11. april 2008

Hvordan lykkes i Traveler IQ Challenge?

Geografitesten Traveler IQ Challenge er blitt en populær greie på Facebook. Anerkjente nettsteder som Aftenposten og Victoria har også skrevet om den.

Du kan spille spillet under en av de to første linkene, men det kule er å spille på Facebook og klatre på highscorelisten. To millioner har spilt hovedspillet der inne. Det dumme med hovedspillet er at det er et knotspill som handler om å plassere flaggene perfekt rett, og da er det stor skjerm, effektivt datautstyr og kjappe fingre som avgjør mer enn kunnskap når du nærmer deg verdenstoppen.

Spillene for hver verdensdel er mer krevende kunnskapsmessig, og det setter jeg pris på. Europatesten er prøvd av en halv million, jeg var på mitt beste oppe på 9.plass:
That's me in the corner:
I det to nevnte spillene er det vanskelig å få over 140 i IQ. Duden som ledet Europalisten hadde, som du kanskje så, 143. Men tar du et særere spill, kan du få høyere. I påsken (ja, jeg har et trist liv) jobbet jeg meg opp til en Traveler IQ på 168 ved å spille Afrikaspillet.

Hemmeligheten, bortsett fra at jeg er geografinerd, er som følger. Du deler skjermen i to: selve spillet og et word-dokument. I dokumentet noterer du opp stedene du ikke kan i hodet, og forsøker å beskrive hvor de er. Når det kommer opp en ukjent by har du noen sek under på deg til å bla i den alfabetiske listen, og dette rekker du stort sett alltid. Rytmen er at du aktiviserer word-vinduet mens du venter på neste spørsmål, deretter plasserer du musepilen klar på kartet. Når spørsmålet kommer bruker du venstre hånd til å bla i worddokumentet med page up/page down-knappene på tastaturet, mens musa er klar for rask reaksjon fra høyre hånd når svaret er klart.

Jeg har lagt en fet fil med de fleste byene i Afrika her. For å bruke den slik den fremligger må du kunne navnet på alle landene og alle hovedstedene i Afrika, pluss noen store byer. Men du kan lett kopiere filen inn i word og tillempe den til ditt eget kunnskapsnivå. Dermed skulle du greit hente hjem en IQ som imponerer tårer i øynene på facebookvennene dine. Lykke til!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ricardo?

:)

Esquil sa...

Jepp. Jeg meldte meg på facebook da nettstedet var en smal og ukjent greie, og jeg trodde at man som alle andre steder brukte nick. Så jeg valgte Ricardo Fenstre DeLaPerez. Da folk rundt meg byttet til sine ekte navn, forsøkte jeg også. Men da nektet faktisk facebook å tro på det egentlige navnet mitt. De anser meg som en mann som heter Ricardo og som prøver å bløffe dem til å tro at jeg heter Eskil.

Samme skjedde da jeg ble døpt, presten nektet å tro at Eskil var et navn. Da jeg ble gift, trodde presten at Eskil var etternavnet, slik at han bare "Tar du, [etternavn], [kones fornavn] som hos deg står?" Hardt liv. Heldigvis er navnet på vei inn nå.

Rigmor sa...

Men... er det ikke gøyere å få til UTEN en huskelapp å bla i?

Sier hun som måtte avlive hele traveller IQ greien fordi den av en eller annen grunn avbryter seg selv halvveis gjennom... Grr.

Guri sa...

Eskil/Eskild er jo ganske vanleg? Eg kjenner fleire (over 20) som heiter det. At ikkje fjesbok er like gode på litt uvanlege norske namn er jo ei anna sak.

Nissemann sa...

OK, jeg får tilstå jeg også. Har "jukset" i Traveler IQ Quiz jeg også. Jeg delte også skjermen i to, men åpnet kart over hhv Oceania og Karibia i den andre halvdelen av skjermen. Det irriterte meg nemlig grenseløst å alltid ryke ut på de to områdene... Har nå en Traveler IQ på 132 i World Challenge og er fornøyd med å ligge bak dem som er foran meg. Takk for hjelpen med å stå frem...

Unknown sa...

