9. juni 2006

Fredag Jeg Er Møkklei (Om The Cure)


Når årene går er det gjerne en sang som overlever bedre på radioen enn de andre sangene fra et band.

For The Cure er det vanligvis Friday I'm In Love som spilles på radio, og helst på fredager. Det river meg i sjelen. Den sangen står i forhold til The Cure som Shiny Happy People står i forhold til R.E.M. Den sier ingenting om bandet. Jeg vil gå så langt som til å si at liker du Friday I'm In Love, liker du ikke The Cure.

Og hvis du som leser nå er Håkon Moslet eller en annen med makt over radiolistene, prøv heller disse låtene (album i parentes):

Boys Don't Cry (Three Imaginary Boys). Bloodflowers (Bloodflowers). On The Egde Of A Deep Green See, High eller Letter To Elise (Wish). M (Seventeen Seconds). Breathe (B-side av singelen Catch). Plainsong eller Lovesong (Disintegration). Strange Attraction (Wild Mood Swings). Prayers for Rain (sang 8* på Disintegration) The Empty World (sang 8* på Top). Og har du en bootleg fra konserten i Oslo Spektrum 1993 og A-lister den kvarters lange versjonen de dro av Forest er vi gift i morra.

På albumet Kiss Me Kiss Me Kiss Me kan du knapt trå feil, du kan ta sang 2,4,5,6,11,15, men gå for sang 8*, Just Like Heaven. Head On The Door- albumet er like knallsterkt, du kan kjøre 1,2,4,5, men du vet ikke hva musikk er før du har hørt sang 8*, A Night Like This.

Friday I'm In Love, hallo? Hvis du må ha det happy burde du heller gå for Lovecats (sang 8* på Japanese Whispers). Og hvis du skal ha en sang med happy tittel, ta heller Perfect Day (Wish); det er en perfekt dag for å rive ned veggene, rive opp trappa, brenne ned huset, brenne ned gaten, til lyden av din verden som går opp i flammer er det en perfekt dag for å kaste hodet tilbake og kysse alt farvel.

Det er The Cure. Ikke den smørja du spiller.

* Merk det underlige fenomenet at mange av de beste Cure-sangene er sang 8. Samme fenomen finner du hos Kent (FF, Max 500, Stanna Hos Mig). Sammenhengen er neppe tilfälligt, starten på den siste hele Kent-CD'en, Du och jag döden, er riffet fra Forest.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg merker at jeg er litt satt ut over at du ikke nevner de ubegripelig nydelige låtene Close to Me og Pictures of you (bare basstemaet gir meg frysninger på ryggen). Og hva med Lullaby?

Esquil sa...

Jøss da, en kjenner!

Jeg blir litt sjøsjuk av Close To Me, det er de boble/klikke-lydene kombinert med minnene fra videoen som gjør det tror jeg. Lullaby er hørt ihjel, men Pictures Of You er en forglemmelse å ikke nevne ja.

Anonym sa...

Pussig, og akkurat naar jeg leser dette spiller de "friday i'm in love" paa P3...

i1277 sa...

Dette er humbug. Friday, Inbetween Days og Just Like Heaven utgjør jo en himmelsk treenighet av popeufori. Lullaby virker som den mest populære Cure-melodien, meg gir den "utspilt og oppskrytt"-vibber. Men ja, de første, episke låtene på Disintegration er finfine.

Anonym sa...

Fint du drar frem Kiss Me Kiss Me Kiss Me, som er et gjennomført godt album og på min favorittliste. Det må ha vært vanskelig å velge ut enkeltlåter :)

Om du er sånn passelig interessert i The Cure, kan det hende du får høre noe du ikke har hørt før om du gir et hint....

laila sa...

Der kjøpte jeg jaggu impulsivt mitt første The Cure-album (Kiss Me). Håper du føler ansvar! ;)

Esquil sa...

I1277: Dette er ikke humbug, heller ikke vås som du sa sist, dette er røling. Ellers har du jo 2/3 bra smak, Inbetween Days er nevnt som sang 1 på Head On The Door. Lullaby er nok den mest spilte Cure-videoen, men den dukker ikke opp ofte lenger.

Friday I'm in Love, derimot, lever videre. Anonym har rett i at Håkon Moslet spilte den kun få timer etter at jeg postet dette. På en fredag.

Truls: Hint!

Laila: godt valg! Så du ble ikke så skremt av musikksmaken min altså?

laila sa...

Heheh, jeg hadde nok neppe stolt blindt på deg, men The Cure har jeg jo alltid hørt om, og tenkt å finne ut om jeg liker, så det ble på en måte sparket bak.

Anonym sa...

Lovecats er en av de beste låtene til the Cure. Noensinne. Og så klarer de også å dra av gårde med verdens mest sexy låt som er Lullaby og jeg er derfor enig med Annetten om at den burde være med.

