3. februar 2009

Boligpriser - hvem skal man tro på?

Dagens Næringsliv bruker i dag forsiden på å fortelle at boligmarkedet har snudd. Nyheten er at eiendomsmeglernes egen statistikk viser at prisene har gått opp nesten 5 prosent i januar.

Meglernes statistikk sluttet jeg å ta på alvor da de redefinerte størrelsen på hus, fra boareal til primærrom, som gjør snittboligen mindre i statistikken, og kvadratmeterprisen høyere. Dette løste/løser de uten å indeksregulere, de bare aksepterer at alle boligene i Norge har krympet. Det demper prisfallet, som meglerne mente var på 6,9% i fjor. Andre uavhengige aktører mener det reelle fallet er flere ganger så stort.

En nyere sak er "Nettsted avslører meglertriks", hvor boliga og meglerne selv får helt forskjellige tall på hvor lenge en bolig ligger ute til salgs. Forøvrig en bastard av en statistikk, som både kan manipuleres og som er uinteressant, om boligen trekkes fra finn.no fordi den er solgt, eller viste seg usalgbar og må leies ut, er jo en gedigen forskjell som ikke snappes opp.

Dagens Næringsliv siterer i tillegg Bjørn Erik Øye fra Prognosesenteret på forsiden. Dette sa han til Dagsavisen sist januar, på kanten av prisstupet:

- Det er ingen økonomiske teorier som tilsier at prisene vil falle når økonomien går så godt som den gjør. Boligprisene vil gå opp.

Et halvår senere sa han, rett før rekken av bankkonkurser begynte:

- Situasjonen er helt ulik nå (i forhold til forrige boligkrakk). Til forskjell fra den gangen er norsk økonomi solid, vi har høy sysselsetting, bankene har penger og befolkningen vokser.

Bloggen Krakk har 21 poster under labelen Prognose-Øye hvor de presenterer bommene hans. Krakk er riktignok heller ikke nøytral, men utgir seg ikke for å være det. I den grad Øye er en god kilde, er grunnen at hvis han sier at noe går opp, går det ned. Slik lager DN en stor sak på to tvilsomme kilder.

Så kommer vi til den morsomme effekten. Jeg har fulgt med på boliga, som lager megler-uavhengig statistikk. Boliga følger husene som er til salgs på finn.no, og ser om prisene blir satt opp elller ned.

Til nå i februar så bildet slik ut:

Prisendringer siden 1 feb 2009:

Prisfall: -59 975 000 kr
Prisstigninger: 190 000 kr


Slik så det også ut i hele januar. Totalsum for prisreduksjoner hadde 2-3 flere siffer enn prisøkningene hver dag jeg var innom. Tallene sa full boligkrise med piruett og telemarksnedslag. Selv om meglerne mener at prisene steg med nesten fem prosent i den måneden!

Men i dag, etter statistikken kom:

Prisendringer 3 feb 2009:

Prisfall: -13 459 000 kr
Prisstigninger: 3 776 000 kr
(*)

Meglerne leser sin egen statistikk på avisforsiden, og setter opp prisene. Så får vi se om folket er like flinke som før til å svelge agnet.

Jeg var også innom NAV, og fikk se ledighetsstatistikken upyntet. Antall jobber hadde i mange bransjer sunket med 40-60% siden sist januar. Tilbudet av selgerjobber, den største kategorien, var eksempelvis redusert fra 3000 til 1500. Antall helt arbeidsledige har derimot økt med 46 % i samme periode. Der har du en pil som peker rett oppover.

Kjære meglere, lykke til med å hausse opp boligprisene i 2009. Dere kommer til å trenge det.


(*) Boligas statistikk burde tendere mot å ha mer minus enn pluss selv i gode tider, siden det dreier seg om prisendringer på usolgte boliger.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Selv om det er stor prosentvis økning i ledigheten nå, var den jo historisk lav før økningen. Så en 46% økning sier ikke så mye om helheten.

Anonym sa...

Godt at du tar dette opp. Har skrevet om det selv for en stund siden i en post om bloggere:
http://www.bloggdesigns.no/2009/01/20/bloggere-er-vanlige-folk/

Maken til latterlig dekning enn det vi har sett i avisene om boligmarkedet tror jeg vi må helt tilbake til Stalins tid for å finne noe i nærheten av.

Eiendomsmeglere blir sett som sannhetsvitner, og spekulanter med 20 leiligheter blir ansett som eksperter.

Thomas sa...

Interessant å lese en boligpris debatt fra 2009 - Nå er det 2016 og pilene har kun pekt oppover. Får se om det kan vare de neste 7 årene også?