22. juli 2010

Hvordan skrive bok, del 4

I de tre første delene har du lært hvordan boken skrives. I siste del skal vi snakke om hvordan man skal få boken publisert.Dette er et autentisk utdrag fra et forlags refusjonsbrev. Forlaget sier rett ut at du må ha et navn som allerede er kjent.

Det etterlater følgende muligheter:

1. Bli kjendis selv


Dette krever enten flaks eller masse slit. Du må bruke veldig mye av tiden din på annet enn å skrive, og kanskje må du synke ned til å drepe noen eller ligge med en tronarving. Vi skal derfor se på et annet alternativ:

2. Lån navnet til en kjendis


Dette er mye enklere. Du skriver boken, ringer en kjendis og avtaler at teksten utgis i kjendisens navn. Så deler dere inntektene på en eller annen måte.

Spørsmålet er, hvem skal man velge. Du kan sikkert skrive en bok som heter "underlivsplagene mine, med nærbilder" og ringe kronprins Haakon, men det er ikke sikkert han vil gå med på at den utgis under hans navn. Han er opptatt av sin anseelse, og har for mye å tape. Det er ikke sikkert Erlend Loe eller Lars Saabye Christensen sier ja heller. De skriver selv, har sin egen stil, og vil neppe ta sjansen på å miste lesere. Du trenger en kjendis som ikke skriver selv, har lite å tape og trenger penger.David Toska er for eksempel et fint navn som bare lengter etter å bli tatt i bruk.

Når du skal velge kjendis er det ikke dumt å tenke på hva som passer å utgi under kjendisens navn. De fleste kjendiser har sin type kredibilitet. For Toska passer titler som 'Ranet', 'Dine penger er mine penger', etc. helt greit. Andre titler kan være mer og mindre vellykkede.


Og sånn er det for de fleste kjendiser, det kan være vanskelig å finne noen med kredibilitet innen alle områder.Men har man bare en bestemt bok og en bestemt kjendis, får man ta det man har.Uten kjendisen vil jo ikke boka bli utgitt.Det kan virke vanskelig i blant. La oss si at man har skrevet en tung faglig bok om fotballtekniske detaljer. Drømmen er å utgi den under navnene til et par landslagstrenere i fotball. Det vil gi solid kred og salg.Men som alltid, de som har kred, har også kred å tape, og landslagstrenerne sier trolig nei. Sannsynligvis ender du opp med en kjendis som ikke har noe kred på området. Jeg mener at det likevel er mulig å få suksess.Så ikke gi opp. Følg drømmen, lytt til hjertet. Lykke til.

11 kommentarer:

Anders & Annka sa...

...akkurat når jeg sitter og diskuterer med ei venninne om hvordan vi skal få gitt ut ei kokebok så kommer du med denne...Moskva Marit smaker på mat kunne kanskje vært no...Evt Jern Ernas mineralrike mat....

Esquil sa...

Hehe det er bra, annka, lykke til.
Får håpe det ikke er slankekost dere skriver om.
Fin blogg du har fått deg forresten. Skulle sikkert hengt der, men som tempoet i denne bloggen viser er jeg blitt grunnleggende skeptisk til blogging.

Anonym sa...

Synd at en som så til de grader har demonstrert at blogger ikke bare er verdt å skrive, men verdt å også lese, er blitt skeptisk til det hele.
Del 4 av serien om hvordan skrive bok, holder igjen høy klasse. Mere?

Dnort sa...

Der ble jeg anonym gitt. Vel, vel...
Håper du ikke gir bloggen helt opp. Og gratisbøker på forlag som kaller seg nesten det samme som andre forlag (hva sa jeg...) er vel kanskje heller ikke framtiden. Takk for fine bilder av LAØ, forresten.

Esquil sa...

neida, rølerbloggen will never die. jeg bare harselerer over at det ikke skjer mye her for tiden.

satser fortsatt på at gratisboken blir en kjempesuksess, nå er den jo tilogmed omtalt i media... slik jeg ser det ligger den klar og venter på den norske lesebrettrevolusjonen. Hvis den ikke slår an nå så gjør det ikke noe, for nor jeg er borte vil de skjønne hvem jeg var og holde vakre minnetaler ved min grav.

Esquil sa...

nor? når.

Esquil sa...

og takk for de varme ordene.

Jenni sa...

Nok en knallert av et innlegg og en fortreffelig kreativ løsning. Lene Alexandra har jo all mulig kredibilitet på dette området, håhåhå.

Dnort sa...

Ellers forekommer det meg at LAØ ligner litt på en blond utgave av den sagnomsuste Laugen...

Arachne sa...

Suverent!

Ben sa...

Wow er bra å være tilbake med eksen min igjen, takk Dr Ekpen for hjelpen, jeg vil bare gi deg beskjed om at du leser dette innlegget i tilfelle du får problemer med kjæresten din og fører til skilsmisse og du ikke Ønsker skilsmissen, er Dr Ekpen svaret på problemet ditt. Eller du er allerede skilsmisse og du vil fortsatt at han / hun skal kontakte dr. Ekpen stavebeslåingen nå (ekpentemple@gmail.com), og du vil være glad for at du gjorde det