21. juli 2013

Hvorfor er ... (J-N)

Konseptet med denne serien er som jeg forklarte i første post, å svare på de 29 spørsmålene man får som forslag ved å skrive inn "Hvorfor er " og deretter en av bokstvene i alfabetet, i Googles nettsøk. Og, vi har kommet til "Hvorfor er j":

Hvorfor er jern så viktig å få i seg, spesielt for jenter?

Mangler du jern blir du slapp, og jenter mister mer jern enn gutter. En grunn til det er at jern holder til i blodet, og jenter mister blod hver måned gjennom menstruasjonen.

Når man snakker om jern i forbindelse med kroppen, er det ioner av grunnstoffet jern, ikke små biter av metallet jern. På samme måte som det ikke er diamant i en blyant selv om blyantspissen har samme kjemiske formel som diamant.

Hvorfor er kumlokk runde?

Fordi vi ikke vil at lokket skal falle ned i hullet. Hvis du tar av lokket på et kumlokk, setter det på høykant, dreier det rundt og forsøker å få det ned i hullet, vil du lykkes hvis hullet og lokket har noen som helst annen form enn sirkelrund. Hvis ikke lokket er mye større enn hullet.

Hvorfor er land fattige?

Listen av fattige land domineres av de afrikanske landene, på topp 20 finner vi 18 afrikanske pluss Afganistan og Haiti.

Hvorfor Afrika er fattig forklarte jeg under bokstaven B.

Afghanistan er fattige mye på grunn av krig, det har vært mer krig enn fred der siden Sovjetunionen invaderte i 1979. I krig vil ressurser bli ødelagte og landet vil bruke arbeidskraft på noe som ikke gir velstand men død.

Haiti, som ligger i Karibien, er fattige fordi de er et isolert stykke Afrika i Amerika. Landet består stort sett av etterkommere etter slaver. Slavene gjorde opprør mot Frankrike tidlig på 1800-tallet og Haiti ble selvstendig. Det reagerte Europa på ved å boikotte dem handelsmessig, forsåvidt også siden hvite risikerte å bli drept hvis de gikk iland. Så de har måttet klare seg selv i 200 år. Og har i tillegg, også i likhet med mange afrikanske land, slitt med dårlige ledere som ønsket å berike seg selv på bekostning av landet. Jordskjelvet i hovedstaden deres i 2010 gjorde heller ikke situasjonen bedre.

Hvorfor er menn utro?

I feel your pain there, sister.

Jeg føler meg vel ikke som ekspert her, ikke har jeg vært utro selv, og ikke kjenner jeg mange menn som jeg vet at har vært det heller. Miljøene jeg ferdes i er typisk knyttet til hjerneaktiviteter, og jeg liker å tro at menn der tenderer til å tenke med det øverste hodet.

Og det fins ikke noe fasitsvar, det fins fort flere årsaker bak hver enkelt tilfelle, og ikke de samme årsakene fra tilfelle til tilfelle.

Noen er vel der, ihvertfall ifølge stereotypien, hvor man egentlig elsker kjæresten men er 'notoriske rundbrennere'. Også kjent som 'egoistiske drittsekker'.

En annen typisk situasjon er der kjærligheten er over, men man føler at det er tryggere å bli i forholdet enn å bryte ut. Det kan være økonomiske grunner, praktiske grunner, eller man er bare for feig til å si fra. Så man beholder forholdet samtidig som man blir interessert i, og ligger med, en annen person.


Jeg har hørt forskning si at mens det før var slik at menn var oftere utro enn kvinner, har det blitt motsatt de siste årene.

Hvorfor er Norge i Afghanistan?

Vi dro dit i solidaritet med USA etter at Al Quaida kjørte fly inn i World Trade Center i 2001. USA definerte denne hendelsen som krig, og Norge har underskrevet Atlanterhavstraktaten, som sier at landene i NATO skal stå opp for hverandre i slike tilfeller.

Vi kranglet aldri på at det som skjedde med WTC var en krig, vi sendte soldater til Afghanistan nesten uten diskusjon. Stemningen akkurat da (tidlig 2002) var også at USA var blitt behandlet veldig dårlig og fortjente støtte.

I Afganistan startet det rimelig fornuftig, ved at vi støttet en side (Nordalliansen) i en allerede eksisterende krig. Dette vendte krigen slik at Taliban (som samarbeider med Al Qaida) mistet makten, måtte rømme fra Kabul og gjemme seg i fjellene.

Da kunne man sagt at oppdraget hadde lyktes. Men istedet var det som om NATO tok over krigen og ble en aktiv spiller, ofte mer aggressiv enn regjeringen i Kabul var komfortabel med. Norge fortsatte å være der i mange år, hva godt det førte med seg er vi ikke helt sikre på.

Angrepet på World Trade Center så ut som en krigssituasjon når man så på TV-bildene. Men hvis man betrakter 'invasjonsstyrken' bestod denne av 18 mann bevæpnet med papirkniver og en god plan. Som jeg har stresset en del ganger er jeg ikke enig i at atten mann med papirkniver er en krig.

4 kommentarer:

Dnort sa...

Det som skjedde med WTC var en dekkoperasjon for at konspirasjonsteoretikere skulle slutte å lage alternative teorier om mordet på JFK. Det vet da alle...

Esquil sa...

:) sånn sett vellykket ja...

Klissi Mandarin sa...

Jeg vil bare si at jeg fremdeles digger bloggen din, ca. 5 personlige pseudonym og en del livsomveltninger senere. Keep up the good work :)

Esquil sa...

Tusen takk :) Nå greide jeg ikke umiddelbart linke deg til psevdonym fra the good old days, men finner kanskje ut etterhvert hvem du er :)