5. mars 2009

shutta fuckup you no get a job you sick fuck

Kjære Norge. Du som er landet mitt. Nå har jeg forsøkt å få jobb i deg i tre måneder. Jeg har ikke blitt innkalt til et eneste intervju. Alt jeg har fått er sånne mail:

Stillingen er nå besatt, vi takker for din søknad og ønsker deg lykke til videre.

Det var svært mange godt kvalifiserte søkere, og du nådde dessverre ikke opp denne gangen.

Vi takker for den interesse du med din søknad har vist.

Vi har nå tilsett i den ledige stillinga. Eg takkar for interessa, men du nådde ikkje opp i denne omgang.

Stå på, vi syns det er så søtt at du søker.

Viser til din søknad på stilling hos oss. Vi finner det dypt ærekrenkende at en fyr som deg tror han kan få jobb her. Advokat er kontaktet for å utrede injuriesøksmål.


OK. De to siste fant jeg på selv.

Jeg vet at jeg har vært sjuk i seksten år, og kanonsjuk de siste åtte, og at du ikke føler deg trygg på om jeg kan jobbe. Det kan jo ikke jeg heller vite at jeg greier, ikke før jeg har prøvd. Men jeg har tatt noe som heter LP, det funker som krutt, og jeg føler meg frisk nok nå. Jeg skrev det siste bokmanuset mitt på en arbeidsplass, og holdt på like lenge som de som jobbet der. I går gikk jeg tre mil på ski. Sjuke folk gjør ikke det, de har ikke energien, capice? Jeg vet at jeg ikke får jobb av å gå en skitur, men gi meg et skarve intervju da i det minste.

Livet mitt til nå har bestått av studier og sykdom. Jeg ble cand.mag, men rakk ikke å bli ferdig med hovedfag før ME tok meg. Så jeg har greid å bli 36 uten annen jobberfaring enn sommerjobber. Jeg vet at du ikke digger det.

Men hvorfor spiller ikke det jeg tross alt har gjort noen rolle? Jeg legger ære i det jeg driver med, navnet mitt skal være et kvalitetsstempel. Skolekarakterene mine var helt i toppen. I grunnfaget i matematikk har jeg 1.4 i snitt, den mest typiske karakteren min der er 1.0. Det er en forskjell på å ha 1.0 og for eksempel 1.8 (som tilsvarer grensen for karakteren A). Det betyr at jeg ser løsninger som ikke andre ser. Det er for eksempel den forskjellen som gjør at jeg fant kodene bak FIFA-rankingen, for jeg var ikke den eneste som prøvde. Den forskjellen gjelder ikke bare på matematikk, og den forskjellen kan bety millioner. Goddamnit, den forskjellen vant verdenskrigen. Jeg var seks ganger blant de femten beste i nasjonale smart-ass-konkurranser som fysikk-OL og Abelkonkurransen i matematikk, blant noen tusen deltagere. Jeg har fulgt med hvordan det går med en del av de andre som nådde finalene, og det går så det suser for bedriftene deres.

Jeg snakket med en sjef som helst ikke ville ansette folk med så gode karakterer som meg. Hans teori var at vi er perfeksjonister og bruker for mye tid på å løse oppgaver. Men hvordan kan du lese det ut fra karakterkortet? Jeg har tatt fag tilsvarende 1/3 semester på 8 timer og 45 minutter, da fikk jeg fortsatt tredje beste karakter av ca hundre studenter. Det handler ikke om hyperperfeksjonisme, men om rask læringsevne.

Noen sier at det fins ansettere som er redde for de over seg, som gir eff i søkernes talent og ansetter de med de formelle kravene i orden. Hvis det går galt er da ryggen deres dekket. Men er det å lære bort et talent, eller noe du lærer av et år med pedagogisk teori? Er det å skrive et talent, eller noe du lærer av tre år på journalisthøyskole? Norge, du syter over kvaliteten på realfagsundervisningen. Jeg vet jeg kunne blitt en kick-ass matematikklærer, men jeg får jo aldri sjansen til å vise det.

Jeg gjorde alltid mitt beste, hva skulle jeg gjort bedre? Om jeg hadde tatt 1.0 i fagene jeg ikke har 1.0 i, aner det meg at det ikke ville spilt noen rolle. Kjære Norge, jeg hadde aldri noen sjanse, hadde jeg?

38 kommentarer:

Anonym sa...

Husker ikke e-postadressen din i farten, men send meg en mail så skal jeg fikse jobbtilbud til deg i en fei :) (Forutsetter at du er på bølgelengde med NAV og har lønnstilskudd i starten, men er usikker på det etter å ha tjuvlest et kapittel av trygdesnylterboken...)

palodegard sa...

