29. april 2007

Norge mangler en skikkelig pingetjeneste

Den nystartede Bloggoversikten har bedt om bråk og fått det, med meldinger som "Zava Palmer moteblogg, urk, hvis du ikke bruker alle pengene dine på klær så vil ingen jenter ha sex med deg, osv.. jada. Den er med nå". Om det er god taktikk vet jeg ikke, men lagt merke til blir han ihvertfall.

At det i det hele tatt går an å engasjere med en ny pingetjeneste skyldes at vi mangler den store, samlende bloggindeksen. Bloggrevyen og Sonitus er i mine øyne de nærmeste vi har, men de har begge sine svakheter.

Bloggrevyen

+ Populærlisten
+ Smart og logisk løsning
+ Enkelt og brukervennlig
+ Mange brukere
- Det nye pingesystemet virker ikke for f.eks. blogspot-adresser.
- Admin er fraværende
- Noe nedetid i det siste
Terningkast 5

Sonitus

+ Bred tjeneste med mange fasiliteter
+ Aktive admins
- Siler poster etter en bestemt smak
Terningkast 5

Bloggarkivet

+ Enkel i bruk
+ Lang fartstid
- Ingen kvalitetsvurdering gjør det vanskelig å finne frem
- Lite brukere i forhold til alder
- Tørt utseende
Terningkast 4

Bloggoversikten:

+ Automatisk ping
+ Bilder gjør siden mindre monoton
- Admin har saddams brevkurs i diplomati
- Ingen kvalitetsvurdering gjør det vanskelig å finne frem
Terningkast 4

Nettdagbok
+ Pen
- Ingen linker hit
- Vanskelig å begynne å bruke
Terningkast 3

SOLRatings
+ Populærvurdering
- Varsler ikke om nye innlegg
- Mye mystiske tall
Terningkast 3

Depesjer
+ Pen og seriøs
- Siler etter egen smak
- Mer en avisindex enn bloggindex
Terningkast 3

Kvasir
+ Stort nettsted
- Siler etter egen smak
- Ingen oppdatering
Terningkast 2

Proffblogger
+ Pen
- Siler etter egen smak
- Død
Terningkast 2

Selv har jeg brukt Bloggrevyens populærliste mest, den passer min mainstreamsmak. Men jeg tror at pingeproblemene for de mange blogspotbrukerne har gjort at bloggrevyens lesertall har stagnert. Min drøm er en pingetjeneste som "alle" vet om, til og med media, og hvor "alle" er. En tjeneste med bloggrevyens populærliste, bloggoversikens pingeløsning og med sonitus' tilleggstjenester og admins.

EDIT: Børge gjorde oppmerksom på at Borgeravisen også har bloggindeks.

20 kommentarer:

Zava sa...

Du tror dette kan være en bevisst strategi under mottoet all PR er god PR? Mulig det, selv om jeg betviler sterkt at mannen bak har tenkt riktig over hvilke konsekvenser dette får.

Anonym sa...

Jeg oppdaget også nylig Borgeravisen, fordi den var så frekk å ta hele innholdet fra Linux-bloggen min, uten å spørre, eller engang sifra. De andre bloggene og nyhetskildene den tar saker fra ser det ut til at den bare tar et utdrag fra. Vet ikke hvorfor den tar hele innlegg fra meg. Alltid veldig hyggelig å bli valgt ut til slike aggregatorer, selvsagt. Absolutt! Men jeg syns likevel det er litt frekt å ta hele innlegg uten å sifra.

Undre sa...

Det som har skjedd med Bloggoversikten.com er veldig synd, for om Bloggoversikten.com hadde gått ut og annonsert tilbudet sitt, sendt ut invitasjoner og utvist alminnelig høflighet, hadde det vært et fint bidrag til bloggNorge.

De holdningene Admin har framvist overfor Zava og Radiohode, er fullstendig uakseptable.

Det som jo er en viktig debatt nå, og som vi bør få rede på, er hvor vidt vi har lov til å nekte noen å offentlig publisere vår feed.

Se for øvrig debatten inne hos bza.no:

Hvem eier innholdet i din blogg?

fr.martinsen sa...

