9. august 2008

Matematikkuke 3.dag

Oppgave 3:

De tre kvinnelige matematikerne Amanda, Baugheid og Cath har vært på matematikerseminar. Det var mange menn, få damer og mye sprit, damene kunne velge og vrake. Og det gjorde de. Etter seminaret møtes de og mimrer.

- Hvor mange menn var du bortpå, Baugheid, spør Amanda.
- Amanda da, sånt kan jeg ikke snakke om, sier Baugheid
- Nei, vi er jo skikkelige piker, sier Cath,
- Men jeg kan si at de hadde 2,5 doktorgrader i gjennomsnitt, sier Baugheid.
- Jøss, imponerende. Mine hadde bare 0,3 doktorgrader, sier Amanda.
- Ikke dårlig, sier Baugheid.
- Mine hadde 1,1 doktorgrader i snitt, sier Cath.
- Tøyte! sier Amanda.
- Cath, ditt billige ludder! sier Baugheid.

Nå skal du forklare meg denne reaksjonen. Merk at damene har rundet av til en desimal, og disse damene leker ikke matematikk, de kan avrundingsreglene.

Max poeng: 5

----


Svaret på forrige oppgave var at en ufør kvinne kan sole seg i i-land, mens hun må selge seg i u-land.

Stilling etter 2 dager:

Beamer 5
Birgit 5
Erasmus 5
Sander 5
Sonja 5
Tilfeldig Forbipasserende 5
Titta 5
Tor 5
Truls 5
Tølper 5
Guri 4
Paul Erdös 3
Frank 3
Iversen 3
Kristin 3
Ljarl 3
Magnus 3
Mona 3
Petter Johan 3
Plysjhai 3
Principessa Lea 3
Sigurd 2
Resten 0

18 kommentarer:

Anonym sa...

Denne oppgaven må jeg innrømme at jeg har litt problemer med. Jeg regner med at vi skal finne ut hvor mange de minst har hatt sex med ved å dele antall doktorgrader mennene hadde til sammen med hvor mange de var. Antall doktorgrader kan vi selv velge regner jeg med, og for å finne minimumsantallet menn må vi gjøre antallet menn så lite vi greier uten å forandre på svaret eller gjøre noen av tallene til brøk.

Baugheid (med sine 2,5) har derfor ”vært bortpå” minst 2 menn. (5 delt på 2)

Amanda (med sine 0,3) har hatt seg med minst 10 men. (3 delt på 10)

Cath (med sine 1,1) har også hatt sex med minst 10 menn. (11 delt på 10)

Amanda og Cath er derfor like løse på tråden, så vidt jeg kan se. Min forklaring er enten at Cath er mer utsatt enn Amanda i hierarkiet og at de andre jentene derfor ikke var redde for å være frekke mot henne, eller at Amanda var stygg og rundet av (og egentlig mente en tredjedel – som betyr at hun bare har hatt seg med minst 3 menn, 1 delt på 3).

Underholdene tekst, btw :P Du skriver bra.

Anonym sa...

Gratulerer med fyll!

Jeg lagde et svar i natt, men det føltes ikke helt riktig å poste det. Nå når desimalinfoen er kommet opp, skjønner jeg at jeg var på rett spor, men har ikke tid til å omformulere, så jeg bare kjører på:

Baugheid har kunnet hatt seg med så få som to menn dette seminaret, feks en med to doktorgrader, og en med tre, noe som tydeligvis er akseptabelt.

Og så blir det litt rart, for i utgangspunktet mener jeg at Amandas 0,3 gjennomsnitt kun kan oppstå ved at hun ligger med 10 menn som til sammen har 3 oppgaver, og det kan være jeg som er frigid, men seminaret bør strekke seg over minst to måneder for at jeg ikke skal lee litt på et øyenbryn for et sånt antall. Dessuten kan Cath også lett ha ligget med ni menn med hver sin doktorgrad og en som hadde to, for å oppnå snittet på 1,1, altså totalt ti menn, og da er det jo fullstendig hyklerisk av Amanda å kalle henne tøyte (med mindre det blir ansett som løsere å ha seg med menn med doktorgrad enn de uten). For alt jeg vet, så kan jo Amanda være både falsk og generelt ekkel mot vennene sine, men det har jeg ikke lyst til å tro om en person jeg aldri har møtt, så jeg velger heller å tro at jentene hadde en gjensidig forståelse om å runde av gjennomsnittstallene til bare en desimal, slik at Amanda hadde hatt seg med tre eller fire menn, hvorav én hadde en doktorgrad.

Når det er sagt, så synes jeg ikke Amanda og Baugheid virker særlig sympatiske. Om vi antar seminaret varer en uke, så har de ikke akkurat knepet hardt igjen de heller.

Og til slutt: hvor har de slike seminarer? Må man være matematiker for å være med, eller holder det at man liker matte på hobbybasis?

Anonym sa...

Godt å høre at du har det bra!