Rockemuseet i Trondheim skal ansette 13 gærninger nå. Men trøndelag er vel ikke fint nok for deg lenger, din eksil-eskil.

Anonym sa...

At du ikke får jobb må jeg si er ganske overaskende. Forteller du dem hvor smart du er i søknadene? :P

Anonym sa...

Kunne du være keen på å dra til Zürich?

Anonym sa...

Huff, dette var virkelig kjipt å høre. Enn at det skal være så vanskelig da?
Kan ikke annet enn å ønske deg riktig lykke til videre!

Bjørn Stærk sa...

Hvordan er engelsken din? Vi trenger en technical writer.

Anonym sa...

Their loss!

En CV forteller ikke alt...

H sa...

Hva er epostadressa di?

Anonym sa...

Hvor deprimerende.. Siste jobb jeg søkte på fikk jeg intervju for, og da ble jeg fortalt at jeg var en av 12 som ble innkalt av 600 søkere. Til 1 (en) jobb. Jadda.. Selvsagt gikk jobben som krever en BA, til noen som hadde en PhD. Så jeg satte meg like gjerne tilbake på skolebenken.

Jeg krysser fingrene for deg, og frykter hva som skjer når kjæresten min skal søke jobb her om noen uker, han snakker ikke norsk engang, og er russisk medieanalytiker. Megastort marked for det her i landet.. not..

Avslag på avslag, sånn er det å søke jobb. Det høres teit ut, I know, men du må bare ikke ta det til deg. Hva med freelancing eller noe mens du venter? Så har du ting under beltet som viser at du er pålitelig etc.. Som sagt, fingers crossed.

Anonym sa...

Her har du jo jobbtilbud! Whey! :)

Anonym sa...

"Nu og da, naar Lykken var god, kunde jeg drive det til at faa fem Kroner af et eller annet Blad for en Føljeton."

Har du sendt inn tekstprøver til store og små aviser?

Rigmor sa...

Jeg vet ikke hvorfor det er så vanskelig å overbevise folk om at man er rette valget! Vurdert å starte opp noe selv? Det kunne jo blitt litt gøy!

Esquil sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Herregud, Eskil. Det er helt kokkeliko! Du er dritgod. Jeg kunne ikke gått tre mil på ski:-)

(Langt mndre alt det andre du kan)

Anonym sa...

Usj da Eskil... Vil du ha en klem?

Anonym sa...

Hvis det er noen trøst, så er de fleste jobbene som utlyses allerede besatt når de utlyses. Jobbannonsen er bare en formalitet, og det var aldri meningen å ansette noen andre enn niesen til sjefen eller skolekameraten til en fyr som allerede jobber der uansett.
Men frustrerende er det, iallefall så lenge man står på utsiden. Nå som jeg har en jobb plager det meg ikke i det minste at jobben min nylig ble utlyst. Det var nemlig bare en del av formalitetene ved å ansette meg...

Unknown sa...

Det å få 1.0 i matematikk på universitetsnivå, krever én type intelligens. Du har denne. Det å klare å skrive en historie om Viktor Vektor og de gale grenseverdiene, krever en ganske annen type intelligens. Du har denne også. Begge må da være veldig viktige for enhver bedrift, skulle en tro.

Hvis jeg var bedriftsleder (veldig hypotetisk), og fikk servert karakteren 1.0 på en CV i en ansettelsesprosess, og i tillegg fikk historien om Viktor Vektor som vedlegg, ville vedkommende fått min lederjobb, og jeg ville ansatt meg selv i den stillingen som var utlyst :-)

Anonym sa...

Hvordan går det`?
Blir det arbeid?

Anathema sa...

Vel, Esquil, jeg vet ikke hvor mye dette hjelper, men jeg ser i hvert fall to ting som ganske snart bør kunne føre deg ut i arbeid:

1) Du er på bedringens vei nå (hurra!), og du er fortsatt ung! (Og bare ikke våg å påstå noe annet, for da blir jeg gammel også :()

2) Mange ville sikkert gitt fra seg både en og to kroppsdeler for å få den hjernen din. Du har noe som nesten ingen andre har; du må bare vite å markedsføre det. Hvorfor skriver du ikke noe sånt som det du sier i denne posten i en søknad? Etter min erfaring er det bare positivt å skryte av seg selv i jobbsøknader. Jeg gjør det, og jeg blir alltid innkalt.

Selvtillit kombinert med din humor må jo bli en ganske så bra søknad. Du er unik; du må bare sørge for at arbeidsgiveren skjønner det ;-)

Anonym sa...

Syting Esquil. Skjerp deg.

