2. juli 2006

Idiot Days 2: Min tid som politiker

Jeg var nestformann i FpU (Fremskrittspartiets Ungdom) i byen jeg bodde i fra 1992 til 1994. Jeg merker nå at jeg har lyst til å piske meg selv til blods foran dine øyne. Jeg skal begrense mine unnskyldninger til å si at jeg ville være ytterst, så det var enten FrP eller RV for meg, at jeg ikke tok politikk seriøst, at jeg har betalt min gjeld til samfunnet ved å stemme på andre partier i mange år nå, og at livet ville være ensomt hvis man ikke kunne møte seg selv i døra en gang iblant.

På det første FpU-møtet ble jeg valgt inn i styret. På det andre møtet valgte de meg til nestformann. Kométkarriere i starten, men deretter var det slutt på å slime seg opp stigen. Formannen min, som ikke var mann men dame (dette er FrP, remember), var dyktig. Hun ville nådd langt hvis hun ikke hadde blitt ekskludert til slutt. Folk i Fremskrittspartiet vil opp og frem, og da er det de dyktige det er mest prekært å kvitte seg med. Bortsett fra de få som trengs på TV-debatter.

Det indre partilivet bestod av møter i de fire lokallagene (byens og fylkets lag av FrP og FpU), møter med bystyregruppa og fylkestyregruppa, pluss dugnadsjobbing i lokalene. Det er dugnadene det er viktigst å møte opp på hvis du skal nå toppen. Dette fylket har aldri(!) fått frem en dyktig FrP-politiker, så veien til Stortinget herfra er å være med på mest mulig, smile og være blid, og tråkke færrest mulig på tærne.

Jobben min var å få opp partitopper fra Oslo som kunne holde kurs for oss. Jeg kontaktet partisekretær Eli Rally Hagen og fikk tak i en del storfint besøk.

Toppolitikere er som regel veldig karismatiske, den typen folk man blir glad i med en gang, den menneskelige ekvivalenten til listepop. Jan Simonsen var for eksempel veldig sånn. Også John Alvheim var en helt annen mann uten kamera på seg, han var en skikkelig trivelig bestefarstype. Den eneste toppolitikeren jeg har møtt som ikke er sprengkarismatisk er Børge Brende, (også ex-FpU'er), og det gir meg ekstra tro på ham, siden han må ha klatret veien på dyktighet alene.

Carl I. Hagen fikk jeg også oppover. Han var den som oppførte seg mest likt inntrykket fra TV. Tjuefire-timers-politiker den mannen, lite personlig touch selv blant kampfellene, selv om han sa ting mer rett ut enn han ville gjort til et kamera.

Min tid som nestformann sluttet offisielt da egoistene slo seg sammen og kastet liberalistene ut av partiet i 1994, deriblant de fleste i FpU, deriblant meg. FpU brente sine egne medlemslister som takk. Men før det hadde egoistene allerede foreslått å ekskludere meg personlig, fordi jeg marsjerte ut av nominasjonsmøtet i 1993 etter at de nominerte en skattesvindeldømt pornoimportør til Stortinget.

Vi hadde egoister i FpU også. Det lokallaget jeg var nestleder i slet med økonomien fordi kassereren hadde stukket av med kassa. Et par år etter jeg var ekskludert skjedde det igjen, da var det lederen som tok kassa.

Å oppdage FrP innenfra er som å løfte på en stein i skogen, den kan se pen og pyntelig ut ovenfra, men på undersiden kravler og yngler det som ikke tåler dagslys. Rasismen og egoismen var godt merkbar. Du kan få bakoversveis av å høre det disse folkene har å melde "off the record". Eksempel: "Samene kom kravlende opp av et hull på finnmarksvidda sammen med orm og andre krypdyr. Vi må finne det hullet og sende dem tilbake".