Alle må ha vært borti minst 2 matematikere da bare hele doktorgrader deles ut. Det minste Baugheid kan ha kjent på er nøyaktig 2, for eksempel 1 med 3 og 1 med 2 doktorgrader. Amanda kan ikke ha vært så rolig, men det er mulig hu bare har vært på 3; 1 med 1 og 2 med 0. Cath kan ikke ha vært like beskjeden: 8/7 er den heltallsbrøken med minst nevner som rundes av til 1.1, så hu må ha vært bortpå minst 7. Det er 1 for mye, i matematikkmiljøer regnes 6 som perfekt.

Men det er klart damene leker matematikk når de runder av; slikt driver ikke matematikere med!

Anonym sa...

Snittet må ganges opp med minimum antall menn og gi et heltall for å stemme. x,5 i snitt gir minimum 2 menn. y,3 i snitt gir minimum 3 menn, mens z,1 gir minimum 9 menn for å få et tilnærmet heltall.

Anonym sa...

Man kan bare ha et heltall antall doktorgrader. For å få til et gjennomsnitt på 1,1 må Cath derfor ha rota med minst 7 stykker. 6 med én doktorgrad og 1 med to. Det gir et gjennomsnitt på 1,1428... som rundes av til 1,1.

Baugheid må ha rota med minst to og Amanda med minst tre.

Anonym sa...

Er det ikke typisk! Når du kommer med slike historier, nører du opp under den utbredte forestillingen om at matematikere er gjeng slubberter som tilbringer tiden på konferansene med å drikke, røyke marihuana og ha sex. Det er ikke sånn det er! Hører dere?

Ihvertfall har jeg aldri truffet matematikerdamer som Amanda, Baugheid og Cath som henholdsvis har nedlagt minst tre, to og åtte matematikerkolleger på én konferanse. Kanskje jeg henger med de gale folka.

Anonym sa...

Siden jentene legger vekt på at de er skikkelige, holder jeg meg til det minste mulige antallet partnere. Jeg tror derfor at Baugheid har vært bortpå 2 personer der den ene har 3 doktorgrader, den andre 2. Amanda, som benytter seg av avrunding for å få bare en desimal, har hatt tre partnere. Hun har nøyd seg med at bare den ene har en doktorgrad, de andre ingen.

Cath, derimot, har vært effektiv. Jeg holder det sannsynlig at hun har vært innom 10 mannfolk der en har to doktorgrader, mens de andre 9 har en hver. Om man benytter seg av avrundingsreglene også på Cath, så kan man komme ned i 7 partnere der én har 2 doktorgrader, mens de andre 6 har en hver.

Anonym sa...

Åh nei! Med avrundingsregelen kan Cath ha ligget med så få som 7 menn med 8 doktorgrader i løpet av seminaret.

Astri Ulland sa...

Jeg var nær ved å gi opp denne: For det første måtte jeg fordøye en seminarkultur som får 70-tallets ditto til å virke snerpete. Deretter måtte jeg innse at oppgaven krevde bruk av hjernedeler som har ligget fullstendig brakk i 40 år.

Men etter en kopp kruttsterk kaffe gikk det opp for meg at det forutsettes at ingen av mennene har mer enn én doktorgrad, og at ingen av dem heller var bare delvis ferdige med sitt doktorgradsarbeide. Da ble oppgaven såpass ryddig at jeg kom i mål med det jeg tror er korrekt svar:

Baughild: 2 menn
Amanda: 3 menn
Cath: 8 menn

Og ja, det var ganske mange menn å feie over på en seminarhelg. Men venninnenes moralske forargelse er ganske komisk all den stund de alle tre tydeligvis betrakter menn som konsumvarer på linje med mat og drikke på gatekjøkkennivå... (Ord som 'tøyte' og 'billig ludder' trodde jeg gikk ut av bruk for flere tiår siden, forresten?)

Prinsesse Lea sa...

Baugheid kan ha vært bortpå så få som to menn, for å ende på et snitt som ender på .5, Amanda har hatt seg med minst tre (hvorav én i så fall hadde en doktorgrad), mens Cath minst må være oppe i sju menn med til sammen åtte doktorgrader. Tror jeg, da.

Anders sa...

Baugheid er den prektige, hun kan slippe unna med et akseptabelt minimum på 2 menn med til sammen 5 doktorgrader. Amanda kan påberope seg å kun ha vært bortpå 3 menn, med til sammen 1 doktorgrad. Prektige B kan dermed gi henne en lett anerkjennende dom. Verre er det med Cath, som i beste fall har 7 menn med til sammen 8 doktorgrader på samvittigheten. ikke rart at hun må tåle å bli utskjelt av begge de andre.

Anonym sa...

Baugheid har hatt minst to menn med fem doktorgrader mellom seg (5/2=2,5), mens Amanda hadde minst tre, hvorav en hadde en doktorgrad (1/3=0,3). Cath må ha hatt minst sju menn med åtte doktorgrader fordelt mellom seg for å få et gjennomsnitt på 1,1. 8/7=1,1

Anonym sa...