Har du hørt fine live-versjonen av "Letter to Elise" der det spilles på et bittelite mini-piano? Fine, fine.

Esquil sa...

Håper du kommer tilbake med en konklusjon, Laila!

Lovecats er genial den. Har vel sikkert bare hørt en elise-versjon, det er alltids noe cure man ikke har hørt.

Det siste, selvtitulerte albumet var derimot en stor nedtur. redd robert har brent ut talentet nå.

Anonym sa...

Det siste albumet kjøpte jeg og har jo likt det de eh... fire gangene eller noe jeg har hørt det. Det satt seg ikke på noen måte og vil neppe noensinne blir den platen av the Cure jeg strekker meg først etter i hylla!

laila sa...

Da var konklusjonen klar (jeg må som regel ha noen gjennomhøringer for å finne ut om jeg liker noe): I like it! "Catch" var den første som fanget meg (ahem), og siden har jeg likt stadig flere, og nå er jeg småhekta. Så jeg får vel takke deg for den posten! :)

Esquil sa...

Cool!

Catch er fin. Jeg hadde en periode jeg var hekta på "How beautiful you are", særlig teksten, det er dette temaet med at to mennesker er hverandre nær og likevel vet nada om hvordan den andre er inni. Samme tema som Agnar Mykle hadde i "sangen om den røde rubin". Jeg liker tekster som forteller en historie, selv om også jeg setter mer pris på subtilitet med årene.

Anonym sa...

Vel. Jeg syns du tar litt feil. Friday I'm in love er ikke favoritten min, men den er absolutt ikke den verste heller.
men jeg ér enig i at de burde spille andre sanger enn Friday I'm in love på radioen. SOm f.eks. Doing the unstuck/ a perfect day (favoritten min) eller Push med den fantastiske "introen".

Jeg mener.. Du kan ikke si hva et The Cure-fan er. Virkelig, the cure -fans kan egentlig deles inn i flere grupper. De har så forskjellig musikk, for mange forskjellige mennesker. De har en "mørk" side, en "morsom" side og en "vakker" side. (og masse mer, såklart.) DERFOR kan man ikke spille én The Cure-sang og si at det er "typisk the cure".
Jeg vil si at, hvis man skal være HELT the cure fan, skal man like alle "sjangrene" deres.

Jeg, en jente på 16 år, har fått livet mitt helt forandra av The Cure, og jeg elsker de mer enn noe annet band.

Esquil sa...

Jeg sa vel ikke at den er den verste? tror jeg sliter mest med det ganske nye albumet "the cure".

Man bør kanskje like alle 'sjangrene', men å kreve blind kjærlighet til hver sang er å kreve hjernevasking.

man kan som du sier ikke putte bandet inn i en sang, men det er jo det som skjer på radioen, og da mener jeg det er feil sang som har blitt stående igjen.

push-introen er fantastisk bra. det er håp for verden når 16-åringer kan ha såpass peil på musikk :)

Trine sa...

Siden du nevner at tallet åtte går igjen, fikk jeg lyst til å nevne at jeg har tenkt nettopp det samme, og det gjelder ikke bare The Cure, men en rekke andre band også. Kanskje er det en slags strategisk forutseelse, eller kan hende er det ren magi!

Esquil sa...

jeg holder en knapp på magi :) det er koseligst.

velkommen til bloggebyen :) jeg ble den andre til å se på profilen din, så jeg antar dette er ca. din første kommentar. jeg er beæret og håper opplevelsen har vært tilfredsstillende.

Anonym sa...

Hvorfor har du ikke tatt med de supre sangene "Let's Go To Bed", "Taking off", "Alt.End" og "Never Enough"?! :)

Er enig med deg om at de nesten BARE spiller "Friday i'm in love" på radioen..
Yndlingssangene mine er bl.a "Just like heaven", "Bloodflowers", "Inbetween Days", "Boys don't cry" og "Strange Attraction", men det er skjelden at jeg har hørt noe til de på radioen.. Litt synd..

- Heidi, 13

Esquil sa...

let's go to bed er ok. never enough liker jeg ikke så godt, jeg syns den er rotete. jeg husker jeg var skuffet da den kom fordi forventningene var så store. taking off hadde jeg ikke hørt, jeg hører på den nå. bra sang, tusen takk for tipset :)

det er håp for verden når 13-åringer liker the cure :)

Anonym sa...

Har du hørt "Alt.End" og "The End Of The World"? de er bra :)

Anonym sa...

Har du hørt "Alt.End" og "The End Of The World"? de er bra :)

Anonym sa...

Jeg ELSKER The Cure!
Syns det er vanskelig å finne sanger jeg virkelig,virkelig ikke liker. Robert Smith er et geni.

Eline,14