Det må bemerkes at de FrP'erne jeg snakker om nå kjente jeg bare overfladisk. De fleste mennesker har noe positivt med seg hvis man lærer å kjenne dem bedre. FpU'erne jeg ble kjent med var bra folk. Men så var FpU på den tiden bl.a. for fri innvandring, og ganske annerledes enn dagens FrP.

Vel, jeg skal ikke gå i politiske detaljer. Norge har gått til høyre, jeg har gått til venstre og the idiot days are over.

25 kommentarer:

Prinsesse Lea sa...

Siden jeg ikke har tid til å blogge for tiden, her får du en gave: en gullhistorie fra en FrP'er som er... ehm, kona til en ganske kjent FrP'er, og som jobbet i nabolokalet til jobben min da jeg studerte.

Jeg hadde blitt tilkalt på kort varsel og hadde på meg skoleklærne: olabukse, svart pologenser og et tørkle (som jeg hadde lånt av mamma!). Hun kledd i masse gullfarvet bijouteri og hvite syntetstoffer.

Hun: Du kan da ikke kle deg sånn på jobb! Du kan jo skremme bort de faste stamkundene! (Stamkundene var gjerne litt eldre mennesker, men jeg tror de likte meg ganske godt, jeg hadde mange hyggelige samtaler med dem).

Jeg: Jeg beklager altså. Eh, jeg kommer rett fra skolen.

Hun: Å? Hva slags skole går du på?

Jeg: En teaterskole.

Hun: ÅÅÅÅÅÅÅ! Er det sånn derre teaterklær!?

Prinsesse Lea sa...

Med andre ord, jeg har fordommer mot FrP-folk, og har ikke møtt noen som har hjulpet meg å bli kvitt dem. Ennå. Men for all del.

Esquil sa...

Lun og fin historie :) Olabukse, svart pologenser og tørkle kan nok stoppe hjertet på noen og enhver.

Kan ikke si mye konkret for å hjelpe deg av med fordommene, dessverre, men det går rykter om at Bjørn Eidsvåg var sjelesørger for en FrP'er som viste seg å være en fin fyr.

Slik folk feiltolker meg for tiden har jeg vært redd for å poste dette. (Skrev det på rotors oppfordring etter rølerbloggens seminar). Frykter at den første setningen i innlegget skal bli det eneste inntrykket som sitter igjen hos folk.

Anonym sa...

Palode har også tilstått lignende ungdomssynder uten å bli steinet. Jeg tipper det går bra.

Esquil sa...

Hei hei saccarina, håper du får rett. Men jeg tror du mener denne, og den ser ironisk ut i mine øyne.

palodegard sa...

Nei, Saccarina har helt rett. Jeg var aktiv i FpU på samme tid som Esquil, og gav meg også etter Dolkesjø-greia. Innlegget du linker til, og opplever som ironisk er faktisk litt selvransakelse. Hva om jeg ikke hadde skiftet meninger? Hvordan hadde jeg vært om jeg fremdeles trodde Ayn Rand var kremen, at et fritt marked er løsningen på det meste, om jeg kalte meg liberalist.

Esquil sa...

OK :)

I samme båt vi da.

Men er det sant at du er i Høyre? Jeg har oppfattet deg som rød, det var dels derfor jeg oppfattet det som ironi.

Innbilte meg at de fleste liberalistene gikk til Venstre. Selv kom jeg meg helt ut til RV (i valget det året da alle andre parti syntes det var en god idé at Norge skulle bombe Serbia). Men jeg stemte jo ikke en gang FrP mens jeg hadde verv i partiet.

palodegard sa...

Jeg ble aldri høyremann, nei. Det er der den alternative virkeligheten sparker inn. En del fra liberalistfløyen havnet jo i Høyre. Jeg la partipolitikk på hylla.

Nå vil jeg nok bli plassert ute på rød flanke, ja. Men det finnes ikke et parti som matcher oppfatningene mine, dessverre.

Tor Andre sa...

Børge Brende var aktiv i Unge Høyre lenge før 1992, så han har vel aldri vært med i FrP?

Esquil sa...

