8. januar 2009

Trygdesnylterboken

Kjære leser. Jeg har pratet en del med deg i kommentarfeltet, og du virker som en intelligent person. Ofte tenker du smartere enn meg og kan ting som jeg ikke kan. Det er på tide å ta forholdet vårt videre.

Jeg skriver bøker. Akkurat nå jobber jeg med Trygdesnylterboken. Det er en roman om et par trygdesnyltere, Ærlige Roger og Trygdesnyltermann.

Første del er skrevet for noen år siden, og kan bli ganske surrealistisk, som du ser i avsnittet i forrige post. Jeg synes det er morsomt, men forlagsfolka sliter med mangelen på realisme. Det er kanskje vanskelig å leve seg inn i karakterene når de oppfører seg tullete.

I desember har jeg lagd et nytt midtparti i romanen, hvor settingen fortsatt er lett absurd. Trygdesnylterne må rømme fra Staten, og gjemmer seg mellom innertaket og yttertaket på et kjøpesenter, hvor de lever av å fiske varer fra butikkene. Greia er at jeg følte at jeg i dette midtpartiet kom nærmere realisme, altså at karakterene handler mer realistisk i situasjonene, og jeg tror at det tilførte boka noe som den første delen ikke har.

Altså, litt som Harry Potter, ingen tror at du kan ta spor 9 og 3/4 på togstasjonen og komme til en trolldomsskole, men fordi karakterene selv tar verden sin på alvor, blir det likevel kick-ass-litteratur.

Nå ender jeg nok med å hive ut de tidlige kapitlene, deriblant kapittelet i forrige post. Starten av boka er åpen for remodellering. Vi skal presentere Ærlige Roger og Trygdesnyltermann, og vise litt av livet deres, før Staten etterhvert begynner å jage dem.

Ærlige Roger lever av å fortelle konspirasjonsteorier til en psykiater, og det må han fortsette med. Men hva Trygdesnyltermann gjør er mer åpent. Jeg ser ham som en super-trygdesnylter, en som hjelper andre trygdesnyltere, men hvordan han gjør det har jeg ikke spikret. Kanskje han driver en slags undergroundskole for trygdesnyltere, hvor de trener seg på sløve blikk og slappe håndtrykk under jobbintervjuer, etc.

Kanskje er han litt mer batmanish, og rykker ut til trygdesnyltere i nød, hvis noen for eksempel er i ferd med å få jobb.

Moralen i boka er ikke at man skal snylte, men en utfording er å få trygdesnylterne til å fremstå sympatiske trass det usympatiske tidsfordrivet. Det fins jo folk i norge som ikke får trygd men som burde hatt det. (Jeg har kjent mennesker med ME som knapt nok var i stand til å gå ut av huset, men som ikke fikk diagose og dermed ble henvist til sosialen for å få penger, hvor man fysisk må møte opp. Innvandrere må være friske og arbeidsføre i tre år før de kan få trygd, så syke mennesker som søker asyl her får ikke noe. Etc.)

Så, kjære leser. Vær min muse og hjelp meg litt. Hvis du har ideer til kreative måter elevene på snylteskolen kan snylte trygd på, si ifra. Hvis du har ideer om 'heltedåder' Trygdesnyltermann kan gjøre, si fra. Gi meg alt du tenker, really.

23 kommentarer:

Guri sa...

Eg kjende ei gong ein ordentleg supertrygdesnyltar kom eg nettopp på...

Anonym sa...

Wow, dette kan jeg like! Tror jeg skal bli som Ærlige Roger når jeg blir stor.

Skal absolutt se hva jeg kan bidra med. Ettersom jeg har skrivesperre og ikke klarer å skrive noe selv kan jeg jo alltids hjelpe andre i nød. :o)

Synline sa...

Dette er en solid avsporing, men da jeg leste om det kjøpesenteret ditt smalt "Død som en dronte" av Marianne Fastvold inn i hodet mitt. Hovedpersonen i den boken flyttet inn på et kjøpesenter. Anbefales hvis du ikke allerede har lest den.

