15. september 2006

Klassisk musikk

Tanken bak bloggen var å røle om alt unntatt trav og opera, altså er det på tide med en post om klassisk musikk.

Det imponerende med klassisk musikk er at den er lagd for så lenge siden og fremdeles høres på. Av noen. Begrepet klassisk musikk stammer fra Wienerklassisismen. Wienerklassisistene var Mozart, Beethoven, Haydn og gutta som holdt på rundt 1770-1820, alt som kom senere, for eksempel Grieg, er etterligninger.

Klassisk musikk var kunstmusikk, formålet var å oppnå ideell skjønnhet, ikke å lage dansemusikk. Det skled ut etterhvert, for eksempel regnes balettskapere som Tsjaikovski og valsekongen Strauss med blant klassiske komponister. Blant annet derfor er det mulig å vurdere hvilken tidsepoke et verk stammer fra selv om man ikke gjenkjenner selve stykket. Og den leken skal vi leke nå. Siden jeg tar sjansen på å spille synth for deg synes jeg du, kjære leser, kan ta sjansen i kommentarfeltet med å gjette på når stykket er fra. Den som gjetter nærmest vinner.Merk hvordan musikkstykket "taler til oss om vår utilfredsstilte åndelige lengsel, om en søken etter det uendelige og universielle, tema som er like aktuelle i dag som for århundrer siden."

---

EDIT: Gjettekonkurransen er nå avsluttet. Korrekt svar var 2006, da musikkstykket er skrevet av den særs ukjente norske komponisten Esquil. Vi gratulerer "Swaz.. Jørgen" med å ha tippet nærmest. Muligens burde han vært disket for å ha levert inn flere forslag, men juryen ble for sjarmert av Beethoven-tipset.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mye bra klassisk musikk!

Anonym sa...

Nja, jeg vil tippe at dette er fra den wienervangeliske perioden, sånn rundt høsten 1981. Eller er dette Beethoven, altså i brytningstiden rundt wienerklassisk og pyseromantisk sånn ca senvåres 1809? Jeg går for det siste. Swazi

Esquil sa...

sett fra et perspektiv føler jeg at vi allerede har en moralsk vinner. på den annen side er det godt mulig å tippe nærmere. så jeg tenker vi lar konkurransen gå ut helga.

Anonym sa...

Jeg tipper 1982. Midten av februar. Sånn ca 16.

Anonym sa...

En side av meg, en side av meg jeg ikke helt vet om jeg liker spesielt godt, i alle fall ikke så seint på natten, nei, jeg vil mene å si rent de facto i det store og det hele at jeg ingenlunde tør å ta denne siden ved meg selv som helt frigid tørrfisk faktisk, faktisk enda mindre enn mine kunnskaper om kommaregler, og som jeg på ingen måte stoler på et eneste nanosekund uansett reglement i forhold til kommaregler eller ikke, vil hevde at dette musikkstykket stammer fra den barokksynthkopiske tidalder rundt klassefestfebruar 1987. Men når jeg tenker meg ekstra godt om så kan jeg ta feil i dette. Jeg er litt usikker. Kan noen med autoritet forholde seg likegyldig? Jeg tviler. Hilsen Swaz... Jørgen.