Børge Brende prøvde, i følge partilegenden, å melde seg inn i FpU da han var 15. FpU sa nei fordi han var for ung. Senere meldte han seg inn i Høyre.

Det skal tillegges at FpU den gang ikke er det samme som FpU nå.

Hyggelig for meg å høre om en til som har gått fra blå til rød. Palode og Kåre Willoch er ikke noe dårlig selskap.

Einar sa...

Bare lurte på om det er noen spesiell grunn til at Idiot Days 1 er skrevet i novellesjangeren, mens nr.2 mer er som en bekjennelse, evt. gjenfortelling.

Anonym sa...

Hei igjen

Takk for en fin historie, håper jeg ikke har skaffet deg for mange problemer nå...

Bare spør igjen om du trenger forslag til nye tema :-)

Esquil sa...

Einar: det har vel med å gjøre hvor kreativ jeg føler meg når jeg skal skrive. Det tar mindre kreativ energi å skrive som dette. Ser for meg at idiot days 3 kan komme i en tredje sjanger.

Rotor: det går bra :) Skummelt å spørre når jeg ikke vet hvem du er, jeg mener, kanskje du er gynekologen min og da kan det jo komme noen enda mer pinlige temaforslag...

Ok, kanskje ikke akkurat det, siden jeg aldri har møtt en gynekolog.

Anonym sa...

Virkeligheten er nok ikke så spennende, nei...

Retningen blir nok mer stripa -93, V. Vektor, jeg kjenner en del folk som du kjenner, vi har også delt bord på "Hos Magnus" for en del år siden.

Hjemmesiden din var til tider god avkobling fra tung teori på Gløs, rølerboggen ble tilfeldigvis funnet for noen uker siden

Anonym sa...

Fatter ikke hva som er verre med Frp enn andre parti.

Politikk handler alt for mye om å ta kontroll over andre emmenskers valg for seg selv.

Så lenge idividets valg er for seg selv og ikke for andre, så har ikke politikerne noe med valgene.

De eneste som har fattet litt av dette av større parti er Frp. De har imidlertid ikke fattet nok til at jeg vil stemme på dem.

På Det Liberale Folkeparti sitt forum ble det sagt så klart:
- Mine rettigheter starter der dine slutter.

Dette skulle styringskåte (les: overgripere) og politikere fattet!

(Jeg stemmer ikke Det Liberale Folkepartiet heller...)

Anonym sa...

Og jeg som øynet håp om å få lese noen gynekologrølerier her...!

Esquil sa...

Rotor: det kan jo passe på flere. Gikk vi til Hos Magnus rett fra din brors forestilling i Olavshallen?

Du må gjerne ønske deg mer historier :) Bloggen går i feriemodus snart, men må jo ha noe å røle om i høst også.

Arild:
Sett at en god politiker tenker på landets beste, mens en dårlig politiker tenker på sitt eget beste. Da føler jeg at de andre partiene har nok gode politikere til å fylle posisjonene hvis de skulle bli valgt, mens alt jeg har sett og hørt tyder på at FrP ikke har det. Det er tynt rett bak toppene.

Når det gjelder praktisk politikk er det det at partiet vil bruke opp oljefondet fortere som plager meg mest. Norge må før eller siden ned i levestandard, oljen varer ikke evig. Det er mye vanskeligere å gå ned i levestandard enn det er behagelig å gå opp. Den tiden når oljebrønnene renner tomme kan bli en meget uhyggelig tidsalder på jorden, på grunn av at visse store grupperinger i vesten heller vil drepe arabere enn å gå ned i levestandard.

Røverdatter: Jeg håper livet mitt er mer spennende enn underlivet :) Hvor gammel er du sa du (ikke funnet)?

Anonym sa...

"Norge må før eller siden ned i levestandard, oljen varer ikke evig." (Esquil)

Esquil har ikke fattet at vi lever i den minst statiske tiden i historien. Når oljebrønnene er tomme har hjemmepcer like store regnekapasitet som den menneskelige hjerne. Beregningene datateknologene og framtidsforskerne bygger på sier ca ca 2027.

