5. februar 2009

Sofa

Warning: Teksten kan være noe vovet i svingene.

---

Den nye kinoen på Grünerløkka har toseters sofaer. Jeg kunne gjerne tenkt meg å sitte i sofa under kinoforestilling. Men, jeg er single, og samfunnet har sine regler.

Jeg har to muligheter, å kjøpe two-playerbillett sammen med en mann, eller sammen med en dame.

Mann
Dette blogginnlegget er ikke første gang jeg syter over at jeg ikke kan bruke kinosofaen. Sist jeg klaget tilbød min gode venn Knut seg, riktignok ikke veldig entusiastisk, å dele sofa med meg.

Nå er det slik at de som sitter i sofaene stort sett er kjærester. Min gode venn Knut har dessuten lagt en del kontorer under sitt terrorregime på jobben, han er blitt sjef og lever av de ansattes respekt. La oss si at en av Knuts slaver får se oss i sofaen. Vi sitter på bakerste rad uten naturlige sperrer mellom våre kropper, deretter slukkes lyset og alt overlates til fantasien.

Neste mandag sitter kanskje Knut i enden av et langt møtebord og forsøker å forklare slavene hva de skal gjøre. Mannen som har sett oss i kinomørket sitter der også, og kanskje foretrekker Knut at mannens tankeprosesser skal bevege seg noenlunde a la: "Knut sier at sjøbunnen er spesielt kupert i dette området, derfor er det viktig at vi, oi Knut beveger seg på stolen, viktig at vi tar bilder over et stort område slik at vi lettere kan finne en god plass å stille oljeplattformen."

Men den ansatte har sett Knut på kino med en annen mann, og tenker: "Knut sier at sjøbunnen er spesielt kupert i dette området, derfor er det viktig at vi, oi Knut beveger seg på stolen, han sitter og vrir seg på stolen og ser på meg, jeg lurer på om det betyr at Knut har et avlangt objekt i tarmkanalen sin, jeg lurer på om objektet er en gulrot fra kantina, jeg lurer på om Knut legger gulerøttene tilbake i kantina etter han har utnyttet dem ... heumm ... jeg tror ikke jeg skal spise mer gulrot i kantina".

Vips, den ansatte er fullstendig avsporet, glemmer at han skal ta bilder over et stort område av havbunnen, og Knuts fall fra maktens tinder har begynt.

(Du og jeg er opplyste, fordomsfrie mennesker som ikke tenker i slike grumsete baner. Men man skal ikke forvente seg for mye av folk som ikke leser blogger.)


La oss si at en kvinne som har funnet ut at Knut er drømmemannen får se oss. Hennes hjerte brister, hun innser at Robbie Williams har rett i at all handsome men are gay, hun knøvler kinobilletten like innbitt som slugga i starten av Take On Me-videoen knøvler tegneseriebladet, hun trekker istedet ut til nærmeste bar for å drukne sine sorger, og mens Knut og jeg fortsatt ser film, blir noe som kunne vært Knuts vakreste kjærlighetshistorie taktfast smadret under en hundrekilos prustende bryggesjauer.

Jeg vil ikke mine mannevenner så vondt. Ergo gjenstår kun et alternativ:

Dame
Selv om jeg er single, hender det jeg går på kino med damer. Man har da jentevenner. Men greia med å ha jentevenner er at det fungerer så lenge man ikke blir for fysisk. Å bestille en sofa ville vært å krysse en terskel. I fiksjonens verden kunne det vært starten på noe vakkert. Eller noe som ledet til at en av oss tilbrakte neste dag i fosterstilling i dusjen. Men noen har plassert meg i virkeligheten, og her er det sannsynlige utfallet at en platonisk, knugende klamhet ville hengt over kinoseansen, med en viss tilleggssannsynlighet for at man ikke hører mer fra jentevennen.

Så da sitter jeg igjen med damer jeg forsatt kan bli sammen med. Et sted i utviklingen av et forhold mellom mann og kvinne må det naturlige punktet for sofa ligge.

