3. februar 2007

Skiskytter-VM


Skiskytter-VM starter mens jeg skriver dette. Skiskyting er gøy, og vil nok prege media de neste dagene, men la oss sette konkurransen i perspektiv.

Fotball spilles aktivt av over 240 millioner mennesker i cirka 200 land.
Fotball har VM hvert fjerde år, hvor det kåres én verdensmester.

Skiskyting drives av folk med god tilgang på snø og penger (idretten krever mye utstyr). I Norge, hvor idretten stammer fra, var det på nittitallet så få deltagere til NM at de slet med grensen for å dele ut kongepokal i øvelsen.

Skiskyting har VM hvert år unntatt i år det arrangeres OL, men OL-mesteren regnes også som verdensmester.
I løpet av perioden det kåres én verdensmester i fotball, kåres det i skiskyting for samme kjønn:
4 verdensmestere i sprint
4 verdensmestere i fellesstart
4 verdensmestere i normaldistanse
4 verdensmestere i jaktstart
4 land blir verdensmestere i stafett (16 personer får VM-gull)
4 land blir verdensmestere i mix-stafett (8 personer av hvert kjønn får VM-gull)

Med to kjønn og stafettverdensmestere medregnet kan teoretisk åtti personer bli verdensmester i løpet av fire år. Ti ganger flere enn deltagertallet i enkelte NM i sporten.

Skiskyttergull er sikkert fine som ølåpnere, og sett i forhold til en del andre gullmedaljer er det omtrent der verdien ligger.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det sier litt om hvor kjedelig fotballen har blitt Esquil. Etter ETT mesterskap med EN vinner må man vente 4 år før folk gidder å tenke på fotball igjen.

Esquil sa...

... og du føler selv det var en god analyse av verden rundt deg? :)

Anonym sa...

Ja, det var rett og slett min verdensanskuelse forkortet.

Esquil sa...

hehehe

Anonym sa...

:Du sier det deles ut 16 vm-gull på 4 stafetter, antakelig siden det er 4 etapper. I denne forbindelse er det altså en lagidrett.
Samtidig sier du at det kun blir én verdensmester i fotball.
Har du ikke rotet litt i sammenlikningen din nå? Hvis du prater om antall personer i skiskyting, må du også gjøre det i fotball...hvor mange får VM-gull når Italia vinner fotball-VM? Ganske mange!

:En annen ting er at det blir rart å sammenlikne individuelle idretter med lagspill, uansett om det er skiskyting, bueskyting, fotball, marathon, svømming eller orientering for den saks skyld. Antall deltakere eller antall VM-gullvinnere sier svært lite om nivået i toppidretten eller hvor mye VM-gullet betyr for vinneren.

:Spør Holger Hott Johansen om han ble fornøyd med VM-gull i orientering? Spør om han bryr seg om hvor mange VM-øvelser orientering har i løpet av en 4-årsperiode? Spør hvordan han vurderer det i forhold til en italiener som satt på benken mesteparten av spilletida fotball-VM og fikk VM-gull hengende på brystet?

:VM-gull er nok stort for vinneren, uansett antall øvelser og deltakere og muligheter.

:Om du vil finne noe mer ekstremt enn skiskyting kan du ta en titt på svømming. Hvor mange gull kan én person ta i løpet av 4 år i svømming?

:Til slutt:
Dette var bare for å sette perspektivet ditt i perspektiv :)

Esquil sa...

jeg sier 4 land, de 16 gullene står i parentes.

Jeg setter jo alle saker så mye jeg kan på spissen, poenget mitt er ikke at skiskyting eller andre små idretter er møkkaidretter, men at det har gått inflasjon i VM-titler i skiskyting, særlig i og med innføringen av VM i mixed-stafett, som visse løpere til og med håper de ikke blir tatt ut til.