Dette er også etter robotrevolusjonen som kommer til å forandre hverdagen mer enn datarevolusjonen og kommunikasjonsrevolusjonen.

Hvilke muligheter dette gir i økt levestandard, kan man bare drømme om.

Esquil sa...

Hjemmepc-er har da vitterlig større REGNEkapasitet enn hjernen allerede. Å lære dem å forstå tale, derimot, har vi prøvd i femti år uten å lykkes.

PCer og roboter øker dessuten problemet, siden problemet er energimangel. Da jeg vokste opp var alle så optimistiske, energikrisa skulle løses med kaldfusjon. Nå har vi sluttet å snakke om kaldfusjon. På nittitallet var alle så optimistiske for krisa skulle løses med el-biler. Nå har vi sluttet å snakke om el-biler. Nå er det hydrogenbiler som skal redde verden.

Problemet er at vi bruker opp det som gir oss energi. Kull, gass, olje, uran, kanskje har vi det lenge etter vi er døde, men det brukes opp, og uansett hvor langt fremskrittet går kan du ikke lage energi av ikke-energi.

Når du baserer politikken på at "vi finner sikkert opp det vi trenger", da får du ikke med meg på laget.

Uten å løse energiproblemet kan du drite i å drømme om roboter, løser vi ikke energiproblemet er det hest og kjerre som venter. Og da er det greit å ikke si opp forsikringen.

Anonym sa...

Nope, ingen bror med forestilling i Olavshallen. På Hos Magnus overvar jeg imidlertid en god politisk diskusjon mellom en venninne av meg (litt rød i kantene) og en annen som visste hvordan man fyrer opp under slike diskusjoner (gjett hvem...)

Nye hint (dette er jo litt gøy, siden jeg ikke er så sikker på om du en gang husker meg...): Vi har en felles bekjent som jobber i Houston, jeg studerte sammen med en bekjent av deg som var ett år på Svalbard, han var også med på Hos Magnus.

God ferie!

Esquil sa...

Jeg lukter olje...

vil du si at konsonantene i nicket ditt er inspirert av initialene dine?

Anonym sa...

Du treffer godt.

Tok du dette på hukommelsen, imponerer du meg. Har du gjort litt research, er det ikke dårlig det heller, det begynner vel å bli over 10 år siden nå.

Takk for hjelpa med matte 1A, forresten, tror jeg glemte å si det i -93...

VamPus sa...

Prinsesse Lea m.fl har altså fordommer mot 35% av Norges befolkning. Det er ikke dårlig for folk som ikke liker FrP fordi de er fordomsfulle..

Esquil: Da har vi jo vært samtidige i FpU. Nå var det vel slik at FpU faktisk ble nedlagt på et ekstraordinært landsmøte i juli 1994, et vedtak som ble omgjort av den famøse "stalinparagrafen" i FrP sine vedtekter. Selv om det var en delvis symbolsk handling ville vi vise omverden at det FpU som kom etter oss ikke var det samme. Om ikke annet så var festen morsom ...

Esquil sa...

rotor: det var research ja. vår mann på svalbard :)

vampus: jassådu er en lidelsesfelle :) (wake up, sister)
jeg var og er takknemlig for at dere la ned gamle FpU, det gjorde det lettere å distansere seg fra det de driver med i dag. I -94 var jeg selv ikke veldig aktiv, det er litt turn off å få sin egen private eksklusjonsdebatt.

du var ikke på FpU-kongress i Trondheim i -93?

Anonym sa...

Dette innlegget her har gått meg hus forbi. FpU altså. Det verkar å fenga unge menneske som ikkje har kjent livet på kroppen, i alle fall her eg kjem frå. Kred til deg som har mot til å endra meining.
Sjølv er eg så partipolitisk forvirra at eg ikkje har stemt likt ved eit einaste val.