22. mars 2009

Kåring av beste Pub-Quiz


Rølerbloggen forsøker med dette å finne den beste Pub-Quizen som er å oppdrive i 2009. Vi starter med antagelsen at den befinner seg i en av landets tre største byer, da det er vanskelig å oppdrive et skikkelig Quiz-nivå på småplasser. Videre tar vi omsorgsfullt hensyn til at det fortsatt er 42.5 år igjen til neste gang Bergen skal vinne noe.

Dermed er, via rykter og tilfeldigheter, følgende Pub-Quiz'er nominert:

Ni Oslo-Puber:
Bohemen
Cafekontoret
Fru Burmus
O'Reillys
The Times
Soria Moria
Shamrock
Tamara
Andy's Pub

Tre Trondheims-Puber:
Bær&Bar
Lille London
Three Lions

I alt tolv puber, som møtes etter cup-prinsipp, først to og to i kvart- og semifinale, og til slutt en finale mellom de tre beste.1. kvartfinale:

Fru Burmus (Oslo) - Lille London (Trondheim)

Lille Londons quiz er egentlig en studentquiz. Spørsmålene er merkelige og lite varierte, slagsiden er mot musikk. Eksempel på spørsmål: "Jeg sier svaret, dere stiller spørsmålet, og svaret er liberalisme."

Quizen mangler spørsmål som skiller lagene , enten er de for vanskelige eller for lette. Quizmaster retter alt selv, noe som tar tid, og han virker høy på etellerannet. Pluss for live-musikk-spørsmål.

Går man på pub-quizer oppdager man gjerne at (gjelder for en hel pub) jo mindre quiz-trente motstanderne er, jo triveligere er de å se på. På Lille London var det både øyenfryd og førstepremie å få. På Fru Burmus var det støre andel småfete bleke menn, tynt hår, skuddsikre briller og alvorlige blikk, og konkurransemessig var det bare juling å få. Men det er en grunn til at quiz-junkiene trekker hit, Fru Burmus har et helt annet nivå på spørsmålene, de skiller godt, de er varierte, og hjernen får kjørt seg.

Vinner: Fru Burmus

Takk til:
Lille London, Midtbyen
Torsdager 21.00
max 6 deltagere på hvert lag
30 spørsmål fordelt på 3 omganger
ca 15-20 lag
Fordel å se ut som studenter

2. kvartfinale:

Soria Moria (Oslo) - Shamrock (Oslo)


Shamrock er en populær quiz med mange deltagere, den virker proff og innarbeidet. Men spørsmålene føltes kjipe, eller tilpasset et noe voksnere publikum enn undertegnede. Nivået er tilsvarende hardt. Soria Moria har sjeldnere quiz, men den er midt i blinken for oss som er født på 70-tallet, og stemningen er løsere.

Vinner: Soria Moria

Takk til:
Shamrock, Grünerløkka
Torsdager kl 19.00
Max 5 på laget
To omganger
Typisk 30-40 lag, høyt nivå

3. kvartfinale

O'Reillys (Oslo) - Andy's Pub (Oslo)


Pub-Quiz er en britisk greie, det er mange irske, skotske og engelske puber blant de som driver med dette. Quizene på begge disse pubene følger rutinen som er vanlig i Oslo, og som fungerer. Malen på O'reillys er:
To omganger. I begge omgangene får man 20 spørsmål, et er et to-poengs-spørsmål og et inneholder fem spørsmål fra samme kategori, slik at man kan få max 25 poeng i en omgang. Det siste spørsmålet er et musikkspørsmål, slik at laget kan krangle fra seg mens sangen går. Etter hver omgang leser quiz-master svarene, og man retter arket fra nabobordet. Så er det resultatliste, øl og ny runde.

Begge pubene preges noe av fenomenet jeg beskrev under første kvartfinale, det er mye tung kunnskap i rommet, men mange av deltagerne har passert sin sterkeste visuelle blomstringsfase. Eller som en av mine unge vakre medsammensvorne kan ha formulert det, etter en skuffende midt-i-feltet-plassering på Andy's: "Vi er ihvertfall smartest av de pulbare".

Dette er to store puber, men mens Andy's pub er glissent besatt, er O'Reillys så smekkfull at veggene knirker. Quizen trekker til seg nær 50 lag, som betyr nesten 200 folk inne i puben. Andy's Pub har helt greie spørsmål, men for mye avstand mellom lagene, stemningen er litt dvask og ikke i nærheten av den på O'reillys.

