5. februar 2009

Eid


I går skulle jeg nyte en bedre skitur ved Sognsvann. Det betyr trikk til Storo, skifte til T-bane der, og skifte til ny T-bane på Ullevaal Stadion.

Jeg ga Storo et kaldt blikk da trikken gled inn. Sist jeg la ut på denne reisen, måtte jeg innom Storo to ganger. Jeg tok nemlig T-banen i feil retning, måtte hoppe av på Sinsen og reise tilbake gjennom Storo.

Når du skal fra A til B, er det teoretisk umulig at det lønner seg å passere C to ganger. Som gammel orienteringsløper legger jeg min ære i å finne beste vei fra A til B, og slike blemmer river i hjerterøttene. Jeg husker dem i årevis.

Men dette var aftenen for min ultimate triumf over Storo. Sist tok jeg høyre perrong, og siden jeg har hjerne og er i stand til å lære av mine feil, tok jeg denne gang venstre perrong. Jeg nølte ikke engang. Den latterlige T-banestasjonen derimot, hadde ingen hjerne, den hadde ingen mottrekk, den bare lå der og så dum ut mens jeg gled vekk og beviste at jeg eier den og hele T-bane-systemet.

På Ullevaal Stadion var det klart for å bytte T-bane. Dette behersket jeg til fingerspissene sist. Jeg gled nok en gang elegant over brua og inn på toget. Vi har kanskje ikke T-baner i Trøndelag, men vi har intelligens og kranier fulle av pulserende hjernemasse.

Da T-banen passerte Nydalen stasjon slo det meg at Oslo Sporveier hadde tegnet kartet sitt galt. På kartet så det ut som Sognsvannsbanen ikke gikk innom Nydalen, men det kunne jeg se med egne øyne at den gjorde. Jeg funderte over hvordan kartet deres egentlig burde vært tegnet, hvorvidt det mest elegante ville vært å flytte den gule streken som markerte Sognsvannsbanen, eller punktet som markerte Nydalen. Sånt kan jeg resonnere lekende elegant over, for jeg har hjerne.

Storo T-banestasjon, derimot, hadde aldri noen hjerne, den kunne ikke filosofere over T-bane-kart, den bare lå der og kopet like dumt som sist, rett utenfor vinduet. Jeg trodde ikke en millimeter av mine øyeballer, det var som å være med i twiligt zone. Dørene ble lukket før sammenhengen gikk opp for meg og jeg rakk å komme meg av.

Slik fikk jeg atter igjen gå av på Sinsen, dette punkt på jordens overflate som ingen mennesker som reiser fra Grünerløkka til Sognsvann noensinne skal behøve å reise innom. Og som jeg aldri har sviktet på selvsamme reise. Der var jeg ikke etterlatt med andre valg enn å skifte T-bane igjen.

Noe som påførte meg den utsøkte fornedrelsen å gli gjennom Storo for tredje gang.

Oppsummering:
Forrige reise fra A til B: to ganger gjennom punkt C
Gårsdagens reise fra A til B: tre ganger gjennom punkt C

Konklusjon:
Storo har kanskje ikke hjerne, men utvikler seg bedre enn meg.Bilde av Storo: R.Schwandl

21 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rare t-banevaner. Trikk til sentrum og direkte bane var ikke et alternativ?

Esquil sa...

absolutely, og jeg tar valget mellom de to alternativene basert på om oppover- eller nedovertrikken kommer først. pluss at å slepe ski gjennom sentrum føltes litt mindre kult.

Rigmor sa...

Aiaiai. Jeg er ikke så kjent med Oslo spesielt, men med transportnettverket vi har her kan jeg lett sympatisere!

Det er kanskje en mager trøst, men jeg er kjent for å ta heisen til niende når jeg skal av i tredje - som regel fordi jeg glemmer å trykke på knappen. Og så har det hendt, ikke så altfor ofte, mind you, at man har kjørt forbi stoppet sitt og må snu.

Anonym sa...

Neste gang du kommer til Sinsen synes jeg du burde spenne på deg skiene og kjøre nedover Torshovdalen. Mange hyggelige mennesker på Torshov, jeg for eksempel :-D

Anonym sa...

