7. juni 2009

Den hardtslående innsiderapporten fra årets quiz-VM

Jeg kjenner en blogger som har vunnet 15 seiere og 110.000 kroner i TV2s frokost-quiz. Han heter Espen Iversen. På lag med med Espen har jeg fått bli med på en rekke pub-quiz-seiere de siste månedene.

I helga var det Quiz-VM. Der kunne vi ikke være på lag. Det var åtte kategorier. To timer. 240 onde spørsmål. Mann mot mann. Esquil mot Iversen.

Kategori 1, MEDIA:

Det første spørsmålet er:
Forfatter av flere sakprosaarbeider og mer enn 20 dramatiske verk, mest kjent for Hagefesten (1963), hvilken forfatter født i Praha ble enda mer kjent for sin politiske karriere?

Jeg har overnattet under portrettet hans i et tsjekkisk herberge. Jeg svarer Vaclav Havel. Jeg henger fortsat med i Quiz-VM.

Det tredje spørsmålet er:
I 2009 skal han regissere en nyinspilling av filmen Piranha om førhistoriske pirajaer i Amazonas. Hvilken fransk-jødisk regissør (med et etternavn som er et palindrom) ble kjent da han i 2006 ble bedt av Wes Craven om å lage en nyinspilling av Cravens horrorklassiker fra 1977 The hills have eyes.


38 nordmenn deltar i VM. Hele feltet bommer på dette spørsmålet. Med ett unntak. Jeg siterer Espen Iversen: Det var jo griseenkelt. Aja vil være et household name om noen år.

Jeg, derimot. Etter Vaclav Havel plasker jeg rett ut i et 29 spørsmål langt mareritt av regissører og forfattere som jeg ikke har peiling på. Jeg fyrer av svar i blinde i alle mulige retninger. Vaclav blir det eneste poenget jeg får. Sju lange kategorier igjen. Jeg har ikke noe her å gjøre. Jeg vil hjem.

Iversen tar en klar ledelse på meg etter første kategori.

Esquil - Iversen 1-9

Kategori 2, KULTUR:

Eller kultursjokk. Flere lange ekle spørsmål. Det starter med
Et amerikansk jagerfly avfyrer en rakett mot et fiendtlig fly og det står med store bokstaver Whaam!; dette er antagelig det mest kjente bildet til hvilken Pop-Art-kunstner.

Jeg kan bare en Pop-art-kunstner. Jeg svarer Warhol. Svaret skal være Liechtenstein.

I denne kategorien klarer jeg imidlertid noen frågor. Et av spørsmålene er:
Tifinagh-alfabetet, muligens i betydningen 'det fønisiske alfabet', har blitt brukt fra ihvertfall 3.århundre f.kr. og er nå i hovedsak brukt til private notater av kvinnene hos hvilket nomadisk folk?

Fønikerne seilte langs Nord-Afrika-kysten, så jeg antar det dreier seg om et nomadefolk som holder til i Nord-Afrika. Jeg sliter med å huske navnet. Men fordi Anja iblant avsluttet kommentarene sine i denne bloggen med "tuareg-hilsen anja", greier jeg å slite frem ordet tuareg. Det er rett.

Jeg klarer 6 poeng. Uten filmspørsmål er Iversen menneske igjen, han nøyer seg med 5.

Totalt:
Esquil - Ivers 7-14


Kategori 3, LIVSSTIL:


Dette navnet er kanskje kjent for brasillianske og europeiske fotballsupportere, hva er den portugisiske formen på det bibelske navnet Jakob.


Iversen er fotballspiller. Han svarer Tiago. Jeg svarer Juhinho. Ivers vinner.

Jeg tar 5. Iversen tar 10.

Esquil - Ivers 12-24


Til nå er jeg eid. Men Iversen har brukt opp film, og jeg har mitt spesialfelt igjen, nemlig

Kategori 4: VERDEN


Her kommer spørsmål som

Hva er verdens nordligste hovedstad (for en selvstendig stat)?


Over 90% klarer dette. Iversen 'synes Reykjavik ble for opplagt', og bommer.

Så kommer vi til spørsmål 17:
To områder i Europa deler dette navnet - et område ligger i Moravia, det andre er en romansk region nord for Donau og sør for Karpatene. Hvilke navn har disse områdene hvis navn kommer fra gammelgermansk og betyr "landet av fremmede".

Jeg har lest om Vlad Tepes, som var modellen for Dracula-skikkelsen. En fæl fyr som bodde i et land som het Wallachia. Jeg syns ordet høres gammelgermansk nok ut, og transsylvania, der Dracula bodde, passer bra inn mellom Donau og Karpatene.

