25. november 2006

Kan vi tro på ByBeBo?

ByBeBo når nye høyder for tiden, da den følger et break-up blogget av begge parter pluss 'tilskuer'. Kommentarfeltet i ByBeBo viser at få av leserne tror på at bloggen er genuin. Man kan henger seg opp i detaljer som:

- Gunn Sam's profilbilde er av ei berte fra the 70's show, Åshilds av et anonymt akterspeil
- Opprinnelig var bildet på siden to tegneseriefigurer, nå er det byttet ut med øynene til Åshild og Gunn Sam, hvorav Åshilds øyne har en påfallende likhet med Britney Spears' (diverse teorier sirkulerer om hvem som låner øyne til Gunn Sam).
- De forteller om samlivsbrudd tilsynelatende mens de skjer, noe selv hardbarkede kjendiser som lever av publisitet kvier seg for.
- Damene går inn og ut av forhold i såpeoperatempo
- Gunn Samantha er et usannsynlig navn
- Tonen mellom damene passer dårlig med det faktum at de frivillig har flyttet sammen.
- Folk som heter noe på Ås- vil naturlig motkjempe samfunnets tendens til å gjøre om forstavelsen til 'ass', ikke frivillig kalle seg Asshild.
- Språket og refleksjonene vitner om godt voksne 23-åringer
- Åshild ligner i sine mer promiskuøse øyeblikk mer på en mannlig sex-fantasi enn om en ekte jente
- Et bilde nylig postet i bloggen, som viser et utklipp fra natur og ungdoms blad, viser også en mannefinger.

Og sånn kan man holde på til man er lei. Jeg har lansert LordX som mulig forfatter, selv har jeg også blitt mistenkt (takk for komplimenten!), kanskje fordi ByBeBo startet omtrent samtidig som jeg la ned "Livet Bak Murene", og fordi jeg var første leser som kommenterte i bloggen.

Skal man gå grundig til verks kan man sammenligne ordfrekvensen i ByBeBo med andre blogger, man kan sammenligne rimet i overskriften til denne teksten med gunn sams mandagsdikt, og innse at jeg er Gunn Sam, man kan sammenligne overskriften med Jahn Teigens grand-prix-bidrag Glasnost og konkludere via aparte logiske linjer at Jahn Teigen er Åshild, man kan lese inn hele ByBeBo på tape, spille den av langsomt baklengs og lytte etter skjulte beskjeder av typen "Gunn Samantha er død", man kan skrive ut bloggen på et langt ark, finne ordene "Åshild", "er", "Teigen" og påvise at ordene ligger på sidene i en perfekt pytagorisk trekant med sidelengder 3-4-5, (*) le en syk latter, få erlend loe med på et sjuhundresiders bokprosjekt om bybebos skjulte hemmeligheter, overfør den pythagoriske trekanten til et kart over Nova Scotia og reis dit for å grave opp levningene av Gunn Samantha.

Eller man kan velge en annen vei. Kanskje skjer ikke alt som skildres akkurat nå, og som bloggerne selv innrømmer er de satt på spissen. Men kanskje er ByBeBo mer ekte enn leserne tror:

- Åshild lar seg terge opp, hun ville neppe latt seg fornærme hvis Åshildkarakteren ikke ligner på den personen som skriver henne.
- Bloggen er såpass bra skildret at den enten må ha mye rot i sannheten, eller være skrevet av en profesjonell forfatter. Og en så god forfatter har bedre ting å gjøre.
- Vanlige mennesker kan også få såpeopera-liv i perioder. Tro meg..
- VamPus har mye av skylda for at ByBeBo har blitt mistenkeliggjørt siden starten.
- Gunnsam begynte å skrive dikt da hun slo opp med Aksel. Å skrive dikt er en typisk reaksjon i vanskelige perioder
- Gunnsam og Åshild har såpass forskjellig skrivestil at de neppe er samme person.

Man har valget mellom å ta bloggen på alvor og se ut som en sucker når Roffe (46) fra Drammen står frem som ByBeBos forfatter. Eller man kan flire folk som dumper og dumpes opp i fjeset og se ut som en usympatisk drittsekk når det viser seg at alt var reelt.

---


* Dette snakker vi om fordi trikset nylig ble fremvist på NRKs Store Studio for å bevise at Shakespeare ikke skrev Shakespeare. Det ser kanskje imponerende ut (?), men at tre ord ligger på sidene i en perfekt pytagorisk trekant med sidelengder 3-4-5 gjelder alltid for tre vilkårlige ord i en tekst. Bevis: Trekk en linje gjennom to av ordene, dolk det tredje ordet med en passer og konstruer en linje ned fra dette punktet som står normalt på den opprinnelige linja, mål linjene og forleng den ene slik at de får et 4:3 forhold, fullfør verket med å forbinde linjenes løse ender med en hypotenus som da automatisk får lengde 5.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan jo være øynene til Paris da siden hun driver og hermer etter Britney, og da stiller jo saken seg helt anderledes.

