28. mars 2006

Blodet flyter, bensinen flyter, Solberg jubles videre


Nå har de kjørt ihjel enda en kartleser i rally-VM, den andre på under ett år. Det er ikke mange som deltar, så oddsen for å dø som kartleser i denne råkjøringskonkurransen er på flere prosent. I tillegg drepes og lemlestes sjåfører, tilskuere og dyr iblant. Også i Norge døde en av våre få rallyførere i fjor. Unge mennesker med livet foran seg.

Og hvem har skylden? I siste instans: vi som ser på. Det er vår oppmerksomhet som driver hele sirkuset. Når du zapper innom rally-VM har du blod på hendene.

I tillegg til drapene er jeg skeptisk til den vanvittige ressursbruken i motorsport. Noen sa på TV at du kan kjøpe deg en leilighet i Oslo for samme pris som et par runder på sjøen i båt-VM. Rally-VM er ikke mye billigere. All sløsing med bensin gir feil signal. Oljeforbruk er et problem med veldig farlig potensial på litt sikt. I tillegg til klimaforandringene ser jeg mørkt på den tiden da brønnene går tørre i Vesten. Når amerikanerne en dag skal velge mellom å parkere bilene eller drepe arabere for olje, har jeg en mistanke om hva valget blir. Det haster å forandre tankegangen vår rundt oljeforbruk. Motorsport bør ikke være kult lenger.

Jeg er instinktivt interessert i rally-VM og er mer idealistisk i kjeften enn i praksis, men nå skal jeg jaggumeg prøve å holde meg unna når råkjørerne dukker opp på skjermen.

R.I.P. Jörg Bastuck

Bilde: Statsministeren har vært ivrig forkjemper for å få rally-VM til Norge. Tenk en gang til, Jens.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen takk for flotte refleksjoner og tankekors. Vil også sende med et sitat av en tidligere gresk forfatter som jeg synes passer godt!

" Det er ikke eden som får oss til å tro på mannen, men mannen som får oss til å tro på eden" Aischylos 525 - 456 f.Kr.

Esquil sa...

Takk vegard, det var da veldig hyggelig sagt,
hvis jeg forstod deg rett!