18. oktober 2007

75% sjanse til å nå EM


Jeg likte fotballintelligensen som ble vist ved den andre scoringen i landskampen i går, hvor Gamsten setter en haug bosniere i sjakkmatt ved å passe skrått bakover på banen, når alle tror han skal legge inn. Sånn kan fotballkamper vinnes uten overlegne tekniske evner.

Under Drillo-tiden pleide jeg å leke meg med å beregne sannsynligheter for å nå sluttspill. Fordi landslagstabeller er mye mer uoversiktlige enn serietabeller, dels kan det være odde antall lag i gruppen og man kan ha spilt ulikt antall kamper, dels er nivåforskjellene på lagene så store at det betyr mye hvilke kamper som gjenstår. For eksempel hadde Frankrike størst sjanser i sin pulje før denne runden, trass i at de lå på tredjeplass på tabellen (fordi de to lagene foran skal møtes).

Jeg mener Norges sjanser til å nå fotball EM nå er 75%. Da vurderer jeg Norge og Tyrkia som jevngode lag.

Sjansene etter Norge-Tyrkia i oktober ser sånn ut.

41% sjanse til å slå Tyrkia -> 100% EM
23% sjanse til å spille uavgjort med få mål -> 93% EM-sjanse før siste kamp
3% sjanse til å spille uavgjort på en slik måte at Tyrkia havner foran oss på tabellen hvis vi ender med like poeng -> 83% EM-sjanse
33% sjanse til å tape mot Tyrkia -> 32% EM-sjanse

16 kommentarer:

Anonym sa...

Gamsten satte en haug bosniere i sjakk matt, men han forsøkte å nå Rushfeldt med pasningen. Godt at Morten minstemann kan være litt heldig innimellom også...

Velkommen tilbake forresten, og takk for god underholdning en del kvelder i det siste. Det er godt gjort å fascinere en fotballidiot med beskrivelser av løping uten ball... Tog du'an?

Esquil sa...

tog'an. hyggelig å høre :)

mener forresten at jeg så deg på TV her om dagen. zappet innom, så jeg rakk ikke å få med meg i detalj hva saken handlet om, men du gjorde da et bra inntrykk.

Anonym sa...

Ja, det er jeg som svinger miss Mona rundt på parketten hver lørdag...

Neida, hvis du var innom lokalnyhetene en dag for et par uker siden kan det nok stemme. Men min scrapbook er svært liten sammenliknet med enkelte andres :o)

Anonym sa...

Men hvor er sjansen for at en eller annen dåre springer inn på banen, slår ned dommeren og ødelegger hele greia? Tror du faktisk man kan neglisjere den? ;)

Anonym sa...

Om Norge og Tyrkia er rangert som jevngode - er det da hjemmebanefordelen som slår såpass kraftig ut at sjansen for norsk seier er 41%?

Har du forsten en kjapp prosent for Englands muligheter nå? Hørte et par tv-kanaler karakterisere sjansen som henholdsvis tilnærmet null og gode muligheter. Vil tro den ligger i mellom der en plass, men nærmere null. 18% kanskje?

Esquil sa...

ey. i tallet 33% sjanse for tyrkisk seier ligger det eksempelvis inne en 0,01834% sjanse for at en norsk kurder løper inn og banker tyrkias keeper, 0,0164% sjanse for at tyrkia tilkjennes seieren fordi hareide har forsøkt å bestikke dommeren med en kasse faustino reserva I, en 0,0031% sjanse for at al qaida-terror i oslo gjør at kampen må avlyses, norge deretter involveres i varm krig og ikke kan stille i EM. Og så videre. vi leker ikke statistikk.

Esquil sa...

beach: 41-26-33 er en H-U-B-fordeling du får hvis du ser på resultatet av en uvirkelig mengde kamper. husker ikke hvilken undersøkelse, men jeg husker konklusjonen. Tanken er at når så mange kamper tas i betraktning vil nivåforskjeller jevnes ut, siden lagene typisk møtes både hjemme og borte, sånn at 41-26-33 også burde være sannsynlighetsfordelingen for to jevngode lag.

england må jeg se nærmere på.

Esquil sa...

et kjapt overslag på england ga dem såpass som 35% sjanse for EM. fordi russland har en bortekamp i israel som jeg vurderte det som 40% sannsynlig at de vinner ut fra styrkeforhold. Israel er gode. Men i ettertid ser jeg at russland nok har fordel av at israel bare kan glemme EM. så, si 30% da?

Anonym sa...

Og da har du regnet det som hvor stor sjanse for at England slår Kroatia? Må vel trekke ifra litt for at Robinson står i mål... ;)

Esquil sa...

41%. dro gode gamle 41-26-33 ... :)

Weinberg sa...

75 % virker som et meget godt anslag all den tid Norsk Regnesentral har kommet frem til 72,5 %.

Esquil sa...

takk, og takk det samme, ser du selv har 72%. nå er ikke norsk regnesentral noen fasit, uten at jeg husker om det var de som lagde komedie i en riksavis med å bruke poissonfordeling på sannsynligheten av utfallet i kamper i fotball-vm 98, eller skyte spurv med kanon som det også heter. poisson ga herlig rare utslag.

men regnesentralen og jeg har akkurat samme vurderinger av tyrkias sjanser for seier i de to kampene, 33 og 50. Jeg la meg høyere enn dem for norges sjanse på malta.

I sjansevurdering føler jeg det beste er å ta et snitt av bookmakeroddsen og invertere seg tilbake til sjansefordelingen. bookmakerne er proffe. men oddsene har vel ikke kommet ennå.

Anonym sa...

Asmuul!

Takk for bok. Jeg antar at dette er en bok preget av alvor, da jeg ikke kan huske at humor var et fremtredende trekk i din gjerning som admass.

KBS

Esquil sa...

hei 39 :)

det stemmer. Jeg ser andre ha denne mystiske evnen til å få andre mennesker til å le, og jeg misunner slike som deg. Dette med å mangle humor har alltid vært et savn i livet. Jeg gråter lett når jeg tenker på humor.

Anonym sa...

Ironi 39c, Ironi....

Ellers var 39 vel kjent med sin evne til å berike omgivelsene med kvalitetshumor. Men evig eies kun det tapte, 39 er ikke mer og det samme med humoren.
x39 skal nå ut på en lang reise, dit hvor uro råder. Men han skal ta med 39c's verk, og søke inn i hans verden.

Esquil sa...

ironi besvares med ironi...

skal du i krigen? oida. lykke til, ta vare på kropp og sjel.