Mannen min brukte et halvt år på å finne seg ny jobb med hans siv.ing-bakgrunn. Bestevenninna mi var arbeidsløs i nesten fem måneder etter at hun var ferdig utdanna siv.ing - hun fikk heller ikke annet enn negative svar på søknader, før hun fikk tilbud om drømmejobber i Statoil og Hydro samtidig. Det tok også seks måneder for kameraten min med master fra UiO og kun A'er på vitnemålet fikk seg jobb.

Alle tre er nordmenn, svært intelligente, har gode karakterer og ingen huller i CVen sin. Altså de som vanligvis får jobb først.

Du leter etter jobb i en tid hvor bedrifter skal starte å nedbemanne, og etter kun tre måneder med arbeidssøking skriver du: "Kjære Norge, jeg hadde aldri noen sjanse, hadde jeg?"

Litt tidlig er det ikke?

Anonym sa...

Et tips: Ta t-banen opp til blindern og fullfør mastergraden din. Det burde ta deg ca to uker. Med noen A og B på papiret får du lett en ok betalt forskerjobb der du kan få utløp for kreativiteten din. Hilsen en som har gjort det.

Esquil sa...

takk for tipset, og takk for tilliten. men åtte års sykdomsavbrekk har den bieffekten at universitetet sender deg et brev om at du kan trykke vitnemålet ditt langsomt opp bak. selvfølgelig formulert i mer akademiske vendinger. det viser seg at hvis du skal bruke dem til å bygge en grad, har eksamener en holdbarhetsdato på ti år.

Anonym sa...

Jeg vil tro du likevel kan få godskrevet cand.mag som en bachelor. Folk som er både 10 og 20 år eldre enn deg har gjort dette. Jobb er jeg helt sikker på at du får. Mer utdanning eller ei. Har du ikke sett Good Will hunting?

Anonym sa...

Kan ikke du og Kamikaze slå dere sammen når dere skal søke på jobb, da? Dere hadde blitt et heidundrande team i matematikk =0)

krissy

Anonym sa...

Kan ikke du og Kamikaze slå dere sammen når dere skal søke på jobb, da? Dere hadde blitt et heidundrande team i matematikk =0)

krissy

Margrethe sa...

Innmari godt blogginnlegg, selv om det ikke akkurat var hyggelig lesning. Håper det ordner seg snart, Eskil!

Anonym sa...

Sophie og Joakim har gode poenger. Men, jeg føler med deg. Alle avvisningene tar på.
Så vidt jeg kan skjønne mangler du noe av det mest vesentlige på arbeidsmarkedet, arbeidserfaring.
Jeg var nyutdannet rett etter bankkrakket på 90-tallet og lite mobil. Og så søkte jeg ganske så snevert i begynnelsen.
Det tok et halvt år før jeg fikk jobb. Og det var etter at jeg hadde søkt på en halv stilling som noe jeg aldri hadde tenkt å søke på med min utdanning. Heldigvis slapp jeg å være bibliotekar for lenge...

Anonym sa...

Har du sjekket muligheten for å omgjøre gammel grad?

Langemann sa...

Dæven Esquil, du må gi oss en liten beretning om hvor de tilbudene du fikk her førte hen. Organisasjons-sosiologen synes det er spennende å få høre hva et sånt utbrudd kan føre til. Og jeg håper jo virkelig det funka (uten at jeg tror det var det som var meninga), for det var trist lesning. På en måte. Samtidig skal det ikke mye å til å høre at det sitter en ukua fighter bak der ennå. Lykke til

Anonym sa...

Håper dette ordner seg raskt, og at du får gjere på noko som er apsse gøy og passe sosialt og passe fleksibelt.

Eg heier på deg!

Esquil sa...

tusen takk for alle hyggelige kommentarene. vet fortsatt ikke om det blir jobb på meg, men det har skjedd mye mer i dagene etter denne posten enn i de tre månedene før den. jeg skal i mitt livs første jobbintervju på fredag den 13.

all kontakten med bedrifter går utover blogginga. vanskelig å blogge på halv maskin også, respekten min for denne bloggen som jeg har lagt så mye arbeid i er litt for stor.

Anonym sa...

Ryktet vil ha det til at du også fyller år fredag den 13... Håper du får en jobb i gave!

Anonym sa...

Du, esquil, hvorfor skifter ikke du blogg til eget domene?
:)

Ida Therese sa...

Jeg er skuffet over Norge nå. Lykke til med jobb:)

Anonym sa...

Og hvordan gikk det i jobbintervjuet...? :) Fredag den 13. er visst ikke ordentlig fredag den 13. med mindre det er i november forresten. Du får svar i løpet av de neste dagene? Lykke til! Vi krysser fingrer og tær for deg!

Britt Åse sa...

Heia heia!!!

Anonym sa...

Håper det gikk bra på fredag den 13. (som er min lykkedag) og at du nærmer deg den jobben du ønsker deg! Håper virkelig at du får anledning til å bruke evnene dine!

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.