31. august 2008

Vice, president?

Presidentkandidatene i USA har som kjent valgt seg visepresidenter. Tradisjonen tilsier at hvite gubber styrer USA. Men i år har vi en alternativ kandidat, ung og solbrun.

I valget av visepresident har den alternative kandidaten valgt tradisjonelt (hvit gammel gubbe), og den tradisjonelle kandidaten har valgt alternativt (ung dame). Dette er det valgkampen handler om, Obama prøver å ligne på McCain og McCain prøver å ligne på Obama.


Situasjonen passer til følgende kjente problem fra markedsføringsteori. Bensinstasjonen A ligger midt på veistrekningen mellom B og C. Du skal etablere en ny bensinstasjon på veien. Hvor skal du plassere den?

For kundene er det jo hyggelig om bensinstasjonene spres litt, så man slipper å gå så langt hvis man går tom for bensin, eller kjøre så langt med blærespreng. Men legger du stasjonen din et sted mellom B og A, hva skjer da? Da får konkurrenten markedet mellom A og C alene. Det er 50%. Pluss, han får en andel av markedet i området mellom dere. Summen blir over 50% til han, under 50% til deg.

Legger du derimot bensinstasjonen kloss inntil punktet A, deler dere markedet 50/50.

Det er teorien. Både republikaneren og demokraten regner med støtte fra sine partifeller, de som holder til 'på utsiden' av dem, så de lener seg nå inn mot midten. Men jeg lurer på om Obama følger teorien for slavisk. Han hadde en historisk god visepresident-kandidat i Hillary Clinton, som gruset Biden i nominasjonen og som nesten slo Obama selv. Det handler ikke bare om å fiske velgerne i midten, det handler om å begeistre så mye blant sine egen kjernevelgere at en høy andel av dem går og stemmer på valgdagen. Tallene fra nominasjonen viser at Biden ikke begeistrer.

McCain ventet på Obamas valg, og gjorde et godt mottrekk. Han hadde ikke på samme måte en åpenbar velgermagnet i ermet, og når Obama lot kvinnetrekket stå ubrukt, grep han det. Politisk har dessuten kandidaten hans mer begeistringspotensial hos kjernevelgerne, stokk konservativ som hun er.


Det kan skyldes at jeg står langt ute i Obama-land, men min følelse er at McCain vant denne runden klart.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Det kan skyldes at jeg står langt ute i Obama-land, men min følelse er at McCain vant denne runden klart."

Er enig i den, men jeg tenker at det ville vært litt spessielt å velge Hillary til visepresident når de hadde krangla såppas - også noe om politiske saker. De ville liksom ikke frestått så samlet.

Esquil sa...

kranglingen er nok grunnen til at det ikke ble hillary, ja. siden obama selv velger, og nok vil ha noen han har god kjemi med.

ved forrige vellykkede demokratiske visepresidentvalg, da bill clinton valgte al gore, var nok pesonkjemi enda mer viktig enn taktikk, siden gore også var en relativt ung mann og fra samme område i usa som clinton.

i en nominasjonsprosess som hillary og obama var igjennom blir man jo nødt til å fokusere på forskjellene, og jeg syntes nesten de hadde problemer med å finne noen større faglige uenigheter å krangle om. politisk oppfattet jeg dem egentlig som relativt samstemte, og at de mer kranglet om hverandres troverdighet og tyngde i sakene.

Anonym sa...

Det begynte som en liten kommentar, endte som lang post :)

Unknown sa...

Du må ikke glemme denne kandidaten heller, da...

:)

Anonym sa...

Jeg staar litt utenfor baade Obamaland og Maccaland. Men jeg tror du har rett; selv om det overraska the establishment tror jeg McCain gjorde et taktisk og klokt/strategisk valg. Og jeg tror han faar mye igjen for det, og at han vinner. Dessverre. Jeg er glad jeg er norsk. (I alle fall frem til H/FrP-regjeringa starter neste hoest...)