Men for å ta Trygdesnyltermannen. Jeg syns da minst han bør snuske til seg noe kontantstøtte for barn han ikke har omsorgen for. Dessuten bør han jobbe kølsvart som håndtverker, event lokal datanerd eller noe sånt.

Næsj, jeg vet ikke. Har så lite erfaring med slikt :)

Anonym sa...

Haha, fantastisk. Jeg har ikke lest hovedposten enda, men ler bare av beskrivelsene her.

Jeg tror virkeligheten kan overgå (i alle fall min) fantasi når det gjelder kreative måter å snylte på. Aftenposten (Aften?) hadde en artikkel med fantastiske eksempler i høst. Finner den ikke på nett, men kanskje du kunne ta kontakt med redaksjonen og få den tilsendt? Tror det var ca på den tiden da du var i Afrika...

Esquil sa...

guri, you teasah. fortell.

trine, det er bra. men ikke bli som roger. roger får kjørt seg.

takk for tips. jobbing er nok helt uaktuelt for disse gutta, men kontantstøtte går det an å tenke på :)

Esquil sa...

interessant, beamer :) har funnet en bok på biblioteket med noen triks fra virkeligheten også, men de er mer mafia-ish.

Anonym sa...

Hvis de skulle finne på å vurdere svart jobbing, så tror jeg de ville ha egna seg som 800-spådamer eller noe slikt. Leste om ei som mottok trygd og tjente gode penger med å jobbe som noe slikt på si. Men inntekt? Nei, det var bare gaver fra fornøyde klienter det, hun jobba gratis, hun...

Anonym sa...

Jeg synes han burde prøve seg som eks-statsminister, jeg har hørt at slike kan snylte til seg veldig mange fler penger enn hva den jevne trygdesnylter har sjanse til.

Anonym sa...

Hva med NAV-reformen? Eller er det en historisk roman fra forrige aarhundre?

Anonym sa...

Jeg trodde det legestanden som måtte overbevises før trygding???

Det var lenge diskusjon om legene var for milde med å trygde ut folk..

Men hva vet vel jeg? :)

Anonym sa...

Forresten må det være et særdeles stort trøndelagsproblem.. ;)

Fattern bodde engang i ei blokk, og han fortalte alltid hvor irrirtert han var over moralen til disse sambygdingene.. Han var den eneste som forlot hjemmet i syv-åtte tiden. Og da var det mørkt gitt, i alle de andre stuene. Ingen som behøvde å stå opp, se det:

Og så merka han seg spesielt ei krokbøygd kjerring, som var trygda pågrunn av vond rygg. Og det var vel ikke akkurat så rart, siden hun &nesten) drev et høvleri og sagde på svæære tømmerstokker på si..

Smitteeffekten ser ut til å være stor.. Men har snulteren kone, for eksempel? Er hun trygdet. Og har snyltern barn??

Hvordan ser barna på pappan sin? Det går jo an å spinne mye rundt det... ??

Anonym sa...

NÅr det er snakk om SKATTEsnylt, er forresten TANNLEGENE blant de verste..

Det er derfor de alltid ønsker at du skal betale kontant, og ikke per terminal. For da blir betalingen bokført.

Anonym sa...

Kanskje trygdesnylteren skulle vært INNVANDRER?
- De "misforstår" jo alltid systemt.
- De har ikke vanskelig for å bli be om kontantstøtte til 11, eller la oss si 20 barn
- De passer jo utrolig dårlig innn på arbeidsmarkedet, det synes i hvert fall arbeidsgiverne
osv osv

Det må jo ikke bli rasistisk betonet.. men det ER faktisk utrolig mange innvandrere som går på trygd, også relativt til nordmenn.

Anonym sa...

Har ikke lest forrige, men jeg får litt assosiasjoner til Kurt-bøkene av Erlend Loe :)

Anonym sa...