Wallachia blir det særeste spørsmålet jeg klarer i hele VM.

Verden
Esquil - Ivers 12-6

Sum, halvveis
Esquil - Ivers 24-30

Totalen jevner seg ytterligere, fordi dårligste kategori strykes:
Esquil - Ivers 23-26


VM er halvveis. Jeg fokuserer på oppgjøret mot Iversen i denne fortellingen, men både jeg og han blir griseprylt. De beste er sjukt gode. I kategorien der jeg fikk 1 poeng av 30, tok den britiske verdensmesteren 29 av 30.

Jeg trøster meg med en pils i pausen. Dette er et urutinert trekk.

Kategori 5: HISTORIE

Jeg har studert historie i ett år på NTNU. Her skal jeg plukke poeng på Ivers.

Dagens britiske dronning, Elisabeth II, er direkte etterkommer av hvilken vikingehøvding som fikk et hertugdømme i Normandie av den franske kongen i år 911 (han deler navn med en engelsk karamellsjokolade og en spillautomat fra norsk tipping).


Jeg vet det jeg vet det jeg vetdet jeg aaaaargh husker det ikke.

Iversen, derimot, tar Gange-Rolf.

Hvilken kjent fange ble holdt på slottet Dürnstein nær Wien fra desember 1192 til starten av 1193?

Jeg scanner det jeg har i hodet av kongerekker. Richard Løvehjerte var konge i England omtrent da, og jeg vet at han dro på korsfarerferd. Wien er sånn ca på veien fra England til Jerusalem. Jeg gambler på Richard. Mange svarer Wilhelm Tell. Det er Richard.

Men historiekategorien er grisevanskelig. Det taper jeg mye på. Jeg burde hentet tosifra her for å ha en sjanse, men jeg får bare 5. Iversen bommer på alle de fem, men tar 4 andre poeng. Tre kategorier igjen og han har The Hand.

Esquil-Iversen 28-30

Kategori 6: VITENSKAP


Mitt siste håp. Jeg har gått på naturvitenskapelig universitet. Det har ikke han.

Programmeringsspråket B ble laget av Ken Thompson som en revidering av språket Bon,som igjen var oppkalt etter hans kone Bonnie. Dennis Richie forbedret programmeringsspråket B og ga det det nye navnet New B. senere forandret han det til det som brukes i dag. Hva var det nye navnet?

Jeg har studert data i årevis og jobber i IT-bedrift. Her skal jeg ha kontroll. Jeg svarer først BASIC. Men stryker det iskaldt, og retter det til Java.

Svaret er C. Noen bør få pengene sine tilbake.

Heldigvis er det hit de gode historiespørsmålene har forvillet seg:
Hvilket nederlandsk selskap, grunnlagt i 1602, regnes som verdens første multinasjonale selskap og var det første til å utstede aksjeandeler?
Det nederlandske ostindiakompaniet var et firma som eide hele land. Det måtte jo være det. Eat your heart out, Ivers.

Jeg legger Ivers i bakken med 8-3. Men han kan stryke kategorien. Det er jevnt og to gode Iversenemner igjen.

Esquil-Iversen 36-34


Kategori 7: SPORT OG SPILL


Quizens enkleste spørsmål oppstår, sett fra Norge:

Hvilken skiskytter? I OL i Salt lake City 2002 vant han alle individuelle gull på programmet. Han ar vunnet 5 OL-gull og 14 VM-gull. Han har 87 verdenscupseiere og var den første skiskytter til å vinne et FIS verdenscuprenn i langrenn.

Slik misbruker quiz-arrangøren vintersportsspørsmålene, som er min greie (Bjørndalen). Iversen, på sin side, er fotballguru.
Stjernen i fotall-VM 1966 var ikke Pele men en annen svart perle. Han ble født i Mosambik i 1942, men spilte for portugal. Han scoret 9 mål i dette VM inkludert 4 i kvartfinalen mot Nord-Korea som Portugal vant 5-3 Hvem?

Iversen svarer Garrincha. Jeg og de fleste andre svarer Eusebio. Det er Eusebio. Dette plager Iversen mest av alle bommene hans. Det er litt som om Drillo skulle bomme på hovedstaden i Sverige.

Iversen taper 5-6 for meg i sport. En kategori igjen, en.


Esquil-Iversen 42-39


Kategori 8: UNDERHOLDNING

Underholdningskategorien inneholder en del opera, ballett og klassisk musikk. Der er jeg blank. Tre av de fire spørsmålene jeg klarer har svarene Vanessa Paradis, Notorius BIG og Quinzy Jones. Dessuten nagler jeg svaret på dette spørsmålet:

I serien 'sex og singelliv' er han mannen seriens hovedperson Carrie Bradshaw aldri blir ferdig med og stadig vender tilbake til. Navnet på denne rollefigren nevnes aldri i serien, men i filmen avsløres det at han heter John James Preston. Hvilket kallenavn kjenner vi denne rollefiguren under?

Ikke kom til meg med høykultur. Pop, rap og sex, det er det jeg kan.(Mr. Big)

Iversen vinner 9-4 i underholdning. Og jeg begriper fortsatt ikke hva som er underholdende med det.

Sluttscore:

Esquil-Iversen 46-48


VM består av ca 1000 deltagere i 22 land. Iversen og jeg er bimboer i dette selskapet, vi er listeflesk, vi er nr 543 og 572. Ivar og Bjørn, kjent fra bloggens reality-serie, er flinkere. De får henholdsvis 59 og 83 poeng. Den beste nordmannen, Thomas Kolåssæter, får 148 og blir nr 10 i VM. Den engelske verdensmesteren Kevin Ashman (som er profesjonell quizzer og lever av å svare på spørsmål i BBC-programmet eggheads), får 177.

Ufattelig.

9 kommentarer:

Bjørn Stærk sa...

"Jeg har studert data i årevis og jobber i IT-bedrift. Her skal jeg ha kontroll. Jeg svarer først BASIC. Men stryker det iskaldt, og retter det til Java.

Svaret er C. Noen bør få pengene sine tilbake."

Vi har faktisk The C Programming Language av Kernighan & Ritchie fra 1978 stående i biblioteket, (i hyllen for kuriosa og klenodier). Den er helt utdatert, men det hadde kanskje ikke vært så dumt om du tok en kikk - den er regnet som en av klassikerne innen teknisk dokumentasjon, på grunn av det klare og enkle språket.

(Til info for andre lesere er Esquil i ferd med å revolusjonere de tekniske dokumentene hos vår felles arbeidsgiver, nettop ved å gjøre de lesbare, noe bl.a. leserne setter stor pris på.)

Iversen sa...

Du kan dette med å bygge spenning (og oute stakkarer som bommer på opplagtheter), et øyeblikk der trodde jeg du hadde slått meg. :D

beamer sa...

Imponerende uansett. Tror jeg, grøss, hadde greit å telle poengene mine på en hånd her, gitt...

Men jeg tror fornavnet til Mr Big ble servert i siste episode i siste sesong i serien. I siste(?) scene får Carrie en sms fra "John". Jeg husker jeg ble sittende å lure på "hvem faen er John, var det meningen at vi skulle vite at det var Mr. Big, eller?".

Dnort sa...

Artig lesning. Lurer bare på en ting ang. Sex og Singelliv. det ble sikkert spilt litt approposmusikk i denne serien. Er det noen som kan huske om noen av låtene til Mr. Big ble spilt? Evt. om noen av låtene til den engelske 70-tallsgruppa med samme navn, var å høre i bakgrunnen?

Junien sa...

Iversen:

"Du kan dette med å bygge spenning (og oute stakkarer som bommer på opplagtheter)"

Men jeg kan ikke se at Eskil har outet selve opplagthetene? Hvilke da, i tilfelle ...? Jeg for min del ville vært kjernestolt (mitt ord) om jeg ble outet på noe sånt som dette:)

Hjorthen sa...

Å bomme på Eusebio er jo utillatelig!

Ellers så hadde jeg også klart Aja faktisk, men bortsett fra de to spørsmålene hadde jeg nok gått rakt åt helvete i denne quiskonken.

Iversen sa...

Junien: Hjorthen kommenterte vel den greit nok. ;) Om man følger litt fotball er den veldig pinlig. Jeg bomma også på hvem Utrechts svane var. Burde tatt den og, men heldigvis tabbet Eskil også seg ut.

Hjorthefar: Gled deg til Katakombene, da blirre ny filmkviss!

Junien sa...

Det er notert! Eusebio, altså:D Jeg ser forresten at Eskil faktisk forståelsesfullt har _forklart_ hva som er opplagtheten: "Det er litt som om Drillo skulle bomme på hovedstaden i Sverige."

Men gratulerer, likevel.

Anonym sa...

Jeg hadde klart C.

Men omtrent bare det.