Men, Dette var bare noe pissprat for å si at jeg har flyttet til:
http://habbens.net

Anonym sa...

Torgrim Eggen står bak, han har jo ikke mye å gjøre for tiden når han ikke (fnis) anmelder mat for E24.no eller snakker stygt om andre forfattere i avisene. LoRdX står aldri i livet bak, med mindre han har alliert seg med en korrekturleser.

Esquil sa...

Roger that, habben.

Snodig. Jeg leser torgrim eggens Hilal for tiden.

Anonym sa...

Jasså.. Da vil jo alle erfarne konspirasjonsteoretikere helle mot at ByBeBo er en Esquil-blogg (ikke spør hvorfor, er du grei).

Esquil sa...

hehe

det jeg prøver å si med innlegget er at bybebo-bloggen er, om ikke 100% ekte (hvem er det?), så kanskje er mer ekte enn folk tror.

...og det er vel kanskje enda et omen.

Anonym sa...

Jer er vel helt på villspor her, men synes bybebo har noe av den samme feelingen som Taksikusken hadde? Ikke?

Gunn Samantha sa...

"Frivillig flyttet sammen"? Når du får tilbud fra en grandonkel om å leie hans gamle leilighet for en utrolig rimelig penge, tenker du ikke over at noe som kan være så nesten-i-slekt med deg selv kan være et så ufyselig vesen.

Anonym sa...

Er det virkerlig ikke øynene te Katie Holmes da? Har trodd det var rimelig obvious siden første gangen jeg var innom... Men jeg er ikke helt stø heller da :D

godt at du er tilbake, btw :D

Anonym sa...

Jeg har alltid gått ut ifra at bloggen er fiksjon. Det jeg lurer mest på er hvor lenge de klarer å skrive bloggen før de (eventuelt) blir avslørt eller går ut det selv.

Selv om det egentlig ikke er så viktig for meg om bloggen er ekte eller fikjon (kanskje bittelitt?) leser jeg bloggen daglig fordi den er så utrolig bra skrevet.

Anonym sa...

Esquil er tilbake :-D

Er det ikke øynene til Mischa Barton?
(jeg har forresten flyttet:-))

Anonym sa...

Trenger vi å "tro" på den da?

Blogging handler for meg om friheten til å få uttrykke seg skriftlig. At alt som skrives kanskje ikke er helt sant sånn sett spiller ingen rolle. Fordi; ærlighet er ikke alltid det samme som frihet.

Byens beste bosted har aldri interessert meg som blogg, men så lenge de/den som skriver den koser seg med det så må de bare stå på. ;)

Betty Boom sa...

Takk som førte meg til BBB. Hysterisk bra! Det er du også Esquil. Du løfter andre!

Betty

Anonym sa...

Hehe! Flott innlegg.
Har lenge tenkt litt på å lage en lignende greie om bybebo selv, men nå trenger jeg ikke gjøre det nei.
Egentlig, hvis man tenker over det, og går seg litt vill, så trenger ingen av oss å si eller gjøre noe som helst, fordi noen andre kommer til å gjøre det før eller siden allikevel, men i så fall blir fint lite gjort... ;) (-ja det var en digresjon og nei, den var ikke så veldig dyp, jeg innser det umiddelbart)
Det jeg ville si var, at jeg har selv vekslet litt mellom tre teorier;
1. Det står en (muligens to) forfatter/skribent bak som gjør dette som skrivetrening og/eller et slags prosjekt for seg selv.
2. Det er to venninner som skriver en blogg sammen som er halvt fiksjon, halvt virkelig. Hendelsene og det som skjer er en blanding av sanntid, tidligere opplevelser og fantasi.
3. Alt er helt sant. (denne teorien har til tider skremt meg ganske voldsomt.)
Jeg har gått fra å tro på teori to i starten til etter hvert å tro teori tre. I det siste har jeg likevel kommet frem til at jeg tror mest på min teori en. (selv om du Esquil er kommet til en annen konklusjon)
Det interessante med dette og det faktum at bloggerne på bybebo er anonyme og bloggen dermed i hovedsak fremstår som fiksjon er at vi kan diskutere bloggen utelukkende som et stykke tekst. Vi trenger ikke å forholde oss til Asshild og Gun Samantha som personer. Med det mener jeg at direkte personangrep som Espen Nersven sine, er helt greit, siden det er rettet mot bloggidentiteten Asshild, og ikke personen som muligens står bak. Han gir altså sitt personlige syn på fiksjonen Asshild. Hadde han kommet med tilsvarende kritikk av deg på din blogg eller meg på min blogg ville det derimot vært direkte ufint.
Dersom (på den annen side) min teori tre er sann, så vil selvsagt slik kritikk være noe mer alvorlig. Likevel kan personen bak Asshild fortsatt gjemme seg bak anonymiteten, og selv velge hvem hun forteller om bloggen sin. Slik kan hun velge å forholde seg til det hun har skrevet om seg selv som fiksjon, også når det eventuelt ikke er det (som for eksempel en prinsessegemal i dette land velger å gjøre). Det har man selvsagt rett til, og ingen andre kan hevde å vite sikkert om sannheten er reell eller ei. Jeg mener vel å si at man selv eier sin egen sannhet.
Jeg skal derfor ikke si noe mer sikkert om hva bybebo er, annet enn at jeg vil understreke at bloggen har en karakter som tilatter at man forholder seg til den som ren tekst.
(og fra lengden på denne kommentaren så ble det jo nesten et eget innlegg...)

