24. februar 2009

Latterlige utslag av ski-rankingen

Norge fikk en verdensmester på skisprint i dag, for herrer. Ola Vigen Hattestad tar nettavisene seg nok av. Men på 73.plassen i dameklassen kom Katka fra Slovakia. Et av navnene som fyker forbi på resultatlisten. Hvorfor rørte det meg minst like mye som den norske seieren?

Katka har jobbet hardt i mange år for å få delta i verdenscup-renn. Hun er på enkelte distanser nest best i Slovakia, så det er ikke i landslagsuttak at hindringen ligger. Men løpere må samle et visst antall FIS-punkter for å få lov til å delta.

I Norge er det "lett" å plukke FIS-punkter, fordi det er mange gode løpere her. Kvaliteten på et renn vurderes ut fra FIS-punktene til de beste løperne, minus den beste. Slik at å prestere i renn med fire-fem gode løpere gir gode punkter.

I Slovakia er det ikke fire-fem gode løpere. I de fleste rennene kan Katka gå så fort hun bare vil, det er uansett umulig å få nok punkter fordi deltagelsen er for svak.

Men det fins gode løpere i området. Katka har lært å gå på ski i Tatrafjellene, som danner grensen til Polen. På den andre siden av grensen bor Justina Kowalczyk, damen som spurtslo Kristin Størmer Steira og tok VM-tittelen på duathlon i helga.

Justina dukket ofte opp på de samme FIS-rennene som Katka, og vant stort sett klart. Når FIS målte Katkas prestasjon i disse rennene, ble tiden hennes sammenlignet med Justinas tid. Men kvaliteten på rennet ble vurdert ut fra de beste løperne minus den beste, altså telte ikke Justinas FIS-punkter med. Områder med bare en god løper ble brutalt behandlet av FIS.

Noen land løste (i følge ryktene) rankingproblemer med at de beste løperne på slutten av sesongen med vilje gikk noen dårlige lokale løp. Da fikk de nest beste punkter nok til å delta i verdenscup. Men Justina Kowalczyk har aldri følt denne formen for omsorg for nabolandets løpere.

Katka har flere ganger reist til Norge for å få tak i FIS-punkter. Hun kom blant annet til Trondheim da vi arrangerte NM. Men løpet var bare for nordmenn, hun fikk ikke lov å delta.

Katkas mann har diskutert den merkelige rankingen med meg flere ganger. Jeg brukte en del tid på å sette meg inn i det i jula for to år siden, og var enig med ham i at systemet var hull i hodet. Det hadde større huller og manipulasjonsmuligheter enn FIFA-rankingsystemet på den tiden Norge ble rangert som nummer to i verden.

Katka og ektemannen samlet argumentasjon, fant renn hvor systemet ga svært rare utslag, og kontaktet FIS. FIS' mann mente først at systemet var perfekt. Men argumentene talte for seg selv og de fikk overtalt en FIS-delegat om at systemet ikke virket. Han tok saken videre.

Før denne sesongen ble rankingsystemet forandret. Nå har Katka nok FIS-punkter. I dag debuterte hun endelig i VM.

16 kommentarer:

Esquil sa...

kommentarer, overført:

---

anderfo sa...

Bra at det er mulig å få påvirket systemet i riktig retning ihvertfall! PS. Hils Øyvind..

24/2/09 17:04

Anonym Anonym sa...

Om hun kom på 73. plass (sist?) Så er det vel kanskje på tide å finne på noe annet?
Det er et VM det er snakk om. Det er en verdensmester som skal kåres. Ikke klubbmester fra Bardejov i Slovakia.

24/2/09 17:23

Blogger Esquil sa...

enig, andrefo :) skal hilse. han blir nok sur på meg nå, jeg vet ikke om han liker publisitet.

anonym: 73.plass er ikke sisteplass nei, langt ifra. jeg vet ikke om du helt har tatt inn over deg bredden og nivået i langrennssporten.

katka er nok i VM primært for sprintstafetten, hvor det ikke er helt urealistisk av slovakia å håpe på finaleplass.

Anonym sa...

Yay! Endelig tilbake!

Anonym sa...

Endelig!
Ranker dette innlegget høyt, fordi det er så lenge siden...

Ellers er det ranking i de fleste idretter. Også i badminton som jeg spiller. Der må du som oftest reise to timer med fly (like langt Kirkenes-Oslo som Slovakia Oslo) + en tog eller busstur for å kunne være med på rankingkjøret. Det er mao. folk som sliter i Norge også.

Anonym sa...

Puh!!!!

Anonym sa...

Welcome back! :)

Anonym sa...

Du fikk deg jobb?

Anonym sa...

Jippi for Esquil tilbake!

Bra jobba med FIS-punktene :-) Hadde en alpintkompis som reiste europa rundt for punkter noen sesonger, så i den idretten er muligens det å være nordmann ca samme som å være langrennsslovak. Noen få veldig gode, men dårlig med bredde i toppen.

Anonym sa...

Quizpreik på Fjeset!

Anonym sa...

Yay, you're back! Og jeg ble helt varm om hjarterøttene av å lese posten også, jeg som ikke har ski engang. Så ny jobb, eller?

Esquil sa...

heisann, bloggfolk! godt å se at det fins lesere etter pausen.

har ikke fått noen jobb, nei. harde tider. jeg gnager gamle skosåler til frokost.

Anonym sa...

Hei
Vi er to elever ved medier og kommunikasjon på Lillestrøm vgs. Vi skriver en sak for UFO, aftenposten.
Saken handler om ME, og i den sammenhengen lurte vi på om vi kunne få noen kommentarer fra deg. Om det hadde vært mulig kontakt oss på idamariedingtorp@gmail.com

På forhand takk.
Mvh
Ida Marie og Lena =)

Anonym sa...

Ikke jobb? Du må ta ned bloggen igjen snart, med andre ord? Ikke at jeg forstår hvorfor det hjelper å spille skuespill i søkeprosessen..

Anonym sa...

Denne rankingen minner meg litt om historiene vi ble fortalt om hvordan de målte produktivitet i industrien i den gamle Sovjet-unionen.
Lyspærer, for eksemple, ble målt i watt så fabrikker fikk ting til å se bedre ut ved å bare produsere 500 watts pærer. Ettersom det ikke er mye bruk for disse ble de bare liggende på lager, mens folk som trengte en 40-watts lyspære på dass måtte betale blodpriser for smuglevarer eller greie seg med et stearinlys.
Eller drite i mørket, noe du kanskje også risikerer, hvis du ikke finner deg jobb snart?

Esquil sa...

ida marie/lena: snakkes!

anonym: hvis jobbsøking var årsak bak pausen, ville ikke bloggen vært oppe nå.

kul historie, marina :) jeg driter ikke i mørket, jeg har ikke råd til å drite.

Trylle sa...

Dårlig råd, sier du? Hvis du legger ut noen adsense-greier her så lover jeg å trykke gjentatte ganger neste gang jeg er innom :oS Håper situasjonen bedrer seg snarlig.

Esquil sa...

takk. men strømregningene er som løpske bøffelflokker, jeg har ikke råd til å legge ut reklame her.

okda. skal tenke på å selge ut siste rest av verdighet.