19. april 2015

Deltar man i mange nok norgesmesterskap, vinner man til slutt

Dette er del to av referatet fra NM i Lagscrabble, her er del 1.


Og kjære leser, vi lurer begge på hvorfor jeg lirer av meg disse lange tekstene om NM i Scrabble, når både du og jeg vet at denne bloggen funker best når jeg forteller om ting som har gått galt, og dette gikk jo ikke galt i det hele tatt, og jeg er redd, kjære leser, jeg har kommet til den erkjennelse at jeg ikke skriver dette for deg, men for utgamle Esquil (82) som sitter på gamlehjemmet med skallen full av alzheimer og lurer på om han faktisk ble norgesmester en gang tidlig i århundret eller om det er noe han har drømt.

Så hei Esquil (82), du fant igjen den gamle bloggen, godt gjort, ditt senile surrehue, joda, du ble Norgesmester (faktisk flere ganger, alltid i Bergen, men de andre gangene var med quizlag hvor du kanskje ikke akkurat var bærebjelken, la oss være åpne om det.)

Denne helgen i februar 2015 hadde du spilt Scrabble som et kjøttfylt seteparti i flere år, du hadde sluttet å lære nye ord, du var på vei ned, basket rundt i skyggene av fordums storhet, tapene kom på samlebånd, du sluttet å få noe gratis på respekt, du var gjennomskuet. Og du gikk også på et par smeller på veien mot NM-finalen, uten glitrende spill fra lagkameratene dine, Ivar og Stian, er det ikke sikkert at dere hadde fått spille finalen.

Men i selve finalen, Esquil, det går ikke an å komme rundt at det var bra. Du var en perfeksjonist som ødela de fleste fine øyeblikkene dine fordi du aldri var fornøyd med nittini prosent, dette, Esquil, denne søndagen var den sjeldne lille edelstenen kalt perfeksjon.


Du møtte programmereren Joel Cheliah i siste kamp. Joel er et unikum, født på Sri Lanka, familien rømte fra borgerkrigen da han var 6 år, har språklig sett hentet inn de seks årene og mer til, lært seg språket bedre enn de fleste nordmenn og til såpass presisjon at han har tatt seg opp i Norgeseliten i Scrabble. Joel kan alle to- tre- og firebokstaversordene i det norske språk. Selv stoppet du å pugge etter tre-bokstavers-listen.


Du starter med YT til 14 poeng, Joel svarer med WATT. Han legger den opprinnelig med W rett over det blå tredoblingsfeltet, der ordet gir flest poeng.

Men skjult bak brikkeholderen ruger du på CD, du kan klaske C på blått felt og få inn 71 poeng hvis han bare lar WATT ligge urørt. Joels hånd nærmer seg klokka, hvis han slår på den er det definitivt, nervene kommer, det er som om du er på supermarkedet og har pakket jakken full av tjuvegods, du er på vei ut av butikken, ett sekund unna storkuppet, du jobber for å holde maska og se uskyldig ut. 

I det skyvedøren åpner seg roper butikkdetektiven STOPP!

Eller, "Vent..." som Joel formulerer det. Han har ikke rørt klokka, han har lov til å endre. 

Han flytter WATT ett hakk til venstre, ofrer ett av sine poeng, og utraderer 36 av dine. Den psykiske knekken er formidabel.

Du legger CD til sterkt rabattert poengsum, han kjører DOVT, du sprer SÆD på brettet ...


... og så smeller Joel til med bingo. 

Du vurderer om du skal utfordre. Du tenker, jo det er et ord, men står virkelig AVRUNKA i ordlisten? Er Tanums ordbok virkelig så skitten? Du bestemmer deg for å ta sjansen på ti minuspoeng og innrapportere grisepraten til dommeren.

- Den blanke er en D, sier Joel.

- Selvfølgelig. *host*

Du greier ikke endre avgjørelsen om å utfordre. Det går galt. Joel leder 106-59.

Kampen bølger. Som bildet viser har du BFEDEIT. Du vil gjerne bli kvitt B og F i ett trekk, det vil gi best sjanse for bingo. Da sitter du med EDEIT. Du må ofre en E for å bli kvitt BF, du legger BUFE. Som i kyr og okser på båsen.

Du trekker inn DRN.

Som gir DDEIRNT. Og du har pugget alle rekkene som inneholder seks ulike ettpoengsbrikker, så du vet rimelig umiddelbart at de brikkene ikke gir sjubokstavers bingo, ihvertfall ikke i Wordfeud, som er mye det samme som Scrabble. Du må ha hjelp av brettet, men Joel vet også at du gjerne vil ha hjelp av brettet.

Joel legger MUGG, lar den ensomme E'en i BUFE ligge ubeskyttet for vær og vind, og vips ...

