6. juni 2006

Viktor Vektor og de gale grenseverdiene

Det er tydeligvis lov å melke arkivet under streik. Hvis du ikke har noe forhold til matematikk kommer denne historien til å bli litt kryptisk. Hvis du har et veldig personlig forhold til matematikk kommer du til å synes dette er blasfemi. Men ellers er du hjertelig velkommen til å lese om

Viktor Vektor og de gale grenseverdiene


Det var en nydelig morgen i koordinatsystemet. Små brudne brøker kom dalende ned fra himmelparabelen, og fornøyd gakking lød fra subtrahendene som lå og ruget på ellipsoidene sine. Viktor hadde startet dagen med en god kopp koeffisientfri kaffe, og nå parallellforskjøv han seg bortover linjestykket. Han følte han hadde en høy potens i dag, og var derfor positiv og glad. Øynene hans var festet på solen som var strengt voksende over x-aksen, og han så derfor ikke kvadratroten før han hadde snublet i den. Men i selvsamme øyeblikk som han forlot vertikalen, suste en sylskarp ekvivalenspil gjennom luften like over vendepunktet hans. "Jøss, det var nære," tenkte Viktor. Men hvem hadde skutt den pila? Han fikk en asymmetrisk følelse av at noe var galt. Han løftet blikket, og stirret rett inn i parentesene på et polynomuttrykk! Han ble så redd at han skalv helt ned i grunntallet, og før han visste tegnet av det var han derivert.

Heldigvis for Viktor kom Vera Vinkel innom definisjonsmengden litt senere på dagen. Hun så ham ligge der som en annen nullvektor, så hun integrerte ham igjen. Viktor smilte da han oppdaget hvem som hadde reddet han. Han hadde nemlig sansen for Veras proporsjonaliteter, og han kjente at han var opphøyd i uendelig i henne. Stigningstallet til omdreiningslegemet hans økte. "Hvem har gjort dette?" spurte Vera bekymret. "Polynomuttrykkene! De numeriske forbryterne!" svarte Viktor. "Men ble ikke de dømt til kontinuerlig straffarbeide i polar form?" "Nei, ingen har klart å induksjonsbevise noe ennå. Men noen må jo ha løst dem ut!" De satte opp et fortegnsskjema og drøftet situasjonen. Dette må være de gale grenseverdienes verk! utbrøt de plutselig i union. Sinnet og hevnlysten steg opp i Viktor. Jeg skal delbrøksoppspalte dem med noen raske kjeglesnitt! ropte han forbannet. Vera ble så imponert over Viktor at hun skalv i vinkelbena. "Kom, Vera, så drar vi og leter etter dem!"

Vil Viktor og Vera endelig bli ekvivalente?

Eller tar Viktor konsekvensen av sin homogene legning?

Vil legen fortelle Viktor at han er positiv, siden den forrige kardioiden han brukte ikke var kontinuerlig?

Eller vil rett og slett den relative hyppigheten av andregradshyperbolicussubtraksjoner divergere som en imaginærlogaritmisk ulikhet i ortogonalplanet?

Alt dette og mer til får du løsningsmengden på i neste episode av Viktor Vektor og de gale grenseverdiene!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Altså: JEG, med mitt meget anstrengte forhold til matte, syns denne posten var morsom og gleder meg til neste del. (Jeg håper det er en!?)
Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor ingen har sagt dette før meg! Jeg har venta i hele dag på at kommentarene skulle renne inn til denne vittige historien...hmpf!
Nuvel, jeg tør å si det: Bra, bra, hurra!
(Og jeg beklager for at du herved er offer for eksamensnervøs kommentarbabling, selv om jeg mener det jeg sier.)

Anonym sa...

Enig med Røverdatter. Kjempepost. Endelig skjønner også jeg matte. Venter på videregående opplæring.

Mathias2

Esquil sa...

takk, røverdatter & mathias! Det varmer!

En mann som heter Yngve Kvinnsland skal også ha kreditt for denne. Oppfølgeren kom 5 år senere og var så dårlig at jeg har utradert den fra jordas overflate. Jeg brukte opp de gode matteuttrykkene i eneren. Så føljetongen utgår ...

Lykke til på eksamen!

Rambukk sa...

En kun delvis begripelig, men fullstendig fornøyelig historie!

Thale sa...

Viktor er STOR. Du skal vite at jeg sparte på det fine, gule kompendiet i matte 2 kun på grunn av denne! (i motsetning til f. eks. formelsamlingen i mekanikk, som jeg dessverre kom i skade for å kaste på sankthansbålet).

Anonym sa...

Denne historien var det mange år siden jeg hadde sett. Et artig gjensyn som frambringer minnene om lesing til konteeksamen i matematikk. Husker jeg rett når jeg mener den sto i kompendiet til Matematikk 1B? Kompendiet hadde jeg for øvrig stor glede og nytte av våren 94, da jeg som andreklassing på NTH slet fælt med å gjøre meg ferdig med deler av matematikken fra forrige studieår.

Anonym sa...

da er du jo en av de første som leste kompendiet :)

jeg ville tippe matte 1A, vi hadde en episode 2 som var i 1B, hvor viktor hadde havnet i matteh*lvete.

Anonym sa...

Klarer du å regne ut UEFA-koffensienten også? Sånn i tillegg til FIFA-rankingen?

Liverpool er best i europa: http://www.dagbladet.no/2009/03/10/sport/fotball/champions_league/premier_league/liverpool/5219386/

og de har dermed vært best i europa like mange ganger som Leeds! United har aldri vært best i Europa! Real Madrid og Juventus er i en klasse for seg selv:
http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_coefficient

Men Leeds har vært det tre år på rad...