23. september 2014

Mesterskap i quiz

Innen hvilken sport foregår det største arrangementet i Lakeside Country Club, Frimley Green, Surrey?

Og jeg tenker, jeg kan ikke dette, kan det være snooker? Nei, det ville vært Sheffield. Surrey, Englands gokk, aldri hørt om noen sport som har storstua si der, og jeg er blank igjen, det er klart, jeg har jo aldri vært særlig smart, jeg har satt meg selv sjakkmatt, pugget meg vekk fra det normale uten å nå det briljante, blant vanlige mennesker er jeg en frik, et Trivial Pursuit-monster man må unngå å be hvis man skal ha en hyggelig kveld, mens her på Norgesmesterskapet i quiz er jeg en pinlig kunnskapsløs organisme som i store perioder klarer like mange spørsmål som substansen du har i dusjsluket, snart kommer vakten og sier, Esquil, vi har sett over svarene dine i runde en, og du har dessverre ikke noe her å gjøre. Ser du firkanten på veggen der? Det er utgangsdøren. Nå, Esquil, vet du noe om hvordan man bruker en dør …

Frimley Green.

Jeg pleide å uttale det Firmley. Det tok meg en stund å lære at r’en kom foran i’en. Det falt meg ulogisk. Men seriøst, det kan da ikke være …

Lakeside Country Club.

Lakeside Country Club, sa jeg til Taxisjåføren. Han ba meg om å sette meg i førersetet, på venstre side i bilen, selv satt han i passasjersetet, hendig nok hadde han et ratt, praktisk ordning siden han var taxisjåføren, det er mye av greia med England, de sitter i passasjersetet og kjører.

Jeg skal delta på verdensmesterskapet, forklarte jeg videre.


Jeg kom inn i den ærverdige hallen preget i rødt og brunt, konkurrentene var i ferd med å finne plassene sine, mange av verdens beste utøvere samlet i samme rom.


Jeg fant et bord og tok frem konkurransepennen. Mitt våpen. Så begynte jeg skulingen på konkurrentene.

Tohundreogførti spørsmål sittende. Jeg krotet ned det jeg kunne.Chris Jones leser opp svarene. Jeg har mine øyeblikk. Jeg er i et rom med bare engelskmenn og en og annen ire og skotte, de andre menneskene som deltar sitter i andre land, og jeg vet om et land hvor ganske mange kan kjenne igjen Prekestolen på et bilde, men akkurat her, akkurat nå, er jeg kongen av Lakeside Country Club. Vunnet mange veem dua, sju, jaha, men Prekestolen har du ikke hørt om, neivel. You don’t have many steep mountains do you, in England. Difficult topic. 


 

På VM i Oslo fyller man ut svarene, hører fasiten og går deretter enten hjem eller på fylla. Her i Lakeside Country Club er det tung organisert post-quizzing mens vi venter på at resultatene skal tikke inn fra Kuala Lumpur og Bandar Seri Begawan. På bildet er vi gang med musikkquiz, vi er delt inn i lag, jeg er blant annet på lag med David Lea som har vært rundt tiendeplass i VM.

David jublet forøvrig høyt da han naglet det tradisjonelle Ole Einar Bjørndalen-spørsmålet. Jeg lettet så vidt på øyelokkene. Skamløs planke. You don’t have many biathletes in England, do you? Difficult topic.


Musikkquizen kjører på og vil oss bare vondt. Skjermen viser spørsmål med fire svaralternativer. Vi må bli enige om hva vi skal svare.


Når vi er enige om svaret trykker David på knappen og vi beveger oss opp og ned på resultatlisten, som også vises på skjermen. Den internasjonale profilen er lagt bort, det er særengelske ting. I England er man for eksempel ganske opptatt av hvem som toppet hitlista deres hver jul. Jeg kan ikke tilby David særlig luftstøtte, og der ute i felten har David heller ikke hovedfokus på kommunikasjon. Laget degenererer til singlequiz med tilskuere som ikke aner hva laget har svart.


Så skal vi leke 15 til 1, samme konsept som det svenske programmet Vem Vet Mest. Vi pælmer spørsmål på hverandre og når du har svart tre feil er du ute. Jeg er ikke noen stor stjerne i muntlig engelsk, jeg er lett tunghørt, og quizmaster har en potet mellom tunga og ganen. Men jeg overlever en stund på rene gjettinger. What number is blblblbblb on the Beaufort blblb, og jeg svarer 12 fordi jeg vet at Beaufort har en skala med tall på og at denne skalaen går til 12. Det er, sykt nok, rett.

Så kommer spørsmålet WjhosiblblblblbTheSimpsonsblblblbl, og jeg ber om å få spørsmålet om igjen, for jeg har sett hver simpsons-episode et par ganger i snitt, så dette skal jeg klare, men spørsmålet er fortsatt WjhoisblblblblblblbTheSimpsonsblblblb. Jeg svarer Marge, svaret er Nelson. Etter de brutale spørsmålene blblblblblbllb og blblblbHöÖlblblbblblbb ryker jeg ut. Men jeg klarte ihvertfall alle spørsmålene jeg skjønte, det gjorde ikke de andre nørdsa.Jeg er ute og må forlate sirkelen. Den atletiske herren nærmest kamera er "chaser" på Englands versjon av Jaget. Alle de fire jægerne fra ITV var i rommet. Han overlevde lengre enn meg i 15 til 1, men jeg lever lenge på at jeg fikk skalpen hans i selve VM. At han holder frem en hånd betyr at han har en bom til nå.


Finalen i 15 til 1 foregår på scenen, her har du Kevin Ashman, Olav Bjortomt, Pat Gibson og alle de andre kronluringene, flere av dem er kjendiser i England gjennom programmet Eggheads.

Jeg har mimret ferdig, jeg er tilbake i Statens Hus, Trondheim, ikke lenger på VM i quiz men på NM, og Kolden skal lese fasiten for spørsmålet

Innen hvilken sport foregår det største arrangementet i Lakeside Country Club, Frimley Green, Surrey?

Milde skaper, tenker jeg, for et genialt spørsmål det er å putte inn i et quiz-NM. De andre norske reiste ikke til Frimley Green, de beste quizerne i landet kommer til å ryke på et spørsmål hvor svaret er quiz. Jeg ser frem til å legge armen rundt Kolåsæter. You don't know a lot about quiz, do you? Difficult topic.

Kolden melder

Dart.

Darn. Jeg skulle lagt bedre merke til de små hullene i veggene. 

2 kommentarer:

Iversen sa...

Nå holder du høyt nivå, Aasmul!

Esquil sa...

ntåå. takk!