6. september 2009

Hva jeg ikke vil stemme

Jeg har slitt med å finne ut hva jeg skal stemme i år. Men jeg vet ihvertfall hva jeg ikke skal stemme, og hvorfor.

(Dette er en remake av en post fra 2008)

Motivene mine for å ikke stemme FrP havner i tre hovedkategorier: Sakene, personene og partikulturen.

Sakene:

Jeg er mot krig og for lavere oljeforbruk. FrP var de siste forkjemperne for Irak-invasjon og de siste skeptikerne til at Co2 varmer opp jorden. I alle de sakene som betyr mest for meg er FrP partiet som motarbeider.Jeg er også for å holde igjen bruken av oljeformuen, både fordi olje er noe som tar slutt, fordi økt statlig pengebruk kan gi inflasjon og mindre igjen for pengene, og fordi det kan skaffe oss problemer hvis vår levestandard blir vesentlig høyere enn landene rundt oss. FrP vil øke bruken av penger.

Personene:

FrP har en lovbryterkultur. FrP's første ordfører ble huket for storstilt smugling. FrP's første kandidat fra mitt fylke hadde både pornodom og skattesnusk-dom. FrP's nestleder har voldsdom, for å banke mørkhudede. Kassa i FrP's lokallag blir med jevne mellomrom loppet av utro kasserere. FrP's stortingsmenn kan dukke opp på nazimøter. Frp's mest profilerte ordfører (og flinkeste mann) var utro med en jente som var bare noen dager over seksuell lavalder.


Mennesker har bra og dårlige sider. Mange fine folk stemmer FrP og er FrP-politikere. Men jeg tror ikke at FrP har mange nok bra folk til å fylle regjeringspostene. Jeg tror vi får noen statsråder som driver med politikk ikke for landets beste, men for å mele sin egen kake.

Partikulturen:

FrP er anti-intellektuelt. De er permanent skeptiske til eksperter, fra klimaforskere til økonomer, det virker som om de tror at sunt folkevett er bedre enn forskning, og dem om det, men det var slik verden ble styrt i middelalderen, og jeg foretrekker vår tid. Anti-intellektualisme er helt greit for et protestparti i permanent opposisjon, men anti-intellektuelle er, o sjokk, ikke så intelligente. NRK's IQ-test "Test nasjonen" ga samme resultat begge gangene når de kryssjekket IQ'en med hva folk stemte: Øverst kom velgerne til alle de andre partiene, så kom de som ikke stemmer noe parti, og nederst lå FrP-velgerne. I valget mellom å la landet styres av intelligente og ikke fullt så intelligente, foretrekker jeg det første.

FrP er gjennomsyret av en egoistkultur. Egoismen er dels nedfelt i programmet, de setter individet foran samfunnet og pynter egoismen med fine ord, men det er og blir egoisme. Jeg stoler ikke på at FrP har nok politikere som vil det beste for landet, jeg tror mange av dem vil det beste for seg selv og sine venner.

FrP har et nærsynt fokus. De tar ofte ikke alle variablene med i beregningene, bare de lokale, de som er synlige. Det gir det som FrP-kritikere kaller lettvinte løsninger. Innvandrere lager problemer, så hiv dem ut. Vi liker ikke Saddam, Milosevic og Bin Laden, så gå til krig. Vi har masse oljepenger og ikke bra veier (og ikke skjønner jeg hva det betyr at økonomien er nær overopphetet, pengene mine er like kalde som før), så bruk nå opp oljepengene og bygg veier. Jeg har kjørt bil hele livet og likevel må jeg fortsatt måke snø på trappa mi om vinteren, drivhuseffekten er bare humbug.Et moderne, globalisert samfunn er komplisert. FrP's politikk er enkel. Å la FrP styre landet blir som å operere en datamaskin med verktøy av flintstein.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hør hør!

Anonym sa...

Veldig bra skrevet, er så enig så enig!

=Anja sa...

Tiltredes
Føler allikevel(hehe-intuisjon:) at FRP langt på veg er et "arbeiderpartiskapt" parti

Anonym sa...

