5. juni 2008

Idrettspsykologi

I fotball heter det at det ofte kommer mål rett etter mål. Det er en kritisk fase rett etter en scoring, hvor det andre laget har en økt sannsynlighet til å score. Fotball-kommentatorene gjentar og gjentar denne teorien, men jeg har aldri hørt dem gi en forklaring på den. Min hypotese har vært at laget som får en i ræva tar seg et skippertak.

Men nå har jeg vært med i Scrabble-NM. I Scrabble får man 50 bonuspoeng hvis man blir kvitt alle brikkene sine. Å få bonus i en viktig kamp føles dermed som å score i fotball. Og hver gang, etter jeg fikk en bonus, sugde jeg hardt i de neste trekkene. Jeg misset åpenbare ord, jeg la på felt som ga patetiske poengsummer, selv om godfeltene lå åpne til bruk.

Det som skjer er at jeg etter en bonus flytter fokus fra prestasjon til resultat. Jeg glemmer å fokusere på 'arbeidsoppgavene', hjernen begynner istedet å jobbe med 'jøss nå kan jeg faktisk vinne dette', den begynner å smake på seiersfølelsen og tenker på konsekvensene av en seier.

Jeg tror det samme skjer med fotballag som nettopp har scoret mål. De tenker tabell og poeng istedet for løp og bevegelser. Så suger de et par minutter, og vips får de en i mot.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Interessante tanker! Nå må jeg jo nesten ut på O`store nett å se om jeg finner noe om denne teorien! Måtte dra på smilebåndet flere ganger under denne tankerekka di! -Takk! :o)

Ps. Hvordan gikk det i scrabble-NM? :o)

Esquil sa...

selv takk, si fra hvis du finner noe :)

Syns det gikk bra. Jeg er rangert ca nr. 100 av de 20.000 ordspillerne, og bare det er jeg stolt av. Men kvalifiserte meg etter litt om og men som en av de 64 som fikk spille NM, og da ble jeg seedet som bunnsop. Bunnsop må møte toppspillere, så det ble mye hard motstand. Jeg endte på 25.plass i mesterskapet. Nå heier jeg på en matematikkdoktor som leser denne bloggen, han henger fortsatt med.

Tone sa...

Eg trur du tar feil, Esquil. Trur ikkje dei tenker tabell og poeng. Dei er 100m over bakken lykkeleg berusa. Og når du er berusa er konsentrasjonen elendig.
Trur altså at dei bør bli litt mindre lykkelige etter scoring, og heller ta ut det eksplosive når dei får sjanse til ei contring.

...eller vere lykkelige veldig kjappt.Dei kan sikkert måle det og no. Kven har flest steg, kven greier å gjere lykken kjappast mulig unna.

Off, eg tenkte ikkje eg skulle kommentere, men falt for fristelsen.

~ Underveis ~ sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Esquil sa...

tone, det går mye på det samme. man tar litt av. så er jo folk forskjellige i tankene, karl petter løken oppdaterte sikkert tabellen i hodet der en del av dagens landslagsspillere tenker på ferrari og glamourmodeller.

tror jeg ville trent mentalt på scoringer før kampen, for å være forberedt og ikke ta helt av. (men i scrabble gidder jeg ikke være så seriøs.)

takk, jorunn :)

mening i hva? i å dobbelthoppe av ungkaren? naah...

Anonym sa...

Det gir jo lite rom til å feire i tidspresset på ordspill. Prøvde et par ganger, men det passet dårlig med min gjøre alt mulig på en gang vane. Og enda dårligere med at det ringte på døra midt i. Scrabolous på facebook passer meg mye bedre :)

Men imponert over at du tydeligvis har fått flere 7 brikkere på tiden du har til rådighet.

Anonym sa...

hørte om en fyr som pleide å tegne et (usynlig) kryss i håndflata etter hver scoring eller etter tabber han hadde gjort. ved å fokusere på dette krysset skulle han nullstille tankene og begynne å fokusere på oppgaven, og det fungerte visst utmerket. en liten mental time-out i de situasjoner der det trengs.
dette var vel i håndball, men det er sikkert samme greia selv om de scorer flere mål...

Anonym sa...

Jeg tror Tone er inne på det. Lykke.

Kanskje det ikke bare dreier seg om lykke og manglende konsentrasjon, men rett og slett så mye fryd at kroppen skjelver og ikke kan yte maks?

Grattis med godt resultat Esquil!

Esquil sa...

minnea: det tar en stund å lære seg triksene, så du er dømt til å slite i starten. 7-brikkerne hadde jeg lenge null av, men trikset der er å spare på -ere, -ene og andre gode endinger. hvis du sitter med ENE og bare spiller med de andre fire brikkene, dukker det ganske kjapt opp et fornuftig ord.

anderfo: den hørtes ikke så dum ut. det skal jeg vurdere.

takk, glama :)

mirakel sa...

Du trenger kanskje noe enkelt å koble av med etter en heftig Ungkar-suksess? Vel, jeg har tagget deg i en ganske lang meme-greie.

Anonym sa...

Esquil, har du andre Ordspill-triks du vil dele med oss? Jeg er så fryktelig dårlig i Ordspill - enda jeg er fryktelig god i scrabble. Skjønner ikke...

Esquil sa...

mirakel, jeg har prøvd, men lurer på om det blir for mye for meg å beskrive meg sjøl i 29 ord. mulig jeg prøver en vri.

mona: ikke gi motspiller gode legg. hvis du spiller standard er de gode leggene de røde feltene, så det lønner seg sjelden å legge så nært et rødt felt at motspilleren får det. I tilfeldig er dette enda viktigere, hele spillet handler om å få legge over de stedene hvor det er flere doblings- og tredoblingsruter på rekke. å legge langs et annet ord heller enn på tvers av er stort sett lurt, det begrenser motspillers muligheter.

og i lynrask, aldri spill over tiden. massér heller passknappen.

Esquil sa...

hva er nicket ditt der inne?

Anonym sa...

Frederikke. (neida, heller ikke det er mitt egentlige navn). Men jeg spiller ikke så mye, altså. Spiller du som esquil?

Anonym sa...

Og takk for gode tips! Synes det er morsomst å spille med tilfeldig brett, men ser jo at det er mer risikabelt.