29. november 2006

Dopingsak eller avisand?


Nå er det dopingsak i langrenn igjen. Jeg elsker dopingsaker. Det øker helt klart min langrennsinteresse.

En statoilpose med russiske og italienske preparater ble funnet ved Kemijärvi 14 mil nordvest for Kuusamo, hvor langrennsverdenscupen var i helga.

Media har fokusert mest på hvor remediene er fra. Finsk politi sier at posen er norsk. Russisk og italiensk skrift på preparatene betyr at må være kjøpt fra russiske og italienske apoteker. Ikke noe av det som er funnet kan kjøpes i Finland, de har ikke Statoil-stasjoner.

Jeg er mest opptatt av hvor Kemijärvi faktisk ligger. Fjorten mil er et par timer kjøring unna, og Kuusamo har flyplass, løperne hadde ikke noe i Kemijärvi å gjøre. Det ligger i nord-vestlig retning, å reise i den retningen ut av Finland fra Kuusamo er bare et fornuftig veivalg hvis du skal til Finnmark. Det norske landslaget sier at de ikke har vært i Kemijärvi, og er nå i Gålå i Sør-Norge.

Finnmarkinger i verdenscupen begrenser seg til Kristin Størmer Steira, pluss at Vegard Ulvang er på en del renn som pamp. Men Steira dro altså til Gålå. Alt peker mot at Vegard Ulvang aldri greide å slutte.

Neida.

Jeg skulle gjerne visst mer om bevegelsene til de forskjellige lagene. Men funnstedet taler mer imot at posen har noe med konkurransen å gjøre enn media later som. Og ellers fornuftige Atle Kvålsvoll er på paranoid bærtur når han tror posen er plantet 140 kilometer unna løpene i den hensikt å sverte Norge.

Kartet: Kuusamo er den nederste store røde prikken, Kemijärvi den øverste. Den tykke røde streken er russergrensa. Klikk på kartet for å se bedre.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Statoil-stasjoner har vi jo i andre land enn bare Norge, eksempelvis i Danmark. Det er helt sikkert de danske langrennsfantomene som har dumpet restene der. Ikke rart de har vært så gode de siste årene.

Esquil sa...

knis :)

Men finsk politi sa det var en norsk pose, jeg lurer på hva som ligger i det, om det går an å se forskjell på statoil-poser fra forskjellige land?

Må korrigere meg selv: Finnmarkingen Håvard Klemetsen var også i Kuusamo i helga, sammen med kominertlandslaget.

Korteste vei til Russland fra Kuusamo går nesten innom Kemijärvi, men gir en unaturlig avstikker på et par mil. Selvfølgelig den typen unaturlig avstikker man tar hvis man skal dumpe stæsj før man passerer tollen.

Anonym sa...

Fra relativt upålitelige kilder har jeg hørt at Kari-Pekka Kyrö kjøpte en hel eske Statoil-poser sist gang han var i Norge...

Anonym sa...

Det er vel ikke så uhorvelig langt unna Sonkajärvi, der VM i hustrubæring går av stabelen hvert år. Og det skal vel ikke være noen tvil om at enkelte har fått utdelt ei hustru der man ikke kommer løypa rundt uten litt kjemisk hjelp. Jeg tror mer på den teorien jeg altså.

Anonym sa...

Men er det ikke sånn at dersom man bloddoper seg så blir man svimmel av blodmangel? Er man svimmel kan det vel fort gå litt i surr på så mange måter, særlig med tanke på lange finske stedsnavn og diffuse veiskilt.

"Skal vi kjøre Riiksiroada 236 til Jukkutullasmallahove eller Juruppavega 754 i retning Kussimussilainebømlolainen?" Det kan fort bære helt galt av sted for å si det sånn.

Den snørrgrønne nasjonalskadefryddjevelen på den høyre skulderen min blir forresten aldri helt lei av å vente på de endelige bevisene for at Dæhli og co var dopa som apekatter i sin tid. Og engelen til venstre er ikke helt fremmed for tanken han heller.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Tipper det er noen lokale som har hygga seg med alternativ rus i helga. Man KAN bli lei av Koskenkorva.

Anonym sa...

Posten har sikkert en strekkode basert på EAN13. I EAN13 ligger det informasjon om opprinnelsesland. Forutsetter selvfølgelig at strekkoden ikke reflekterer plastposeprodusentens land. Jeg aner en sammenheng her...