Det ligger før man møter svigerforeldrene. Folk som har hverandres nøkler, kan lett bestille sofa. Og folk som hekker. Har man kommet en del dater ut i rekka og etterhvert blitt komfortabel med småklining, helt kult med sofa. Men alt dette peker vekk fra singellivet. Singellivet består av en rekke første-dater som havarerer. Så problemet mitt koker ned til dette:

Kan en mann bestille sofa på første date?

Jeg sier nei. OK, hvis du har plukket opp daten din på Karl Johan, hun er fra Nigeria og opptatt av å finne et hotellrom, så er et armlene på kino sikkert bare i veien. Men jeg har mer pripne idealdamer. Kanskje er drømmedama mi en skjør rose som trenger trygghet og noen å stole på før hun kan åpne kronbladene. Da ville en sofa på første date vært skjebnesvangert, jeg ville havnet i bås med alle mannegrisene som bare var ute etter kroppen hennes.

Konklusjon. Ikke noen sofa på meg.

(Hm. Grisebåser, ja. Note to self: ikke blogg mer om tarmkanalen til Knut.)

29 kommentarer:

Anonym sa...

Du har glemt det åpenbare valget: Sofa med eksdame :)

Guri sa...

Eh, her har du funne ei pproblemstilling eg aldri har tenkt over før. Men det er ikkje klineplikt i sofaane, så det burde gå greit å ha ein sånn mad alle (jenter) du kjenner frå før av. Mogeleg det sender rare signal på fyrste date. Eg er ikkje så god på dating...

Anonym sa...

Nå har ikke jeg noe voldsomt greie på dette her i og med at jeg aldri har vært noen skjør rose, men en sofa er da noe av det tryggeste og hyggeligste som finnes. Kjøkkenbord - alle skjønner at det er suspekt. Sko-hyller (feks sånne lange flate fra Ikea som brekker lett) er for viderekomne.
Men sofaer? Og særlig kinosofaer er jo skapt for forsiktig jeg-merket-ikke-engang-at hånden-hans-var der... det måtte jo absolutt være noe for enhver skjør rose!

Anonym sa...

entertaining .. ^ø^

Anonym sa...

Hvor smale er egentlig disse sofaene? Er det vesentlig mer intimt enn å dele sete på bussen? Det virker da som en veldig dårlig forretningsidé å lage kino spesielt innrettet mot kjærestepar?

Jeg ville valgt å gå med en kompis som var mindre avhengig av fordomsfulle kunders fantasi enn denne Knut.

Eller en hvilken som helst dame. Kan man først be noen på kino, kan man vel sitte i sofa sammen?

Anonym sa...

la oss være løsningsorienterte:
Kjøp to billetter, og legg deg godt til rette over begge setene, du! eller kjøp en billett, og håp at en torader er ledig til deg likevel :-o

heia, esquil!

Anonym sa...

Underholdende for oss. Men av og til tenker jeg at det må være slitsomt å være Esquil med så mange tanker inni hodet ;-)

Colosseum hadde dette før, har lurt på hvorfor de slutta med det. Satt i sofa så snart jeg fikk anledning uansett hvem jeg gikk med, og så aldri på dette som noe annet enn et komfortabelt alternativ til vanlige seter. Der var bla også bedre beinplass etc. Mange gode argumenter for å velge slike plasser, skjønner du...

Om dama blir brydd, kan du jo bare dra en unnskyldning med at det var dette eller ytterst på rad 1 som var alternativet da du kjøpte billett?

Esquil sa...

kaze, kanskje, for de hvor kino med exdame er et sannsynlig scenario.

guri, javel. nå har du sagt det.

arachne. det er nok et poeng. hvor er den kinoen med kjøkkenbord igjen?

takk, anonym :)

abre, det dreier seg om et par rekker sofaer i en sal som forøvrig er full av enkeltseter.
man kan seff plassere alle damer man tar med seg på kino i sofa, spørsmålet er om hvor taktisk smart det er i enkelttilfeller. F.eks. kan man føle at det å ta med damen på kino er et steg videre i forholdet, og at man trenger en form for respons tilbake før man kan ta det neste steget, om det er til sofa, dele spaghettitallerken eller noe annet.

Du har sikkert rett, antagelig bør jeg legge om taktikken, turbodate 100 damer, og gå kjapt steg for steg videre i intimsfærene deres uten å bry seg særlig om inviterende signaler. Selv med 99 "NEI!" og en fullscore ville det vært bedre uttelling enn med min nåværende strategi. Men det er noe der som strider mot min natur.

heia, anonym, jeg tror ikke at enkeltbillett i sofa er mulig å bestille. eller at budsjettet mitt lengter etter to billetter til en mann. men takk likevel.

Anonym sa...

Hvis jeg misliker noen så sterkt at jeg ikke vil dele sofa, sier jeg nei takk til å bli med på kino.

Anonym sa...

Da misforsto jeg. Trodde det var bare sofaer i hele salen.

Det er klart: hvis du velger sofa, kan det vel oppfattes som at du har en eller annen baktanke med det.

Dette med turbodating osv, strider nok minst like mye mot min natur som din.

Anonym sa...

Men handler det om at du har lyst til å sitte i sofa, eller at du har lyst på en kjæreste?? Hva kommer først liksom... Har du lyst på kjæreste så du har noen du kan sitte i sofa med på kino eller har du lyst til å sitte i en sofa på kino for å få deg en kjæreste? Hvis det er det siste som er greia er det kanskje lurt å trå litt varsomt fram...

Anonym sa...

Litt mer seriøst.

Hvis du ikke vil sitte i sofa med en mannlig kompis, kan du ikke bare si til en kvinnelig kompis at du har lyst til å prøve en sånn sofa, blir hun med på kino? Hvis du ikke vil gi feil signaler så er det jo bare å si fra.

Hvis du egentlig vil ha damen til litt mer enn bare kompis bør du kanskje ta det litt mer piano, men hvis det er klart for alle at det er en date, er vel sofa helt greit. Hvis det er en litt mer diffus greie kan sofa kanskje skremme vekk damen. Eller også blir hun veldig glad ;)

Anonym sa...

Du legger nok litt vel mye betydning i ting. Allting. Bestill sofa og se hva som skjer...

Esquil sa...

abre, ja det er den jeg er litt skeptisk til.

det er et godt spørsmål, torill. hva vil jeg helst ha av sofa og kjæreste. På den ene siden er begge myke og gode, på den andre siden stjeler de fjernkontroller. dette blir et jevnt og vanskelig valg merker jeg.

joda det er sant det, kaze. det løser seg nok.

dnort: prøvde vel først og fremst å lage en bloggpost med typisk seinfeldtematikk her. da må man fort sette ting litt på spissen.

Esquil sa...

beaer, dnort, joda det er mange tanker. det har fordeler og ulemper, men jeg har vel kommet til at jeg heller vil ha mange tanker enn få.

Anonym sa...

Fantastisk morsomt blogginlegg! :D Og jeg vil gjerne høre mer om Knut og tenkte situasjoner. *ler*

Anonym sa...

Jeg stiller meg gjerne frivillig som kino-sofa-prøvekanin dersom du trenger en :o)

Og seriøst - jeg trodde det bare var jenter som klarte å legge så mye tolkningsmuligheter i en slik liten handling som å kjøpe kinobilletter.

Anonym sa...

Må innrømme at jeg også har en tendens til å legge stor betydning i det som er uvesentligheter for andre.
Hva med litt Steinfeldt-tematikk neste gang?

Esquil sa...

takk, mirakel. vi får se. det er jo hardt for meg som er en dannet mann å sette seg inn i den skitne skitne tankegangen til knuts ansatte :)

marit, det er lett å si. du har jo ikke noen link, så hvordan skal jeg finne ut hvem du er?

dnort: æRR RRussland på væi inn i en ny dæpRRæsjon?
tror ikke det blir like gøy :)

Anonym sa...