*ler godt*
Du vet at det står forann på t-banen hvor den skal til, ikkesant? Og at det hender at noen roper det ut over høyttaleranlegget på stasjonen også?

Bare et lite tips...

Anonym sa...

T-bane står nok for tulle-bane og da er du sikkert på rett bane...

Anonym sa...

Iversen har rett. Det Eneste Rette [TM] er å reise om sentrum, nesten uansett hvor i byen man skal. Å reise på tvers i periferien, kan du som gammel orienteringsløper sammenligne med å løpe åsryggene på tvers i ugjestmildt sørlandsterreng.

Esquil sa...

så du drar inn sørlandsknauser du. det var ufint mot ring-t-banen. nesten som å hitle debatten. jeg føler at vi må se på fakta.

her -nasjteater 11 min
nasj teater- sognsvann 16 min

her-storo 10 min
storo-ullevaal 4 min
ullevaal-sognsvann 8 min

så. mitt veivalg gir 5 min mindre tid på skinnene.

for å være snill kan vi si at gådistansen er ca den samme på veivalgene. nasj.teateret er digert.

ventetid på her-nasj-teater-trikk kan strykes mot ventetid på storo-ullevaal-bane. ventetid på sognsvannbane kan selvfølgelig strykes mot hverandre.

da koker det hele ned til om jeg må vente mer enn 5 minutter på en oppovertrikk i starten av veivalget. og det ser jeg jo selv om jeg må, men det har ikke skjedd ennå, siden det går tre stk hvert tiende minutt.

Anonym sa...

Jeg har ikke helt funnet ut hvordan, men jeg er ganske sikker på at dette skyldes at trikken er ond, slik at vi kan klandre den.

(jeg vet at trikken ikke er t-banen, men jeg vil skylde på den for det om!)

Anonym sa...

Storo - 2
Esquil - 0

Det ser ikke bra ut så langt, men hvis skisesongen varer ut April burde du kunne ta deg inn...

Anonym sa...

Alternativt kan du gå over elva og ta 54 bussen til Tåsen (9 min) og t-banen til Sognsvann (5 min)

:-)

Anonym sa...

Men hvorfor i all verden skal du gå på ski på Sognsvann? Det er jo det kjipeste stedet.

Dessuten er det dritkult å gå rundt med ski i sentrum - alle de kule gjør.

Det aller kuleste er å ikke gå hjem med skiene, men rett på pub på grünerløkka. Snakker av erfaring.

Anonym sa...

Ski er forresten også onde. Mulig det er deres feil også.

Margrethe sa...

Hvordan kommer du deg fra deg til nasjteater på 11 min? Trokke no på det.

Ellers føler jeg med deg, Storo kan være ganske forvirrende for nybegynnere, med t-baneringen og slikt:)

Tonita sa...

Det er IKKE t-banen som er ond, - bare den ene linjen, "Ringen". Ikke er ringen en ring, men en rar løkke, - og den er ikke til å stole på.

Desstuen er det kanskje noe i at det å gå på ski rundt Sognsvann ikke er toppen.

Dog, fri og glad det ord jeg taler ut:
Esquil kommer nok på ski før vinteren er slutt - med så mange glade rådgivere!

Guri sa...

Eh, esq, Ivers og Martin har rett. Det funkar alltid betre å dra til sentrum og så ut att...

Og så føler eg kanskje at eg bør påpeika at 54-bussen ikkje går til Tåsen men til Kjelsås og at det er 34-bussen som går Tåsen.

Anonym sa...

Ja, såklart 34 bussen.
PS! mange fine skiløyper går fra Kjelsås også

:-D

Guri sa...

Laila; ja, mine meir sporty slektningar påstår og det :)

Alt godt sa...

Eg kan anbefale 56-bussen, som går til utmerka skiterreng på Solemskogen, bak Grefsenkollen, passerer Torshov, og dermed ingen kompliserte korrespondansar.

Anonym sa...

He, he ser frem til leserbrev fra London!

Anonym sa...

Elegant (;