7. august 2008

Hvor står kalkulatoren din politisk?

kalkulator
Matematikkuke, 1. dag.

Hvis du har en kalkulator som viser tall som streker, kan strektallene tolkes som bokstaver når kalkulatoren snus opp ned. 137 blir for eksempel LEI. 1404041414 blir hihihohohi. Dette skal vi utnytte i oppgave 1.

Oppgave 1:
  • Skriv inn datoen du ble født.
  • Gang med 6889
  • Gang med datoen du ble født
  • Trekk kvadratroten av det hele
  • Gang med 86
  • Del på datoen du ble født
  • Trekk fra 3,0685


Snu kalkulatoren på hodet og les tegnene som bokstaver.

Hvilken politisk holdning har kalkulatoren din?

max poengscore: 2

----

Hvis du har forslag til svar på oppgaven, kan du legge den inn i kommentarfeltet. Jeg har slått på moderasjon, slik at man ikke kan surfe på andres løsning. Jeg legger ut mitt forslag til løsning neste midnatt, sammen med ny nøtt, og da blir kommentaren din synlig. Det nytter ikke å søke etter svaret på nettet, siden oppgavene er spesiallaget for deg.

Matematikkuken er inspirert av Nissemanns Påskenøtter. Matematikkuken tapte valget mot Ungkaren som prosjekt i vår, 45%-55%, men ble valgt som premie av Kamikaze da hun vant Ungkaren.

22 kommentarer:

Tine sa...

Å. Matematikkuke. Kan jeg ønske meg mer?

Vet du, her stiller jeg meg meget skeptisk.

Anonym sa...

Dæng! Kalkulatoren min er nazist.

(Jeg poster det opprinnelige svaret mitt også, der jeg valgte å overse kommaet i siste operasjon, for selv om det er feil, så er det et bedre svar i min mening:

Jeg får LHSEZ-, noe som meg med min matematiske arroganse får meg til å tro at det er en feil i oppgaven. Etter litt tenking slår det meg at selv om jeg mener å være god på matematikk, så er jeg dårlig på politikk, og dette kan rett og slett være en politisk retning jeg ikke har hørt om. Jeg gugler (jeg leste akkurat et Naturbarn av Carl Hiaasen, og der har de konsekvent stavet det ”gugler”. Når det står i bøker, så er det vel lov til å stave det sånn?). Google spør om jeg mener ”Laissez”. Jeg vet jo ikke hva jeg mener, så jeg klikker ”ja”. Da får jeg opp en wikipediaartikkel om Laissez-faire. Som så vidt jeg kan forstå er en økonomisk retning mer enn en politisk, men sånt henger sammen. Så mye vet jeg. Åh! Og wikipedia sier ” Av norske partier forfekter Det Liberale Folkepartiet laissez-faire-kapitalisme.” Så kalkulatoren min er tilhenger av Det Liberale Folkeparti? )

Anonym sa...

Matematikkuke er fantastisk! I mangel av kalkulator løste oppgaven for hånd, men hvis jeg hadde hatt en kalkulator, ville den vært nsdap-sympatisør.

Anonym sa...

Fydda! Jeg må visst se å kvitte meg med den kalkulatoren. Synd den også er telefonen min (tro om den driver og sender nazimeldinger når jeg snur ryggen til ...)

Anonym sa...

Jobbkalkulatoren min har SIEbhEIL som politisk retning. Kva det faktisk betyr at ho meinar er eg litt usikker på. Det er og mogeleg at ho eigentleg meinar noko anna, men at det ikkje er plass til alle desimalane i displayet hennar.

Det kan og sjølvsagt henda at eg og mine lange negler (jadå, det går fint å vera kvasilesbisk og ha lange negler) har trykt på eit feil tal her og der.

Anonym sa...

Fritidsproblemer som jeg har, har jeg faktisk prøvd ut dette. Såppas har jeg skjønt at datoen ikke har noe å si fordi du tar X i andre før du tar kvadratroten, for å deretter dele på seg selv. Det blir en. Det eneste vi trenger å bry oss om er derfor:

(6889^0,5)*86-3,0685

Det blir til slutt 7134,9315. Som med litt fantasi blir:

SIEG HEIL

Haha :P

Anonym sa...

Lhsez-
Det sa seg vel igrunn selv. Det er jo tross alt en kalkulator vi snakker om her og ikke en lampeskjerm!

Anonym sa...

Oi, må si jeg ble litt småskremt her. Jeg trodde jeg hadde en nøytral kalkulator, men det som poppet opp var rett og slett litt....skummelt!

Ifølge mitt skarpe blikk sier kalkulatoren "Sieg Heil" med sifrene : 7134.9315 - lest opp ned da.