Forhenværende o-løper i litt yngre årgang enn deg. Karrierehøydepunkt er 3. plass på hovedløpet i 1999. What else is there to know? :o)

Esquil sa...

artig oppgave. jeg fant ikke resultatlistene. naboen min fra flat hill ble nr. 3 i stafetten i hovedløpet 1999. hun heter marit. likevel tror jeg ikke du er henne. hun ville nok oppgitt en o-festival som høydepunktet.

Anonym sa...

ah, ja, tror nok jeg vet hvem hun er. Men nei, jeg kommer fra en lite kjent Vestfold-klubb. Og jeg kom faktisk på 2. plass i gutteklassen på stafetten i hovedløpet i 1998, så det er vel strengt tatt min aller beste prestasjon. Likevel ser jeg mer på min individuelle 3. plass som mitt høydepunkt.

Esquil sa...

men kanskje ikke så ukjent klubb for meg, siden posene en skulle putte kartene i etter målgang på store løp ofte hang i alfabetisk rekkefølge ;)

2.plass i gutteklassen er jo også veldig imponerende. Da jeg var med, var det bare en klasse, mixet med gutter og jenter. Jeg ledet i ett strekk...

Anonym sa...

Ah, da har du vel funnet meg tenker jeg ;)

Jeg har dessverre ingen tilsvarende historier om store tabber i løypa. Gikk meg veldig vill på Ringkollen en gang, men det var mest dramatisk for mine foreldre som så for seg at jeg lå og frøs i hjel et eller annet sted, sportslig var det bare idiotisk.

Anonym sa...

marit og Esquil! I sofa nå! Avgi rapport i morgen!

Tonita sa...

Synes mest synd på Knut jeg.

At Esq og Seinfeld har mye felles er det vel ingen tvil om.

Mitt håp er at den virkelige sjelen til Esq ikke er så full av knuter.

ithil sa...

Nå vet jeg hvordan du kan løse sofa-problematikken! Kjøp én billett. Tanken bak sofaene er jo at det er PAR som kjøper TO billetter til EN sofa. Hvis du kjøper én billett, har du dermed okkupert halve sofaen og du kommer til å ha hele sofaen for deg selv, for ingen gjennomsnittlig nordmann eller -kvinne er vågal nok til å dele kinosofa med en fremmed.

Og hvis du likevel ender opp med å dele sofa med en ukjent person, så er det sannsynligvis en slik person som har potensiale til å bli en gøyal venn.

Anonym sa...

Hvem er disse skjøre rosene som forkjiper tilværelsen for alle andre? Har man empiriske beviser på at de finnes? La meg gi et høyt og rungende ja til sofa på første date! Noe annet hadde fått *meg* til å lure i alle fall. Jeg vil også ha forsøk på kyss fra min edrue første date, bare så det er sagt. Alt er så komplisert med nordmenn.

Anonym sa...

humrende godt skrevet..:) og viktige tanker man skal gjøre seg som singel ja :p Sier som Laila, kjør sofa på første date. Vi jenter ønsker jo alltid at menn skal være litt gentle, og ved å bestille sofa så betyr det at han har tenkt på at vi skal sitte ekstra godt, trøste oss når vi griner og holde rundt oss når vi er redde osv. Men seff, forskjell på å kaste seg over oss og ta det som det kommmer der på soffan. Når jeg tenker meg om så ville jeg kanskje ikke tatt dama med på kino på første date. Kjekt å prate litt først? så da må jeg revurdere mitt syn og si kjør på med soffa på andre date i stedet!

venter også spent på rapport fra prøvekanina og eskil ;) Tenkte jeg skulle tilby meg å være sofaprøvekanin, siden jeg ikke er spesielt redd for å sitte i soffa med en mann:)