Vinner: O'Reillys

Takk til:
Andy's Pub, Oslo Sentrum
Torsdager 19.00
Max 4 på hvert lag
ca 20 lag, middels nivå
To omganger

4. kvartfinale:

Bær&Bar (Trondheim) - Cafékontoret (Oslo)


Dette er et jevnt oppgjør. Begge fyller lokalene sine, uten at det blir trengsel. Begge quizene har god temavariasjon. Cafékontoret har en normal Oslo-quiz, spørsmålene hverken irriterer eller setter varige inntrykk. Bær&Bar-quizen arrangeres av Amnesty, spørsmålene kommer opp på storskjermer som gir mulighet for bildebruk, noe som gir en ekstra dimensjon. Det er noe ekstra sjarmerende over Bær&Bar, quiz'en føles ikke som rutine, og stemningen er fin. I Oslo har det vokst frem et miljø av folk som driver quiz nærmest profesjonelt, de har kunnskapsbaser i hodet som man ikke oppnår av å leve et vanlig liv. Fascinerende mennesker, for all del, men i Trondheim føler man i større grad at man konkurrerer mot normale folk.

Vinner: Bær&Bar

Takk til:
Cafékontoret, Grønland
Tirsdager 19.00
max 6 per lag
Ca. 15-20 lag, høyt nivå
To omganger

5. Kvartfinale

Bohemen (Oslo) - Tamara (Oslo)


Bohemen er det klassiske pub-quiz-sentrumet i Oslo, en legendarisk quiz som jeg muligens hadde for høye forventninger til. Jeg blir skuffet, Quizen er ikke så variert og allround som forventet. Blant annet kommer litt for mange Oslo-spesifikke spørsmål, og musikkspørsmålene holder seg i den sympatiske, men tross alt smale sjangeren death metal.
Bohemen er et bra lokale, og har større plass enn Tamara. På Tamara klemmer sju-åtte lag seg inn i andre etasje, det gir en intim og fin stemning. Konkurranseaspektet har ennå ikke tatt helt over, man får ikke følelsen av at de andre i lokalet vil at vi skal brenne og dø. Bohemen-quizen glir smertefritt fremover på gammel rutine, men Tamara treffer det sjarmerende punktet som ligger mellom for proff og amatørmessig.

Vinner: Tamara

Takk til:
Bohemen, Oslo Sentrum
Hver fredag 18.00
ca 40 lag, høyt nivå
To omganger


6. kvartfinale:

The Times (Oslo) - Three Lions (Trondheim)

Avgjøres i kveld. Fortsettelse følger.
Bror min og Espen Iversen vrir hodene inne på The Times.
Første bilde: Iversen og Kristin Storrusten, samme sted.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg må si at jeg er veldig skuffet over at Stavanger ikke får være med i gjengen.. Quizen på Cardinal er veldig bra!

Mr. Lambda sa...

Litt overrasket over at Stopp Pressen (Oslo) ikke er med her. Godt innarbeidet quiz, proff quizmaster, varierte spørsmål, høyt nivå. Tirsdager 1900, 2x25 spørsmål, 15-20 lag med maks 6 deltakere.

Og et moment du ikke tok med i vurderingen: Premienivå og eventuell trekning av trøstepremier.

Anonym sa...

Og så jeg som alltid har ment at det er torsdagsquizen på The Belfry i Lille Grensen som er Oslos beste. Anbefaler en tur innom, selv utenom konkurranse.

Esquil sa...

OK, psykolade, da tester vi den neste gang jeg er i stavanger. sonja, du og jeg.

takk, lambda, jeg har hørt at den er bra, så det var en dag den skulle testes, uheldigvis var ikke dette den samme dagen som quizen var.

takk for tipset, annetten. men reglene i det norske samfunnet er at du må argumentere for hvorfor den er best. er den bra fordi spørsmålene er originale, fordi slavedverger masserer hodebunnene til deltagerne mellom hvert spørsmål, eller noe helt annet?

Anonym sa...

6 kvartfinaler? 3 semifinaler? Hva med sjettedelsfinaler og tredjedelsfinaler?

Esquil sa...

Takk for at du påpeker dette svineriet. Det dreier seg om en kjent tradisjon fra rølerbloggen:
http://rolerbloggen.blogspot.com/2007/09/ungkaren-5.html

quoting: "Slik har det seg at vi har fått noe så sjeldent som en Kvartfinale 5".

Jeg spilte logisk falitt allerede da, og siden har semifinale betydd 'ett nivå under finale', kvartfinale har betydd 'to nivåer under finale'. For ikke å forvirre menneskeheten med skumle begreper som sekstenkommaseksseksseksseksseks- seksseksseksseksseksseksseksseks-
seksseksseksseksseksseksseksseks-
sekssjuprosentsfinale og andre språklige monstre.

Kvitveis sa...

Men kor e Bergen då? Me har jo den beste pubquizen, på Victoria :) Og så har me mandagsquizen på Opera, som jo må vera med! Kom til Bergen og test!

Anonym sa...

Dere bør jo ta turen innom Biblos på mandager kl19:30. Der er kanskje Norges beste Interaktive Quiz... Tom

Unknown sa...

Hei Esquil,

Lurer på om det egentlig ble kåret noen vinner i denne kåringen? Har febrilsk prøvd å finne det, siden en god quiz av og til ikke skal foraktes, og mulig jeg kan ha oversett det, men spør siden jeg ikke har klart å finne det. Vurderer å tromme sammen et lag å delta på noen fremover i hvert fall, så derfor spør jeg.

Mvh Tomas