Bare en kommentar til, siden mange ser ut til å like romanideen.
Om du har noe du faktisk vil fortelle tror jeg nok du klarer det godt uten min eller andres hjelp.
Research kan alle gjøre og med det utgangspunktet du har (NAV-støttet lediggang?) finner du sikkert svarene selv. Dvs. om romanideen har livets rett. Formidlingsevne har du så det holder.

Anonym sa...

Haha, dette virker som en artig bok :P Minner også meg litt om Kurt-bøkene når det kommer til realisme (Kurt og familien reiser rundt i verden ved å "seile" på et hval-kadaver, uten at det er noe vi reagerer på).

Kanskje noen av dem kan late som om de er gamle slik at de kan bli pensjonister? (Gå med stokk, gammeldagse klær, farge håret grått, osv.)

Esquil sa...

takk for kommentarer og gode tips, folkens :)

beklager at jeg ikke kan kommentere hver enkelt, men jeg tar til meg tipsene, så får vi se om de gir seg utslag i egne fag på skolen :)

man er ikke rasist om man diskuterer aspekt ved innvandring. men det et et par ting jeg vil si:
- innvandrere kommer ofte fra krig, og krig har aldri vært helsefremmende
- innvandrere må ha jobbet i norge i tre år for å ha krav på trygd. har de ikke jobbet her i tre år får de maks sosialstønad, som gjør at mange av de som har det aller verst i landet er syke innvandrere.

Anonym sa...

Hei du trydesnyltermannforfatter - har du lest "101 Reykjavik"? På Island bor det nemlig et søskenbarn av denne trygdesnylteren.
Og forøvrig (for de spesielt interesserte) indikerer preposisjonene i/på dativ (som betyr stillstand - i motsetning til akkusativ som betyr bevegelse).
Sikkert ikke interessant, men nå står det her.
Og når skal du endre profil på "ordnett"? Jeg synes du har vært arrestert lenge nok nå.

Esquil sa...

hei emmy

tror jeg har sett filmen, men husker lite. takk for tipset.

har jeg gjort noen preposisjonsblemmer?

sant, men det fins mange typer fengsel.

Anonym sa...

Boken er annerledes og bedre enn filmen.
Poenget mitt med dativ, er at "de bodde i/på Homedal" - kasusen har allerede bestemt at det må være stillstand i denne bygda - derfor er det ikke rart i det hele tatt at trygdene søker hit.

Fengsel, Esquil - !? For meg er det et innestengt begrep som hindrer utfoldelse. Så hvis du strever i blant med skrivingen din, så er det ditt selvpålagte stengsel som hindrer deg. Tenk på det, du.

Anonym sa...

Jeg likte denne så godt at når jeg fikk muligheten til å dele ut en kreativ pris, måtte du med!
:-D

Her er noe til deg:
http://www.serendipitycat.no/?p=977

Maryam Trine Skogen sa...

Kjære Eskil,

Jeg kjenner ingen som har slik fantasi som deg, så å gi innspill blir et platt forsøk, men dog.
Hva med dobbeltdiagnoser? De spiller systemet godt, fordi ingen har kompetanse på dobbel-eller trippeldiagnoser. Da gir det åpning for enda flere handlingsplaner og sakkyndige uttalelser. Ansvaret skifter mellom institusjon, offentlig hjelpeapparat og klienten selv. Ofte på en måte som ingen av de berørte forstår.

Noen heltedåder var jo at han faktisk oppsøkte de som kunne trengt et trygdevedtak og ikke klarer NAV ligaen eller fastlege-løpet. Eller at han delte av trygdepengene sine til gode formål?

Du skriver kjempeflott! At du ikke blir lærer på deltid og forfatter på deltid? Jeg går forresten også forbi disse afrikanske selgerne - he he

Anonym sa...

Her er trygdesnylterdama jeg nevnte over: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=548424