21. juli 2009

Tidenes beste amerikanske president-kampanje-videoer

Jeg har bladd igjennom en haug amerikanske valgkampvideoer fra TV-historiens tid, og tenkte jeg skulle dele noen av de beste med dere.

1984, Reagan:

Sånn passe subtil annonse, med en bjørn som går i skogen. Bjørnen symboliserer naturligvis Sovjet. Jeg liker den upolitiske stilen, naturfilm lizzm.

Isn't it smart to be as strong as the bear?

1992, Clinton:
Clinton møtte Bush den eldre, som hadde vunnet valget i 1988 med slagordet 'read my lips: no more taxes ...

You don't have to read his lips. Read his record.


1964, Lyndon B Johnson

Muligens den mest berømte og effektive annonsen. Året før plasserte russerne ut atomraketter på Cuba. Amerikanerne blokkerte Cuba med skip, og i en periode luktet det atomkrig.

En liten jente teller kronbladene på en prestekrage, merk den søte detaljen når hun teller feil. Så hører vi tallene i motsatt rekkefølge, nedtelling til atomeksplosjon. Det er Lyndon B Johnsons stemme som sier "We must love each other or we must die."

Annonsen insinuerer at atomkrig er mer sannsynlig med de mer krigsvillige republikanerne ved roret.

2008: Yes We Can
Ikke nødvendigvis genial i historisk perspektiv, men den traff stemningen fint.

2 kommentarer:

Bjørn Stærk sa...

Jeg liker avslutningen på Reagan-videoen: "If there _is_ a bear." Meget dypt.

Rigmor sa...

Æsj. Nå trakter jeg rundt fra sted til sted i Oslo for å bruke internet og så har jeg ikke duppditter til lyd med meg, så de videoene må jeg ta en annen gang. Du kan kanskje fjerne Rigmor på norsk på blogrollen, forresten? Den er jo nedlagt nå som jeg har flyttet til nytt land og det gamle domenet.