Så det var dette du trengte pause til, ja... :-)

Jeg har ikke vært like systematisk som deg, men mitt triks har vært å klikke på hovedstaden i landet dersom jeg ikke hadde helt kontroll på byen eller severdigheten. Det gir i de fleste tilfeller ganske bra match. Washington-området er overrepresentert i USA-spørsmålene. Beijing-området overrepresentert i Kina-spørsmålene og Moskva-området overrepresentert i Russlad-spørsmålene. Unntaket er Brasil, hvor det lønner seg å klikke på Rio de Janeiro-området, som er overrepresentert der. De fleste andre land er så små at du får gode poeng uansett om du bommer på byen.

Jeg måtte prøve et tosifret antall ganger før jeg nådde 12.nivå og slo meg til ro med det...

Esquil sa...

rigmor: jo. jeg spiller en del av spillene uten huskelapp, bl.a. flaggtesten. men å spille afrika uten huskelapp er ikke spes gøy for en enkel mann som meg. dessuten tror jeg huskelappen gir en raskere måte å lære på.

guri, du kjenner ikke over 20 som heter eskil? ahhh, ok. over 20 år.

vi var 250 eskil da jeg sjekket på 90-tallet. nå er vi 1500. altså en seksdobling på ca. ti år.

nissemann: det må jo være lov. du jukser ikke før du hacker high-score-listen. og 132 er pent.

en gang fikk spillet en bug som gjorde at stedet jeg skulle sette flagget var markert med et flagg på forhånd. sånn funket det i tre-fire spørsmål. hvis folk har denne bugen en hel runde er det lite man kan gjøre for å slå dem.

Esquil sa...

truls: jepp. du har din del av æren :)

jeg pleier å trykke på senter av landet hvis jeg ikke aner. eller senter av kystlinja. men iblant følger jeg din taktikk, ja. hvis navnet ligner på et navn i et naboland legger jeg meg inn mot grensen til det. og generelt er jeg veldig lite systematisk.

Nissemann sa...

Sorry asså, men "senter av landet" funker nok dårlig. Oslo var lenge eneste by det ble spurt om i Norge, helt til by nummer 2 dukket opp: Vadsø. Så de har nok tenkt på at de fleste klistrer flagget nær hovedstaden... Noen som har andre erfaringer?

Takk for tipsene om Beijing / Washington / Moskva. Kan også tipse om at sørøst-Canada er overrepresentert der, fra de store sjøene og østover.

Og hva er beste treff? Jeg bommet med 6 km på Tikrit en gang... :o)

Esquil sa...

vel, senter av landet har jo gitt meg pene resultater. spillet er som en lang stafett, og jeg følger logikken vi bruker i store orienteringsstafetter, at du ikke skal prøve å gjøre noe genialt, men på å unngå de store feilene. senter av landet gir høyeste minimumsscore.

vet jeg har hatt 2 km, litt usikker på om jeg har sett 1-tallet. Aldri hatt 0 ihvertfall. de kommer gjerne på obskure plasser ja, så det er mest flaks.

skulle likt å spilt på en gigaskjerm.

Anonym sa...

Du har hakket mer konkurranseinstinkt enn meg tror jeg, og det skal litt til ;)

(det er muligens bare meg som ikke har nok fritid lengre)

Esquil sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Esquil sa...

minnea: det er mulig jeg har for mye, ja. men dette var et spill som var laget perfekt for meg...

nissemann; jeg har tenkt, det er ikke egentlig sentrum jeg bruker, jeg bruker antatt demografisk sentrum. altså, i land som algerie, libya, egypt, hvor sørdelen består av ørken, legger jeg meg nær hovedstaden, men litt lenger inn i landet enn med truls sin metode. mens i land som makedonia, kambodsja, etiopia, zimbabwe og en rekke øyer havner jeg nær midten av landet.

I de største landene, som usa og australia, er man fucked hvis man velger feil kyst, og da kan man kanksje like gjerne gjøre som truls. men jeg pleier gå for antatt demografisk sentrum på den mest bebodde kystlinjen.

det er et interessant matematisk problem, dette.

Anonym sa...

Hehe, jeg ble virkelig aldri noe god i dette. Huff, jeg tror jeg faktisk trenger en slik oversikt som den du har laget jeg.. Skal bare komme meg gjennom eksamen x 6 og så skal jeg sette ny Traveler-IQ-rekord :-)