At det er gøy å vinne VM-gull for utøveren tviler jeg ikke på, og det er vel problemet, bukken passer havresekken når det gjelder å vedta nye mesterskap. Saken handler om hvor alvorlig vi som ser på skal ta skiskytter-VM, sammenlignet med vanlig v-cup. Man kan ikke bare øke og øke antall VM og forvente at omverdenen skal fortsette å gå bananas for hvert gull.

Det er mange idretter som har hatt gullinflasjon, også orientering og svømming. Jeg tror fotball har gjort lurt i å holde igjen på antall mesterskap.

Anonym sa...

Problemet er kanskje at forbundene ønsker å være kreative og finne opp stadig nye øvelser, gjøre sporten publikumsvennlig og satse på jaktstart, diverse stafetter, fellesstarter osv. Snart blir det kanskje også en ekstremvariant av sprint i skiskyting. Samtidig blir ingen av de gamle øvelsene (normaldistanse og sprint) fjernet, for det er det ingen som tør.

Jeg ser poenget ditt, det kom bare litt skjevt ut, spesielt den siste setningen om ølåpnere.

Esquil sa...

jeg mente at om du plasserer et skiskyttergull mellom et fotballgull og en ølåpner, ligger skiskyttergullet nærmere ølåpneren i verdi. men jeg burde kanskje sette tilbake advarselen i margen om den svære kjeften min.

du har forresten rett i at jeg tok i, det er vel ikke mixstafett i ol ennå, så det blir bare 76 verdensmestere på fire år. til gjengjeld har de også europamesterskap for de nest beste, slik at europamesteren i skiskyting typisk er en fyr du aldri har hørt om...

Anonym sa...

til gjengjeld, hvis du plasserer fotballgullet mellom ølåpneren og skiskyttergullet, ligger antakelig fotballgullet nærmere ølåpneren i verdi. og ett eller annet sted i mellom må nok em-gull i fotball og skiskyting plasseres.

uansett er jeg ikke helt med på tankegangen din, rett og slett fordi jeg ikke synes at et vm-gull får mindre verdi bare fordi man har flere muligheter/øvelser. det er like jævla hardt å ta gullet uansett, så lenge de beste er med. og det er de vanligvis, særlig hvis vi ser bort fra mix-stafetten (som ikke har blitt så høyt prioritert blant nordmenn).

ellers, det kan også godt hende at vinneren i VM blir en fyr du ikke har hørt om før. det kan skyldes at du ikke har hørt om så mange flere skiskyttere enn bjørndalen, men det kan også skyldes at skiskyting er en idrett der det er mer variasjon enn i f.eks. langrenn. én dag kan en god skytter gjøre det bra, fordi det er vanskelige skyteforhold og de andre bommer som fy, mens en annen dag kan en god langrennsløper skyte bra og vinne overlegent. variasjonen kan av noen oppfattes som lavt nivå, men de som selv har prøvd skiskyting vet godt at det kun er mye og målrettet trening som kan føre deg til toppen og at det ikke er kun tilfeldigheter som gjør at du plutselig står på toppen med vm-gull rundt halsen. de beste utøverne har utrolig mye flaks - ja faktisk så mye flaks at det ikke kan være flaks.

Esquil sa...

Er du enig i at hvis man trykker opp mange flere penger blir hver penge mindre verdt?

tyskerne testet akkurat det for oss i 1920-åra. prisene steg dermed så fort at frimerkene fikk nye priser stemplet på seg, f.eks. fem milliomer mark. skulle du kjøpe egg måtte du ta med trillebår for å frakte alle pengene, og ble du ranet underveis, ville tyven typisk tømme ut pengene og stikke av med trillebåra. inflasjon, heter det. same shit.

lanzetudor sa...

Det fineste med skiskytter vm er at kjell kristian rike er syk, du verden så deilig å slippe å høre på ham. også er det morsomt at 80% av deltakerne er sammen med en annen skiskytter eller trenern sin. det må jo være litt av et liv på de wc-helgene.

Esquil sa...

den skåler jeg på :)