Bra oversikt, det var ikke alle her jeg var klar over.

Jeg har ikke gjort hverken fra eller til for å komme på Bloggoversiktens liste (er der) og anerkjenner at folks lenkerett går langt.

Selv om jeg syns admin der virker fryktelig uprofesjonell, men det er en annen sak.

Jeg skulle også ønske the bloggoversikt. Og sånn sett liker jeg Sonitus best, selv om de jo fyller en litt annen funksjon siden man ikke selv bestemmer om man er der.

Jeg har sluttet å bruke Bloggarkivet. Du sier at de har holdt på lenge, men de har skiftet eier/admin for litt siden. Jeg ble så irritert over at det var umulig å nå dem at jeg sluttet.

Og det irriterer jeg meg generelt over, det gjelder Bloggrevyen, Bloggarkivet og denne nye.

Det bør være åpent hvem (i alle fall om det er en privatperson/nick eller et firma og da hvilket) som står bak et sånt sted, og det bør være mulig å nå dem.

Esquil sa...

Zava, jeg tror ikke det, det var for uproft, men det er en velkjent taktikk å lage bråk for å bli sett. noe f.eks. Peterandrej har ridd så hart at han har mistet sin injurierende kraft.

Børge: takk for tipset! kan se ut på undres link til bza at vi er nødt til å finne oss i sånt.

Zava/Undre: Jeg støtter kritikken mot fyren fullt ut. Men ber om forståelse for at jeg ikke vil delta i noen boikott. Det er ikke min stil.

sant nok, fr. martinsen. Bloggarkivets forrige admin (kyrre) var grei å ha med å gjøre.

Undre sa...

Esquil: Jeg er ikke fullt så sikker på om vi må finne oss i at vi blir automatisk helt eller delvis publisert andre steder.

Jeg pleier ikke å pinge noe sted, og vil virkelig forbeholde meg retten til å ikke bli "tvangs"-pinget noe sted som helst.Les for øvrig om Automated Content Access Protocol hos Jusnytt.no.

radiohode sa...

Jeg har jo blitt litt mer berørt av "bråket" enn andre. Jeg vet for lite om hvilke rettigheter og plikter en sånn tjeneste har til å mene noe om hva som er rett eller galt. Tjenesten i seg selv er vel ok om den drives på riktig måte. Det greieste hadde vært om folk måtte melde seg inn, og at terskelen for å være med hadde vært lav.

Men nå er det helt andre ting som skjer, som det Zava ble utsatt for. Det er vanskelig å ikke koble dette til mannen bak. Jeg har funnet det nødvendig å grave litt om mannen og det viser seg at han har en ganske spesiell historie, uten at jeg vil gå i dybden på det her.

Poenget er at folkene bak bør være tydelige, slik fr.martinsen peker på, og lett å kunne få tak i for å kunnne kommunisere med dem.

Videre bør den/de som driver siden skille mellom ulike roller. At de driver en bloggtjeneste skal ikke hindre dem i å skrive selv, men en admin bør være nøytral på sett og vis.

I skrivende stund klarer jeg ikke å lese bloggoversikten med min vanlige nettleser, så jeg må ty til en annen for å kunne slå fast at jeg endelig er gjernet fra listen. At den kommentaren admin skrev - under et annet navn - om hvem han trodde jeg er fortsatt står der forteller meg egentlig nok til å glede meg over massiv utflytting fra tjenesten.

Esquil sa...

undre: sannelig. det er tydeligvis i juridisk gråsoneland. men det spørs om noen tar seg råd til å teste det i rettssystemet. det vil overraske meg om bloggoversikten er særlig interessert i å vise innlegg fra blogger som ikke vil bli vist.

radiohode: Jeg ønsker å skille mellom fyren og tjenesten. Fyren trenger jeg ikke forsvare for å mene at tjenesten har noe som andre pingetjenseter mangler. Jeg vet jeg er sær, jeg kan godt like sangen og mislike artisten. Jeg tror ideer kommer fra et sted og passerer gjennom menneskene inn i verden, slik at idehaveren står i forhold til ideen som stikkontakten står i forhold til strømmen.

derfor kunne jeg fx. krangle i en måned med tonje brustuen uten å slette linken til bloggen hennes. at hun bitchet med meg kunne ikke forandre kvalitetsvurderingen jeg gjorde av bloggen hennes før vi begynte å krangle.

