19. juli 2013

Hvorfor er ... (D-I)

Konseptet med denne posten er som jeg forklarte i forrige post, å svare på de 29 spørsmålene man får som forslag ved å skrive inn for eksempel "Hvorfor er d" i Google. Og, vi har kommet til "Hvorfor er d":


Hvorfor er det konflikt i Syria?


Syria er et stammesamfunn, lojalitet følger slekt og blodsbånd. Det er stammen til Al-Assad som har makten nå, nære og fjerne slektninger av ham sitter i de fleste maktposisjoner, man har ikke egentlig demokrati. Denne stammen er ikke heller dypt rotfestet i Syria, historisk sett, den er en minoritet. Folk fra andre stammer og grupperinger er ikke fornøyde med hvordan det styres, andre vil også ha makt. Den arabiske våren tente gnisten som fyrte opp konflikten.

Hvis Al-Assad styrtes, vil også hele stammen hans miste makten, og det kan godt følge ti tusen henrettelser av folk fra hans stamme. Men det er ikke sikkert at Syria blir et demokrati.

Hvorfor er en utrent muskel svakere enn en trent muskel?

Når man trener bryter man ned muskulaturen, deretter følger det en fase hvor den bygger seg opp igjen, og da bygger den seg litt sterkere enn den var. Ihvertfall hvis den opplevde seg selv som i overkant svak til å utføre oppgaven den ble pålagt. Når den bygger seg opp igjen gjør den det ved hjelp av proteiner, derfor får du gjerne lyst på proteinholdig mat etter trening, egg, kjøtt, etc, (men samtidig kan det også være at kroppen vil fylle på veske- og karbohydratlagrene, så det kan hende den skriker enda høyere etter dette.)

Hvorfor er fettet i fisk sunnere enn fettet i okse?

Det siste legger seg i større grad på innsiden av blodårene dine.

Hvorfor er gjesping smittsomt?

Her tror jeg ikke det finnes absolutt kunnskap. Kanskje oppnådde steinaldermenneskene  en fordel ved å synkronisere søvnmønstrene i gruppen. "Du er trøtt, da er det gunstig at jeg er det også." Det fins mange gruppesynkroniserings-mekanismer. En annen av de mer mystiske er at kvinner som lever sammen vil tendere mot å synkronisere menstruasjonssyklusen.

Hvorfor er himmelen blå?

Lys er bølger med forskjellige bølgelengder, og de forskjellige lengdene tilsvarer forskjellige farger. Når lys treffer et atom, vil noe av lyset bli reflektert. Hvilke lysbølger som reflekteres avgjøres av hvilket atom det er. Atomene har elektroner som ligger i skall utenpå seg, og elektronene kan finne på festlige ting hvis de blir truffet av et foton med akkurat riktig bølgelengde. Et bestemt atom kan bare reflektere bestemte bølgelengder, og vil derfor ha en bestemt farge.

Gassene vi har i atmosfæren reflekterer egentlig ikke så mye lys, de er gjennomsiktige for praktisk bruk. Vi har flaks sånn sett, Venus har for eksempel ikke gjennomsiktig atmosfære. Men når vi ser så mye av gassene som det vi ser når vi ser på himmelen på dagtid, blir de synlige. Himmelen lyser ikke blått av seg selv, lyskilden som lyser opp himmelen er sola, derfra går strålene i vinkel via mange små speil av oksygen- og nitrogen-atomer, og treffer øyet ditt. Og summen av de bølgelengdene er blå. Andre gasser i atmosfæren ville reflektert andre bølgelengder og kunne gitt en annen farge på himmelen. En annen sol kunne gitt en annen farge på himmelen.

Hvorfor er ikke Norge med i EU?

Mye fordi vi stemte nei da vi hadde folkeavstemning, både i 1972 og 1994.

Hvorfor vi stemte nei er et sammensatt bilde, men i 1994 ble fisk viktig. Resten av landet var i sum ganske nøytralt, mens folk og samfunn tilknyttet fiskeindustrien var klart i mot, fordi EU ville fiske utenfor Norge.4 kommentarer:

Sotengelen sa...

Jeg liker denne serien! Jeg har lest en del her inne uten å kommentere, men nå fikk det være nok.

Takk for underholdning og drypp av kunnskap.

Dnort sa...

No-Fish-Olsen var riktignok sentral i forhandlingene med EU. Men, det var en masse andre grunner til at folk stemte nei. Sjølråderett var nok en bedre fellesnevner.

Esquil sa...

Selv takk, sotengelen. Du har en bra blogg. Ser ut som om vi har vært rimelig synkronisert i vår.

Dnort: jo, vi er enige i at det er et sammensatt bilde. når jeg valgte å dra frem fesk, er det fordi hvis fiskeindustrien hadde vært like eu-positive i 1994 som de ble etterhvert, ville vi ha vært medlemmer i 18 år nå.

a片 sa...

免費影片
免費裸體直播
免费性爱视频
日本a片動畫
日本a片卡通
日本美少女寫真集
性虐待影片
性感內衣秀
性感影片