Puh.... TAKKTAKKTAKK! Klistre denne opp på matbutikker og allesteder ..

Anonym sa...

Word. Herved linket til på facebook.

Britt Åse sa...

Linke til på Facebook, -bra ide!

lillamoren sa...

Yes!!!

Tine sa...

Støttes!

Anonym sa...

"Egoismen er dels nedfelt i programmet, de setter individet foran samfunnet og pynter egoismen med fine ord, men det er og blir egoisme."

Tror kanskje du må jobbe litt med å definere begrepet "egoisme" og søke å finne din egen balanse i synet på samfunn-individ.

BTW; Det motsatte; "Samfunnet foran individet" var nedfelt i et eget punkt i det nazistiske partiprogrammet...

Dnort sa...

Når man får beskjed om å definere egoisme, bør det være rimelig klart at en evt. FRP-velger ikke har noen reell forutsetning for å bli overbevist om at de bør stemme på noen andre. (Om det var det som var formålet med innlegget.)

Egoisme er egoisme. Dette er et ord som ikke trenger å defineres. Mener du fortsatt at det trenger definisjon, er det nok heller fordi du ikke liker å bli kalt egoist.
OG dette innlegget handlet utelukkende om FRP og ingen andre parti. Hverken nå eller før.

Esquil sa...

Det dnort sa.

Nina sa...

Nei, hvis FrP kommer til regjering blir ikke landet snudd på huet. De som tror det kommer til å bli så vanvittige forandringer med det første, tar feil! Norge består av et tungrodd byråkrati, og en kan ikke trumfe gjennom som en selv ønsker. Om FrP skulle komme i regjering med f.eks Høyre, vil det foregå forhandlinger pga. koalisjonen. Det vil altså ikke bli _akkurat_ slik FrP ønsker det (noe veldig få partier klarer uansett).

Og er det ikke veldig umodent av andre partier og si at hvis FrP kommer til makten som mindretallsregjering, kommer de ikke til å få gjennomslag for noe fordi de andre partiene vil stemme ned alle forslag i Stortinget?

Med FrP i regjering vil den politiske deltakelsen i landet øke, noe som virkelig trengs i dette landet. Er det noe folket er absolutt uenige i vil det oppstå reaksjoner. Ta bare hijab-i-politi-saken som et eksempel.

Axel sa...

@ Nina: Jeg kan komme på en del andre ting som også vil skje om FrP kommer i regjering, og ikke villig til å ofre dem for ideen om at det vil være en vekker for folk om FrP får styre litt.
Det er for seint å bli engasjert etter valget, hvis FrP alt er blitt for store.
Jeg synes heller ikke det er umodent å stemme mot forslag man er uenige med. Det er vel hele poenget, er det ikke?

Ellers en meget god analyse av partiet Eskil. FrP mener det motsatte av meg i nesten alle saker de noen gang har tatt opp...ganske imponerende egentlig.

Jeg er bare glad at jeg har den typen utdannelse som gir meg gode muligheter på jobb i utlandet....

Nina sa...

Axel: Jeg sa ikke at det ikke ville bli forandringer, FrP sitt mål er jo å fornye Norge. Men å få gjennomslag for alle sakene sine, er vel neppe en stor sannsynlighet.
Jeg ser poenget, men du misforso meg. Det er jeg enig i, men under flere politiske debatter på tv den siste tiden, gikk flere av de rød-grønne partiene ut og sa at de ville stemme imot alle forslag uansett. Og hvis FrP kommer til makten, så sannsynligvis fordi folket ønsker det. Da syns jeg det er viktigere å se på forhandlinger og løsninger enn å stille seg på bakbena og bare stemme imot. Jens Stoltenberg avbrøt selv Siv Jensen under et innlegg ved å si "Men dere kommer aldri til å komme i regjering". Slike kommentarer hører ikke hjemme i den politiske debatten der mangfoldet av partier skal være at flere skal treffe folket med sine saker og dermed ha mulighet til å komme til makten.