Uten sammenligning forøvrig, men dette blir jo omtrent som å spille gamle LP'er baklengs - spoooky!

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

fancy ;)

Anonym sa...

Man både ganger og deler med den ukjente. Ah.

Anonym sa...

Haha, hvis du får like mye tilbakemelding på dette som på første runde av ungkaren, så blir det et ganske sært kommentarfelt når det blir publisert 40 nazi-hilsener på rekke og rad ved midnatt...

Astri Ulland sa...

Uffda. Jeg vil ikke skrive ordene, bare si at de frambringer et ubehagelig bilde på netthinnen av mann med liten svart bart.

Sigurd sa...

I og med at kalkulatoren sier SIEG HEIL er den sannsynligvis nasjonalsosialistisk.

Anders sa...

Siden fødselsdatoen kan elimineres, står alle riktige kalkulatorer nå på hodet og roper stille unevnelige hilsener.

Anonym sa...

Jeg skjønte ikke hva som stod, så jeg prøvde å ringe telefonnummeret som oppstod, men kom bare til en sinna tysker som ikke kunne hjelpe. Kalkulatoren min er nok nøytral.

Mener det var snakk om noen fotballtabelloppgaver her en gang, så jeg forsøker å kuppe showet med ei i den gata: I en turnering er det 1 kamp mellom hvert par av lag. For seier, uavgjort og tap gis som vanlig 3, 1 og 0 poeng. Når turneringa er ferdigspilt, viser det seg at det er laget med færrest seire som blir rangert først. Hva er det minste antall lag som kan ha deltatt?

Anonym sa...

Hihi, svaret blir "sieg heil" uansett hva man bruker som fødselsdato. Bra oppgave! (lumske nazikalkulatoren!)

Anonym sa...

Fødselsdatoene går jo opp i hverandre, så de utelater vi. Da var vel ikke dette ekte magi...?

Esquil sa...

Takk for svarene. poeng skal være utdelt. takk, emelie :)

Tine, som jeg sa for ca et kvartal siden, en gang i kvartalet bryter denne bloggen ut i uhemmet nerding. det er noe vi må leve med.

Paul, usikker på om det med tysker er et veldig avansert hint om at du har forstått oppgaven, (men i så fall har du overvurdert dommeren).

Tabelloppgavene kommer fra og med oppgave 4.

Interessant oppgave. Aldri hørt om at et lag har vunnet serien med færrest seire, men husker AIK vant allsvenskan et år med færrest scorede mål. Sånn i farten får jeg en løsning med en 12-lags-tabell hvor vinnerlaget har 4 seiere, 4 uavgjorte og 3 tap, de ti neste lagene 5-1-5 og det siste 5-0-6.

Anonym sa...

Jeg prøvde lenge å lage konspirasjonsvitser omkring tallet 71349315, men da jeg ikke lyktes, blei det med den heller dårlige ovafor. Lover å være skarpere neste gang.

12 lag er mer enn nok, men ikke verst på kort tids tenking. Oppgava stammer etter det jeg veit ikke fra virkeligheta. Artig med AIK, den kjente jeg ikke til. På litt mindre oppsiktsvekkende nivå slapp Cardiff(?) inn færrest mål i sin divisjon et år uten å unngå nedrykk.

Unknown sa...

"Matematikkuken er inspirert av Nissemanns Påskenøtter. "

Mulig det bare er jeg som tenker koffert her... For dette har vel ikke noe å gjøre med Viktor Vektors edlere deler?

Mitt svar som Esquil ga meg poeng for var forresten slik:


"Regnestykket ditt gir SIEG.HEIL uansett når man er født, med mindre fødselsdatoen er 0. Men det er vel knapt noen av leserne dine som er født på det tidspunktet...

Riktignok er kalkulatoren min både brun, iskald og kalkulerende, men spesielt glad i hakekors er den nok ikke. Den har heller ingen ting i mot å bli lånt bort til min jødiske kollega på jobb. Tror rett og slett ikke at den interesserer seg for politikk i det hele tatt.

Svaret må derfor bli: Hjemmesitter.
(akkurat som meg...)"

Anonym sa...

Det var en ting jeg glemte å si: Yeah, matematikkuke!

Og det var noe som skar seg da jeg skulle poste svar på oppgave nummer 2, så om du har fått inn 7 like kommentarer fra meg der, så har du min tillatelse til å slette 6 av dem.

Jeg merker jeg er litt i overkant ivrig når det gjelder denne uken. Om vi kan ha en avtale om at jeg får en skriftlig advarsel før du eventuelt begynner å trekke meg i poeng for å være irriterende? Det hadde jeg satt stor pris på.