DRITENDE. Du leder 149-130.

Joel tar tilbake ledelsen med MO/OS, Du legger BERG inn på rød. Dette var en svakhet du hadde, Esquil, du var litt for glad i å spille halvlange ord inn på de røde, noe som kunne åpne opp brett. Joel legger BRIKKENE ned på den nederste røde, kampens beste trekk. Han scorer 92 poeng og eier deg med 248-173. Han hadde uansett bingo med de brikkene, men du ga ham en tredobling i gave.


Det er desperate tider, og for en sjelden gangs skyld er det ikke noe hjelp fra nabobordene, Kirsti slår Ivar.Knut starter med to bingoer mot Stian og slipper ham aldri inn i kampen igjen.

Din kamp går inn i en fase med korte ord, Joel rir på ledelsen, du fisker etter bingo mens brettet sperres ned foran øynene dine. Joel legger FLES, som du aldri har hørt om, men siden du vet at mannen kan alle firebokstaversordene er det ikke aktuelt å utfordre. Til du oppdager at FLES danner ordet VARMTE.
Det er NM-trykket, denne grusomme tunge byrden som øker gravitasjonen til Jupiternivå og fikk deg til å legge HOMSA og DÆSA i forrige kamp. Folk flokker seg rundt oss for å få vite hvem som vinner NM, posen vår er slank, og Joel sitter med tennene halvt nede i gullmedaljen. Sånt kan skade ordfølelsen til de beste av oss.

For VARMTE er ikke et ord, ledelsen halveres til 41 poeng.

Du har ikke lært, du drar et nytt av disse signaturtrekkene dine ned på rødt, men RØLP lykkes bedre og tar ledelsen ned til 17 poeng. LO reduserer den til 14, og SKADEN, som er enda et halvlangt ord inn på rødt, reduserer den til 7. Etter PÅ fra deg og HU fra Joel leder han bare med ett poeng, 333-332. Du har hatt beste legg i seks omganger på rad.

Brettet tillater ikke lenger mange typer bingoer, alle disse ordene som slutter på -ENE og -ENDE og -ETE er bare å glemme. Men du har ruget på ING, fordi den siste A'en i AVRUNK... øh, AVRUNDA kan hjelpe deg å få ut ord som slutter på INGA.
Det koker, er det det norske mesterskapet du ser foran øynene dine, eller er det ønsketenkning, selvbedrag, umulig å si, for du kan ikke språket norsk lenger ...Du kladder, heter det HELLNINGA eller HELNINGA? Rett svar betyr NM-gull til deg og dine venner. Gravitasjonen når Siriusnivå.Du satser alt på at HELNINGA er et ord.

Joel har bedre kontroll, så stødig at han ikke utfordrer, iskaldt i denne situasjonen og helt riktig valg, siden HELNINGA er korrekt norsk. Joel må trolig ha en bingo skal han ta deg igjen.

Du har sett Joel muntrere.


Joel finner ikke noe, han legger GNIS på rød til 25. Du svarer med JENS på rød til 33. Joel utfordrer. Det skremmer deg, han er jo ekspert på firebokstaversord. Men det er desperasjon. Joel har innsett at hvis JENS er god ryker NM-gullet.


JENS er et ord, som i "damenes jens". Det er over.

Da Joel avslutter kampen med KÅT står det 439-377.

Og 5-4 til BrikkemajoreneBak deg mot slutten av kampen har du hatt Ivar. Ivar har spilt sin livs beste Scrabbleturnering denne helgen, startet med ni strake seiere, men etter tapet mot Kirsti har han visst bedre enn deg at NM var i ferd med å ryke. Denne ellers så sindige mannen, som vinner Osloligaen uten synlige gester, gir deg nå en bjørneklem. Det er et sterkere øyeblikk enn å heve pokalen. Dere vet begge hvor pinlig mye innsats som ligger bak gullet. 


The Scrabble Queens med bronsemedaljene sine (Kirsti Næss, Toril Johansen og Eva Marie Wathne)

Damen til venstre på bildet tilhører derimot ...


... sølvmedaljørene Innvigd Taksionomi (Knut Helset, Joel Cheliah, Kirsti Vogt)


Og i ettertid skulle du jo ønsket at du hadde vett til å  ...


... stappe T-skjorta nedi buksa ...


... før du løftet pokalen ...


... men det er viktig å ha et forbedringspotensiale til neste år. 


 Brikkemajorene (Stian Toft, Esquil, Ivar Areklett).

Vil til slutt berømme Jon Svendsen og resten av scrabblemiljøet i Bergen for et praktarrangement. Svendsen blogget fra NM mens han dømte ord ut og inn og ledet turneringen. Den bloggen ligger her.
Ingen kommentarer: