7. juni 2010

Hvordan skrive bok, del 3

I episode 1 fant vi ut at boken må være tungt rasistisk. I episode 2 fant vi ut at boken må hamres ut i stein. Vi har fulgt logiske linjer hele veien, det burde bli salgssuksess, og likevel hvisker en stemme i bakhodet at denne boken kanskje likevel ikke vil generere så store inntekter.

I episode tre skal vi derfor se på alternative mål for en bok, ut over det å tjene penger.


Her ser vi en del ord fra det engelske språket. Alle disse og nesten 3000 andre engelske ord ble laget av en og samme forfatter.

Forfatteren het Shakespeare. Men du trenger ikke bli den nye Shakespeare, du trenger ikke å føde 3000 nye ord. Om du lager bare ett eneste ord som overlever og blomstrer, er du udødelig.

Så hvordan lager man nye ord? Vi starter med navn. Norske navn har en del vanlige forstavelser, og en del vanlige endinger. Mange av disse kombinasjonene er normale navn, men noen er ubrukte. La oss sette det opp i tabell:Her ser vi at Vegeir er ubrukt. Kaster man inn Vegeir i en tekst, skjønner leseren at det er et navn, likevel finnes det ikke i navneboka.

Slik kan man lage kaskader av tabeller og føde myriader av nye navn. For eksempel slik:På samme måte som egennavn har også andre substantiver vanlige prefix og suffix. Man kan lage lignende tabeller:Og ikke minst denne:Dermed kan du starte neste kapittel av boken:


(fortsettes)

10 kommentarer:

Anders & Annka sa...

På tide med et nytt innlegg - vært stille lenge nå...;) Vegeir var forøvrig et litt kult navn! :D Kanskje du er den jeg skal kontakte når jeg en dag skal prøve å gi mitt framtidige barn et navn lagd av en kombo av alle besteforeldres navn... :P

beamer sa...

Hurra, dette var verdt å vente på :-)

Avil sa...

Ah, endeleg ein god metode.

Dnort sa...

Var jaggu verdt all ventingen den, ja!
Og her er mitt bidrag:
Uufør. En som har vært ufør, men ikke klarer å være det lenger. Fordi kroppen har blitt for frisk.

anderfo sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
anderfo sa...

føler meg veldig alvorslett nå

Anonym sa...

Ordet psykonaut (eg. psychonaut) finnes fra før.

Det brukes av Motorpsychofans om seg selv:)

Her er et intervju med en psychonaut: http://www.puls.no/8665.html

Yoshimi sa...

Psykonom. Det høres ut som noe jeg skulle blitt istedenfor økonom. OM dette ordet hadde blitt funnet opp i 1999, f.eks, hadde kanskje hele fremtiden vært en annen.

Jenni sa...

Dette er noe jeg har fjåset mye med i tankene. Mine favoritter er de navnene som setter sammen typisk kvinnelige og mannlige navnebiter, som f.eks. Gunnleif og Knutvor. Jeg har allerede lenge planlagt å skrive en roman hvor alle karakterene har slike navn.

mrseastern sa...

Jeg vedder en femmer på at jeg kommer til å treffe en Vegeir en dag! :D Bare håper han ikke er astropat og utsetter meg for følelseskald og manipulerende horoskopfortolkning.