjell X/Y:

Nja, kanskje det bare er ulike kulturelle referanser. Jeg synes ihvertfall ofte det er vanskelig å skjønne hva folk i 20-åra snakker om.

Men med fare for å virke gammel, seriøs og selvhøytidelig: jeg støter ofte på det jeg vil kalle historieløshet. Uvitenhet om sammenhenger. Alle har naturligvis de fleste referansene fra sin egen generasjon, men noen forholder seg bare til den, løsrevet fra resten. Og av og til opptrer denne uvitenheten sammen med arroganse, og akkurat det har jeg problemer med, må jeg innrømme. Nå finner man selvsagt sånt hos folk i alle aldre, men mitt inntrykk er at det har blitt vanligere, og at det har noe med "tidsånden" å gjøre, snarere enn alder i seg selv.

Men jeg er åpen for at jeg tar feil. Jeg omgås ikke akkurat mange mennesker i 20-åra.

Det er mulig at det er noe av dette du mener med "distanse", men jeg tror ikke det bare er det. Det er forskjell på å ikke vite (og gi blaffen i at man ikke vet), og det å vite og gi blaffen.

Når det gjelder humor og sjargong står jeg vel med en fot i hver leir. Jeg liker mye såkalt "ny humor", men vil gjerne at det skal være en tanke bak. Kan ikke fordra det jeg oppfatter som å sette likhetstegn mellom "morsom" og "pinlig".

Men jeg lurer på hvor gamle bloggerne er, som jeg pleier å lese. Jeg har ihvertfall hele tida følt at jeg er i samme generasjon. Jeg blir overrasket (og lettet) hvis særlig mange av dem er under 30. :)

mirakel sa...

Hvis det du skriver stemmer, så er jeg generasjon Y. Merker at jeg ikke synes det stemmer helt, for å være ærlig. Jeg er vel ingen sms-generasjon..! Jeg liker fortsatt best å ringe, jeg husker brevenes tid (samt tiden før mobil), jeg husker Bugg og Borgen skole og jeg skriver ikke meldingsspråk (f.eks: jg sr dg sidn). Men jeg har mine smileyer, da.. :)

Uansett. Min mening er at vi i 20-årene ikke er generasjon Y. Det får heller være de som er enda yngre.

Jeg har ikke følt at vi to er så forskjellige heller, sånn utenom at du er hundre ganger mer intellegent enn meg. Men det er jo en annen sak.

Tonita sa...

Jeg følte så absolutt generasjonsforskjell da, og den sitter i den dag i dag, og jeg minnes om den stadig vekk.
Men - det er ikke riktig å stappe alt det som er i den ballongen inn i denne kommentaren og belemre deg og dine lesere med det her.

=Anja sa...

Mirakel:
Ikke overvurder Esquil,og ikke undervurder deg selv:0)

Esquil sa...

sant nok, anja. jeg er ihvertfall en enkel mann. jeg tok det mer som et kompliment enn veldig bokstavelig.

bugg? det husker jeg jo knapt sjøl.

abre: jeg har ikke møtt spesielt mange arrogante ungdommer selv, men kanskje ligner attituden i hiphop-kulturen på arrogansen du snakker om.

tonemor: det hørtes jo interessant ut. ble nysgjerrig.

rigmor: du er tydeligvis en egen generasjon :) Generasjon IYXR

=Anja sa...

Det er kompliment,ja :o

Det er kompliment,ja:0)
Men hvorfor får j ikke "svar" på min forrige kommentar?

Esquil sa...

jeg kom ikke på noe å si. du syns vi kompliserer for mye, jeg kicker ikke på den påstanden, men du har fullstendig lov å ha din oppfatning.

jeg får noia når det forventes at jeg skal svare på alt. jeg har ikke kreativitet til det, da blir det å svare med lamt smalltalk, og av og til er hjernen helt blank, det fins ikke noe svar der inne. jeg prøver å ikke hoppe over to kommentarer på rad fra samme person, men jeg fører ikke regnskap, så kan hende får noen svar oftere enn andre. noen skriver på en måte som treffer mine egne tanker og referanserammer bedre, for eksempel fordi de kjenner meg fra andre steder, og da popper det gjerne opp et svar på ett sekund.

=Anja sa...

Det var god respons,Esquil!
Takkar:0)
Vurderer forøvrig å slutte å bruke energi på å putte inn kommentarer her-får fullstendig noia av å få minimal respons når j prøver å være konstruktiv-
Forstår at det ikke er enkelt for deg med så mange kommentarer til en hver tid!
Absolutely NO HARD FEELINGS!!!
Med vennlig hilsen Anders Anja Hafsmo
Slutt

Zava sa...

