20. mars 2006

Kongo? Hvor er det?

Ingen vet sikkert. Vi vet bare at det ligger et sted inni jungelen i Afrika. Der nede ligger et land som har hett Kongo så lenge jeg har levd. Offisielt Kongorepublikken. Og dette er en demokratisk republikk, ihvertfall på papiret. Hvor demokratisk den er i praksis er ikke like lett å finne ut.

For på andre siden av elva, som for sikkerhets skyld også heter Kongo, ligger landet som en gang het Belgisk Kongo, deretter Zaïre, og som nå er kjent som Kongo. Offisielt navn Den Demokratiske Republikken Kongo, for å skille landet fra den demokratiske republikken som også heter Kongo.

I utenlandsk media blir gamle Zaïre nå kalt Kongo D.R. eller Kongo-Kinshasa. Kinshasa er hovedstaden. Det andre Kongo blir kalt Kongo Rep. eller Kongo-Brazzaville, Brazzaville er hovedstaden. I Norge brukes forskjellige varianter av den offisielle benevnelsen (den demokratiske republikken Kongo) på gamle Zaïre. Selv om rett benevnelse brukes er det fort gjort å gå i surr. Og når noen sier bare "Kongo" har du situasjonen i overskriften. Du vet ikke hvilket land det er snakk om (selv om gamle Zaïre er et hett tips, siden Kongorepublikken når norsk media omtrent like mye som Suriname gjør det).

Begge Kongoene har slitt mye med borgerkrig, og ellers handler nyhetene derfra om kjøttetende virus som får deg til å blø under huden, og om diktatorer som plasserer statsbudsjettet på personlige konti i Europa. Det er altså ikke så festlig å holde til i Kongoene. Det minste vi kunne gjøre for dem er å omtale landene deres skikkelig.

Situasjonen er den samme som da Tyskland delte seg. Da funket det fint å si Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. Jeg synes UD bør ta ansvar og gi Kongolandene faste benevnelser. I det minste så vi vet hvilken plass det snakkes om neste gang UD nicknamer en afrikansk diplomat "Bongo fra Kongo".

Ingen kommentarer: