4. mai 2006

Toll / Tull

Det må være noe galt med hodet til tollerne i Norge. Her prøver jeg på ærlig måte å kjøpe klær, og for å få tak i gothklær som sparker rumpe må jeg bestille fra Tyskland. Utrolig nok, jeg hadde aldri trodd at Tyskland skulle bli Motelandet. Men som de sier, det er en ny verden, den beste rapperen er hvit, den beste golferen er svart og Tyskland er imot krig. Og det siste betyr noe for meg.

Men klærne fra Tyskland i 2006 glir ikke like lett inn i landet som soldatene deres gjorde i 1940. Klærne blir arrestert og lagt i jern på grensen, og så får jeg en lapp i posten hvor jeg skal fylle ut personnummer, underskrift, sted, dato og samtykke i at tollerne fortoller alle sendinger som kommer til meg fra nå og i evig tid. Og det har jeg gjort før, men HVER gang jeg bestiller noe fra utlandet skjer dette, jeg godtar at de fortoller ALLE sendinger til meg. Det er som de plakatene i butikker hvor det står "Vi anmelder alltid alle tyverier", som skulle bety at de alltid sitter på kontoret sitt og anmelder alle tyveriene om og om igjen, og det er det tollerne gjør, de sender om og om igjen det samme brevet som de har fått svar på.

Gothklærne kom omsider, men buksestørrelse 32 viste seg å være noe helt annet i Ulm enn i Trondheim, så en del av klærne måtte byttes. Nå har de kommet på nytt. Men ikke til meg. De ble som vanlig lagt i lenker og sperret inne på festningen på Oscarsborg eller hvor det nå er det tyske stoppes i våre dager. Og jeg fikk det samme imbesile brevet. Og for hundreogørtiende gang, tollvesenet, jeg godtar at alle sendinger fortolles, det er da jobben deres, jeg skjønner at det er vanskelig å fatte siden dette er en sending på null kroner med byttede klær men så ta nå de tjuefem prosentene av ingenting og slutt og plag meg.

Jeg svarte ikke det, jeg er for høflig. Jeg bet tenna sammen, fylte ut, sendte inn og ventet klærne, men neida, nå nærmer de seg storform i tollbua, jaggu kom det hjernedøde brevet for andre gang på samme sending. Jeg skriver personnummer til jeg blir blå i trynet men klær får jeg visst aldri.

De kan avlyse dommedag, tollvesenet kan ta jobben:

Goddag, det er tollvesenet, hva heter du?
Esquil.
Mhmmmm...... og Deres navn?
Esquil.
Jaha. Og hva heter du?
Esquil..
Så var det navnet?
Esquil...

Og så videre inn i evigheten.

Fri flyt av varer meg langt opp i de rektale gemakker.

12 kommentarer:

Einar sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Einar sa...

"Rektale gemakker", hahaha! En umiddelbar klassiker. Hva med "anale annaler" forresten?

Milton Marx sa...

Husk på at det er godt for deg! Staten tenker på deg, og vil deg ditt beste.

Hvis dette ikke hadde vært til alles beste, ville det jo ikke vært sånn!

Det er også viktig å huske at noen ganger må enkeltindividets interesser vike for fellesskapets.

Præ hæ hæ!

Anonym sa...

Og derfor hater vi dem!

Mitt beste triks er å spørre de jeg bestiller fra om de kan være så snill å pakke inn pakken min slik at den ser litt mer privat ut. Ikke fordi jeg nødvendigvis hater å betale toll (men ikke få meg i gang når det gjelder min mening om den lave satsen på 200,- kr), men fordi jeg hater at det tar ukesvis å få noe som når landet på noen få dager.

Så det så.

De kan bare ha det så godt.

Marina sa...

Ting er kanskje litt annerledes her borte (ikke minst lokaliteten og avstanded til Tyskland) men når det gjelder toll har jeg oppdaget noe riktig nyttig: Bestill ting fra Asia!
Jeg har bestilt ting fra både Kina, India, Japan og Thailand, og i alle tilfeller kommer pakken med en lapp på utsiden som forteller tollerne at hele rukkelet er ikke verdt mer enn $25. Så det så!
Og amerikanske tollere bryr seg jo ikke med slike verdiløse gjenstander.

Esquil sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Esquil sa...

einar :)

milton: snedig at du ser politikk i hodeskadene i tollvesenet. en del andre så kvinnekamp i en sak jeg skrev (om at journalister ansettes i for stor grad på utseende). Folk ser verden på forskjellig måte og det dukker opp vinklinger jeg ikke har tenkt på.

delirium og marina,
jeg har full forståelse, tro meg. Men jeg må fortolle ting. Så får det heller ta den tiden det tar. Men når det nå er fire måneder siden jeg bestilte følte jeg for å blåse ut litt :)

Anonym sa...

Du må ha litt tol(l)modighet med disse tollerne da, det er jo klart at de nettopp har lest boka 1984 og er blitt litt påvirket...

Rigmor sa...

Ahhh misunner deg ikke. (Men ta deg en kles-shopping-ferie et sted med masse markeder som importerer fra Tyskland).

Ah. London not so bad.

Anonym sa...

andre :)

rigmor: sikkert ikke dumt, men jeg hører rykter om at kleskvaliteten kan være dårlig i London :)

Anonym sa...

Hmm - Og jeg som trodde jeg var patetisk ærlig? Min motvilje mot å betale toll er vel det eneste svindelaktige jeg bedriver, og her har jeg møtt min overmann?!!

Esquil sa...

jepp, jeg prøver å være så skinnhellig at leserne spyr ned tastaturet :)

Håper jeg ikke satte deg i forlegenhet forresten. egentlig, sånn seriøst, har jeg vært et skikkelig svin og så har jeg tatt et oppgjør med meg selv og etter det vil jeg ikke begynnne på nytt igjen. så jeg tør ikke sno mp3-filer fra nettet engang.... litt på samme måte som ex-alkoholikere ikke kan røre en dråpe mens vanlige folk tåler en flaske iblant...