Spennende tema du tar opp Esquil! Inntrykket mitt er at folk nå konsumerer nye medier og teknologi totalt på tvers av demografiske kriterier som alder, kjønn, bosted osv. Å gi forskjellige generasjoner merkelapper tror derfor ikke jeg er helt riktig lengre. Det handler mer om hvor motiverte og interesserte man er for/i å henge med på nettopp denne utviklinga. Når det er sagt så preger jo sms/chatte/blogge-bølgen både språk og adferdsmønster veldig. Men å si at de befinner seg i en gitt aldersgruppe eller sosialt lag feks. tror jeg ikke lengre er en bra segmenteringsmåte. En viss overvekt blant de yngre kan man nok se, men den kløfta du etterspør tror jeg kommer til å handle mer om personlighetstyper i fremtiden.

Har ramla ut av Norges lengste bloggrull igjen ser jeg, du driver og justerer den ofte gitt ;)

Esquil sa...

beklager at du føler det sånn, anja, men som sagt før, hvis målet med å kommentere bare er å få svar, så anbefaler jeg å satse på bedre blogger enn min.

ikke uenig i det, zava, men jeg mener likevel det fins generasjonstrekk, ikke et skarpt skille men slik at trekk gjelder 90% av 35- åringene, 50% av 50-åringene og 10% av 65-åringene, f.eks. du vil alltid ha unge sjeler og gamle sjeler.

bra du følger med. bloggrollen er en tabbe, ikke et statement. lurer på hvor mange fler jeg har fornærmet nå ...

=Anja sa...

Lei av "god dag mann økseskaft"-respons,ja-
Også lei av resp. bloggere; i dette tilfelle deg,som har en tendens til å ta opp ting i værste mening-
Fins ingen bedre bloggere enn deg;Esquil- det skal du ha
Tuareghilsen ifra Anja!
Slutt

Anonym sa...

Interessant kommentarfelt du har Esquil. Eg tenkte egentlig å kommentere etter å ha lest innlegget, men så gjekk tankane seg vill i kommentarane, viss du skjønne?

Prøver likevel: eg er 24, og ser på oss i min alder som litt på grensa til den nye generasjonen som du snakker om. Eg kan mobil og data, eg forstår språket deira (så sant dei ikkje spelar for mykje CS), samtidig som eg føler eg "tilhører" dei som er eldre enn meg. Men uansett tenker eg at grensa er veldig uklar..

Esquil sa...

takk anja, så var det dette med å overvurdere esquil da :)

men hvis jeg har en god blogg så kan det være fordi jeg tenker mye og glemmer lite. og hvis jeg er nærtagende, så er det av akkurat de samme grunnene.

kvitveis: takk :) vi har jo fått samlet en bra gjeng her etterhvert. det var interessant at du mener du er et generasjonsskille. det er kanskje et tydeligere tegn på at det fins noe der.

=Anja sa...

Your`e the greatest- Esquil!!!
Men husk at j ikke mente å såre deg i tidligere poster/Jeg og husker godt når det gjelder viktige ting.
Riktig god påske
Slutt

Anonym sa...

Hvorfor er det ingen som snakker om følelser her? ;)
Denne debatten er vel over for mer enn ei uke siden, men altså: X-generasjonens ironi kan oppfattes som ganske kald, til dels hånlig og nedlatende (Otto Jespersen m fl). Mange yngre folk snakker/skriver/ler med mindre distanse, mer varme, og likevel på en helt annen måte enn Torepåsporet-generasjonen.
Esquil, du må lese emobloggene!
Enn annen ting, det med "bygge landet" osv, det har både du og radiohode stjålet fra Erlend Loe. Gammelt nytt, æda bæda :)

Esquil sa...

kanskje du er inne på noe. større åpenhet har nok vært en utvikling også frem til X-generasjonen, men kanskje har vi i større grad trengt avstand/ironi som skjold. det er mulig. jo slemmere folk er mot hverandre jo mindre åpen kan man være, og det hang nok en del slemhet igjen i samfunnet etter verdenskrigen. mye sinte ex-soldater og bitre enker i europa, mye fordømmelse av tyskerunger og barn utenfor ekteskap etc. siden da har vi blitt snillere og snillere.

loe har sikkert stjålet klisjeen han også. gammelt nytt har du stjålet, æda bæda har du stjålet, smileyen har du stjålet fra en amerikaner osv osv.