Anonym sa...

Er ikke den enkleste løsningen av denne Heiaespen står bak?

Tine sa...

Vi har på ingen måte flyttet inn frivillig sammen. Eller, vel, det var ingenting annet enn mangelen på alternativer. Jeg levde en livsstil som gjorde at jeg ikke syntes det var noe særlig å bo hjemme lenger, og Gunn Samantha hadde også behov for et bosted. I denne perioden flyttet tilfeldigvis onkelen til pappa på gamlehjem. Han sa seg villig til å gi oss en leie vi ikke kunne si nei til, mot at vi flyttet inn sammen. Med en konto på størrelse med min sier man ikke nei til slikt.

Ellers lurer jeg på hvorfor det var liksom er greit for Espen å holde på slik som han gjør? Raseriet mitt er faktisk reelt, på lik linje med enhver annen som hadde mottatt slike kommentarer. Det siste er at han har ytret ønske om avlivning av ego. Er det krig han vil ha, er det krig han skal få, men ærlig talt, jeg er usikker på hvor mye jeg skal gidde å bry meg. Det er uansett ingen Heia Espen ute og går, det kan jeg si med hånd på hjertet.

Forresten, sexfantasi Esquil? Du smigrer.

Esquil sa...

Punkt 1 har jeg ikke vurdert seriøst C-G, jeg har vel bevegd meg i landskapet mellom 2 og 3 hele tiden. Ca 2,5 nå.

Enig Aashild, jeg synes også det går for langt og at reaksjonen din virket genuin.

Dog, det er jo påfallende at dere argumenterer for at bloggen er ekte, men unngår å si det rett ut 'med hånden på hjertet'. Men som IC sier, det spiller egentlig ikke så stor rolle. Jeg skrev en blogg under falsk navn, og vet at når man har en anonym ramme er det desto enklere å være dønn ærlig i historiene.

Dessuten har jeg vært 'fnisepike' på IRC, og vet at å bli sjekket opp av gutter er psykisk hardt når du er en heteromann som genderbender. Du går fort lei av "ooh hvis denne fyren noensinne finner ut hvem jeg er får jeg grisebank"-følelsen. Så den flørtende tonen hjelper meg til å tro at dere er damer. (Eller veldig sterke :)

men samboerskapet er frivillig i min bok. hvis dere er for sjuke til å gå ut, langt mindre flytte, da kan vi begynne å snakke ufrivillig.

Takk for alle hyggelige kommentarene folkens :)

roger, catmo :)

Esquil sa...

med C-G mente jeg carl christian... G'en kom fra etternavnet. Jeg kjenner en forfatter som heter C.Grøndahl.

Anonym sa...

...misforstå meg rett.
Jeg er jo også enig i at mot Åshild som person (dersom hun er en person) er Espens kommentarer å gå alt for langt, men mot fiksjonen Asshild, synes jeg det er helt greit, og siden vi ikke vet hva som er person og hva som er virkelig, og vi kun forholder oss til dette som en blogg (fiksjon) så er det helt greit med Espens kommentarer. Han er slik med som en separat fiksjon som påvirker dramaet.
Teorien om at det er espen som står bak, den likte jeg, men jeg tror esquil er inne på noe med sine argumenter for hvorfor det bør stå en eller to damer bak denne bloggen.

Anonym sa...

Jeg tror øynene tilhører skuespiller Rhona Mitra, kjent fra seriene Nip/Tuck og Boston Legal.

Spiller det noen rolle om Åshild og GS faktisk eksisterer? Så lenge bloggen er så morsom, er det meg knekkende likegyldig om den er ekte eller ei. Jeg har fantasi nok til å innbille meg at det KAN være sant.