Mulig jeg overså det om avrunding forrige gang jeg leste, med mindre det ble lagt på i etterkant. Baugheid har hatt seg med minst to. Amanda har hatt seg med minst tre. Og cath har hatt seg med minst 10. Om bare flere var som henne.

Anonym sa...

Det enkle svaret er selvsagt at Cath. måtte ha vært bortpå minst 7 menn.

Men siden Amanda minst har vært bortpå 3 og Baugheid minst 2, så har jo ikke de helt rent mel i posen de heller. Ikke at det er noe galt i det, altså...

Det mer kompliserte svaret er at det kanskje bare var 7 menn på seminaret. Dvs. bare 7 menn som overhodet kunne være aktuelle, siden de øvrige var enten homofile eller for nerdete.

Dermed kunne Amanda og Baugheid raskt resonnere seg frem til at Cath har vært bortpå alle "deres" menn også. En helt naturlig reaksjon fra en kvinne vil da være å bli snurt, og kalle Cath for en tøyte.

Jeg tror fordelingen må ha vært slik:

Dr. Don Juan (3 dr.grader): Hadde seg med Baugheid og Cath.
Dr. Casanova (2 dr.grader): Hadde seg med Baugheid og Cath.
Dr. Slick (1 dr.grad): Hadde seg med Amanda og Cath.
Herr Bert (0 dr.grader): Hadde seg med Amanda og Cath.
Herr Bart (0 dr.grader): Hadde seg med Amanda og Cath
Dr. Smith (1 dr.grad): Hadde seg med Cath.
Dr. Smule (1 dr.grad): Hadde seg med Cath.

Altså:
Baugheid 5/2 = 2.5
Amanda 1/3 = 0.33 ~ 0.3
Cath 8/7 = 1.142857 ~ 1.1

Det som historien ikke forteller er at Baugheid gikk bevisst inn for å få tak i de med flest doktorgrader - i den tro at de hadde høyest inntekt. Hun var altså en tøyte med overlegg, mens stakkars Cath bare har lett for å bli forelsket i alle hun treffer.

Sigurd sa...

Håper det ikke er for sent å gi et svar her, kan ikke se at svaret ligger noe sted...

Baugheid kan ha rotet med minimalt 2 st, der f.eks. en hadde 3 og en annen hadde 2 doktorgrader. (2+3)/2=2,5

Amanda kan minimalt ha rotet med 3 der en har en doktorgrad, mens de andre ikke har det. (1+0+0)/2=0,333 avrundet til 0,3.

Cath derimot kan ha hatt minimum 8, der f.eks en har to og resten har en doktorgrad. Evt. har flere av de ingen samtidig som flere har mere enn 1. Minimum kan uansett løses slik: (1+1+1+1+1+1+1+2)/8=1,125 avrundet til 1,1.

Selvfølgelig kan Amanda og Baugheid ha rotet med flere, men Cath har det høyeste minimumet...

Anonym sa...

Siden du ikke har publisert fasiten på denne slenger jeg inn et svar her også selv om du har offentliggjort et "leaderboard" som tar med poengene herfra

Cath må ha erobret minst 7 matematikere i motsetning til Baugheid sine minst 2 og Amanda sine minst 3.

Grunnen til dette er at både doktorgrader og matematikere telles med heltall. 1,1 er således kvotienten av doktorgrader delt på matematikere og den minste divisoren som kan gi et desimaltall på 1,1 er hvis man deler 8 doktorgrader på 7 matematikere - dvs 7.

Hvis seminaret varte i en uke så kan man dermed si at Cath er på god vei med å oppfylle 'The Donnas' ideal om "40 boys in 40 nights", all den tid matematikere kan defineres som "boys".

laila sa...

Med fare for å drite seg helt ut:
Baugheid hadde to, én med to doktorgrader og én med tre.
Amanda hadde tre, én med doktorgrad og to uten.
Cath hadde 10, 9 med én doktorgrad og en med to grader.

Anonym sa...

Er det for sent å være med her?
Jeg ser du har delt ut poeng, men du har jo ikke lagt ut fasiten ennå.

Egentlig blir det uansett litt juks, for jeg måtte få hjelp av min ultrasmarte make for å få til denne oppgaven. Han kunne nemlig fortelle at det var tallet etter komma som var interessant. Typisk ham å være smartere enn meg, den slasken!

Men altså, Baugheid må ha vært bortpå minst 2 menn. 1/2 = 0.5

Amanda må ha vært bortpå minst 3 menn 1/3 = 0,3333.. avrundet til 0,3

Cath må ha vært bortpå minst 7 menn
1/7 = 1,1428.. avrundet til 1,1
Derav tøyte og billig ludder.

Eh ja. Jeg tror bare jeg lar det stå sånn.