23. januar 2010

Trygdesnylterboken kommer gratis for lesebrett og PC


Trygdesnylterboken, som jeg skrev om i fjor, er ferdig. Og Kindle har kommet til Norge. Kindle er lesebrettet som har tatt over bokmarkedet i USA, nå selges flere bøker til lesebrett enn på papir der borte.

Kindle mangler norske titler. Her er jeg veldig sugen på å være på hugget.

Det er lett å utgi e-bok for Kindle, man kan utgi egen e-bok via Amazon, uten forlag, og få noen kroner per bok. Foreløpig trenger du en adresse i USA som kan motta pengene, men ordningen kommer nok til Europa nå som lesebrettet har kommet til Europa.

Men 'noen kroner' er ikke så viktig. Jeg plagdes med at veiledende utsalgspris til min forrige roman lå på 329 kroner, og at forlaget ikke ville utgi den i pocket. Jeg fikk litt for ofte hørte "Jeg ville ha kjøpt Blodføre hvis den var billigere". Og jeg skriver slike tekster for at de skal bli lest. Jeg tror også at ideer tilhører oss alle. De blir sendt inn til verden gjennom ett menneske, men er til beste for menneskeheten, og jeg er usikker på i hvilken grad kunstnere bør utnytte sin portal-funksjon økonomisk.

Så jeg har valgt en annen løsning. Askehaug forlag gir ut e-bøker gratis. De tar ingenting for arbeidet de gjør, mot at jeg ikke tar noe for arbeidet jeg har gjort.

Merk at jeg gir ikke bort copyrighten min, jeg selger boka for kroner null. Et annet forlag forhørte seg om å kjøpe av meg copyrighten til Trygdesnylterboka, det skulle jeg ha hundre tusen for. To forskjellige ting. Poenget mitt er at e-boka ikke skal utnyttes kommersielt.

Produktet som forlaget setter sammen er en PDF-fil. Det kan benyttes av Kindle og alle andre lesebrett som vi vet om. Og selv om du ikke bør lese en hel roman på PC-skjerm, kan fila også lett åpnes på PC.

Om 'Blodføre' mente lesere at skrivestilen lignet lite på skrivestilen jeg har i bloggen. Trygdesnylterboken ligger skriveteknisk mellom de to. Liker du denne bloggen, liker du Trygdesnylterboken. Den er mye morsommere, jeg har gjort mye mer av det jeg selv vil gjøre, heller enn det jeg antar et forlag vil jeg skal gjøre. Det er en deilig bok, jeg elsker den, jeg smiler bare jeg ser en side av teksten.

Vi satser på release rett før påske, det vil si rundt 25. mars. Og kanskje blir det et releaseparty.

13 kommentarer:

Yoshimi sa...

Syns def du skulle ha et release party. Gi et pip om du trenger et kindle-preview.

abre sa...

Gratulerer! Perfekt timing med tanke på debatten for tida.

Blir den tilgjengelig som papirbok også, for oss bakstreberske?

Esquil sa...

yoshimi, det er mulig at vi sender ut noen anmeldereksemplarer før releasen. får snakke mer med forlaget om sånt.

abre: dette er en ren e-bok-utgivelse. Det går an å skrive ut PDF på papir, men jeg tror nok at å signere for et rent e-bokforlag reduserer sannsynligheten for at den blir utgitt som papirbok med permer. Vi får se.

Sonja Dadam! sa...

Åh, hurra, dette gleder jeg meg til! Nå skal jeg bare finne ut hva et lesebrett er (jeg mistenker at det ikke er et sånt et som jeg bygde en gang, som gjorde at man kan lese mens man ligger på ryggen i senga uten å bli sliten i armene som er ment her).

Tilfeldig forbipasserende sa...

Tøft!

beamer sa...

Hurra! Gleder meg. Men jeg er for at flinke mennesker skal tjene litt penger på det de gjør også... Håper nedlastningen her vil vise at det finnes marked for slike bøker, og at du kan tjene penger på den neste.

Virrvarr sa...

Er du sikker på at du skal gå for Aksehaugs versjon? Jeg har testet ut lulu.com, og der kan du både lage ebok og print on demand-papirbok til bakstreverske lesere som har lyst til å gi deg penger. De har et mye bedre teknisk system, også.

Anonym sa...

SÅ gøy! Henvisning til boka i partiprogrammet til Ap ;-D En hit! Kunne ikke vært mer aktuell i tiden.

ms.

Tine sa...

Jeg regner meg selv ikke som spesielt bakstreversk, men vil ha deg i bokhylla denne gangen også! Og jeg syns du bør få penger for det.

Håper det blir en slags print-on-demand-løsning :)

Esquil sa...

tine/virrvarr: jeg skal seriøst vurdere en print on demand-løsning. I såfall kommer det i beste fall samtidig som lesebrettreleasen, ca 25. mars.

Mads sa...

Som av nyleg lesebrett-eigar, er dette ein gladnyheit og eg gler meg. Hurra!

HB sa...

Dette var god grunn til å kjøpe Kindle!:-)

Anonym sa...

Dropper momsfritak på e-bøker