29. november 2008

Bukken harver over havresekken

Da skal vi snakke om pill råtten journalistikk. Den oppstår slik:

Journalist vil at mange skal lese det han skriver. Journalist vet at mange lesere er opptatt av boligpriser. Journalist tenker, hvem vet noe om boligpriser? Journalist får lyspære i luften over hodet sitt. Journalist ringer eiendomsmegler.

Eiendomsmegler tjener lønnen sin på at folk kjøper hus. Eiendomsmegler vet at folk kjøper hus lettere hvis folk tror at hus stiger i verdi. Du trenger ikke holde pusten i spenning. Eiendomsmegler svarer at hus skal stige i verdi.

Journalist takker pent og skriver artikkel.

Denne historien repeterer seg manisk, man kan sikkert krøste tusen eksempler ut av papiravisene fra de siste årene.

I det siste året har boligprisene sunket som Titanic på en dårlig dag. Det var ingen bombe, selv en økonomisk noldus som meg var i stand til å se det komme i fjor. Men hva spådde, tja, for eksempel de ti meglerne i DT for et halvår siden, midtveis i fallet, om boligprisenes utvikling resten av året?

Disse ti klarsynte ekspertene sa:
null,
opp tre til fem prosent,
svak oppgang,
opp tre til fire prosent,
opp fem prosent,
opp tre til fem prosent
opp tre til fem prosent
svak oppgang,
økning på to til tre prosent
prisoppgang på noen få prosent

Det er ikke vanskelig å spå at det vil regne snart når det allerede regner. Likevel svarte ikke ett av oraklene "ned". Så hva er fasit et halvt år etterpå?

Selv meglernes egen suspekte statistikk viser at det går nedover. Ned 4,2% i oktober. Ned 2,4% i november. Jens Ulltveit Moe mener at fallet allerede er på 20%. Salget av nye boliger har falt 34,3% på ett år.

Meglerne svarer som de alltid har gjort. Men du kan ikke kritisere ulven fordi den spiser sau. Skylden ligger hos journalistene.

La oss se for oss et samfunn bygget på denne avisdefinisjonen av ekspertise.

Istedet for politiske meningsmålinger, gå over til å spørre politisk ekspert Siv Jensen.
Istedet for domsutmålinger av bankran, gå over til å spørre juridisk ekspert David Toska.
Istedet for å la miljødepartementet fastsette miljøkvoter for oljebransjen, gå over til å spørre oljeekspert Helge Lund.

OK. Det siste gjør de kanskje allerede.

Boligkrakket kommer som følge av en boligboble, og boligboblen fulgte av mange små og større bekker foredlet idioti. Dette var en.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det er jo ikke noe nytt at journalister spiller en stor rolle både for mann i gata og politikken. Mange følger media og er fornøyd, men for oss andre nysgjerrige skapninger finner vi ofte mediaskapte feil.

Tsjetjenia har liten ytringsfrihet, og er vel et av de farligste stenden for en journalist å oppholde seg, med unntak om han skal skrive en gla historie om Ramzan Kadyrov som er presidenten i landet, og styrer det meste av media. Han er forøvrig satt in av Putin og hans forlengelse av høyre hånd.
Det har seg slik at UDI bruker media som en pekepinn på hvordan tilstanden i landet er. Media viser at Tsjetsjenia er et rolig å fredfylt land, dermed trenger ikke mennesker derfra søke asyl.

Kristin Halvorsen sier til Media at folk MÅ bruke penger så Penger kommer i omløp da vil finanskrisa roe seg. Jeg tørr ikke bruke pengene mine med en nervøs Kristin i nakken, tro meg mine penger alene er ikke nok til å holde flyt i økonomien.
Enn annen ting er annen hver dags oppslag om bytt bank, hvem er det de spør om det er lurt eller ikke?

Nissemann sa...

Hva blir det neste - at journalistene spør en prest om Gud? ;o)

Jeg ser poenget ditt: Boligprisene går opp fordi meglerne sier i avisene at prisene går opp. Men det siste halvåret har prisene gått ned, fordi diverse eksperter i avisene sier at prisene går ned. Så uansett hva avisene skriver, er det en selvoppfyllende profeti. Omvendt Catch-22?

Hilsen en som har kjøpt drømmehuset - uten å få solgt gamleleiligheten...

Admiral_Gullars sa...

Det siste gjør de **garantert** allerede :)

Anonym sa...

Jeg er en av de som ikke liker å blåse opp ballonger fordi jeg skvetter sånn om de skulle smelle. I dagens Norge ser det ut til at vi ikke er så mange som bryr seg så mye om at det kan smelle.
Størst mulig ballong er målet for de fleste og jo mer man blåser, jo mer sikkert blir det at det vil smelle til slutt.
Esquil (og mine) spådommer om boligpriser, renter og inflasjon er basert på at det har smelt mange ganger før.
Men, bare blås i vei. Jeg har holdt meg for ørene lenge...

Anonym sa...

Hurra! Innledningen til dette innlegget er fantastisk!!! Hahahaha!!!!!