Esquil sa...

Her kan du høre Lisa Nilsson sjunga om akkurat det. Det er bare ord.

Anonym sa...

Dette har, etter det jeg kan forstå, blitt en ganske sammensatt sak i løpet av få dager.
På samme måte som Esquil er ikke jeg så stor fan av boikotter, så jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre. Det som til syvende og sist avgjorde at jeg ikke ville stå på lista var at jeg vil ikke assosieres med admins personlige (og i mine øyne; skumle) meninger, holdninger, teorier og utsagn.

Jeg kommer heller ikke inn på Bloggoversikten for tida...

radiohode sa...

Esquil: Jeg er relativt enig med deg, men jeg synes en admin bør holde sin sti ekstra ren. Ta Sonitus og Hjorthen. Det er to veldig forskjellige ting, og hva Hjorthen måtte mene skinner ikke gjennom.

Jeg er nok litt firkantet fordi jeg krever ryddighet. Inne i en blogg er det litt annerledes enn i en bloggtjeneste. Blogger "skal" ha profil, meninger, etc, og flagge disse.

Om Sonitus plutselig begynte bare å nominere og omtale de samme bloggene som bakmennene personlig sett likte (les: bloggrollene deres), så hadde det vært uheldig. (Bloggoversikten gjør ikke dette. Nå, i det minste.)

Jeg har vel lagt meg på røverdatters linje. Røverdatter: Prøv en annen nettleser...

Jarle Petterson sa...

Jeg tror kanskje Sonitus, med flere involverte og noe programmeringsarbeid, kunne ha blitt noe slikt som du etterlyser her. For jeg er helt enig;

Det hadde vært fint å ha én sentral og samlende bloggarena.

Depesjer har ingenting med blogging å gjøre, og tåler dermed godt et par minuspoeng i bloggsammenheng.

:-)

Esquil sa...

dere linket jo til blogger i en fjern fortid. har vi blitt for useriøse for dere?

Anonym sa...

God oversikt. Takk

Jarle Petterson sa...

Ah... Ja og jo; det ble noen blogglenker, etter at noen påpekte at vi kanskje burde, men i godt og vel et halvår nå har det rett og slett ikke blitt tid -- skjønt vi prøver når vi kan. Det har nok mest sammenheng med at vi peker til (det vi mener er) interessant lesestoff, enten det befinner seg i etablerte publikasjoner eller blogger.

Det er synd at tiden ikke strekker til, for det fins granngivelig mye god lesning i bloggeland. Vi bør nok prøve å skjerpe oss litt.

Og kanskje er du avslutningsvis inne på noe. Kanskje er vi (jeg er også en sporadisk blogger) for useriøse for oss. I alle fall må vi vel kunne hevde at manglende seriøsitet i stor grad preger flere blogger enn aviser. Skjønt det hender jeg lurer...

Anonym sa...

Svenskene har jo så mye bedre infrastruktur enn oss. Knuff, Interessant, Bloggportalen, alle sammen med .se bak navnet sitt, er gode portaler. Så har de Twingly som et par aviser bruker, som sørger for at blogger som omtaler artikler i disse avisene blir linket til under artikkelen. Norge henger håpløst etter her.

Bloggrevyen er jo grei til sitt bruk, men jeg har nesten sluttet å bruke den etterhvert merker jeg.

Jeg har helt fra starten av hatt lyst til å ha en ping-tjeneste i samband med Sonitus. Da kan vi ha både et redaksjonelt utvalg, redaksjonelt stoff, samt en tjeneste for alle, ikke bare dem som blir plukket ut av våre subjektive og urettferdige kriterier. Men jeg er ikke teknisk kompetent til å lage det selv. Vi har lagt til en slik liste over oppdaterte blogger i margen nå, men den fungerer dessverre ikke helt optimalt.

...og ja, vi kunne nok ha ønsket oss litt større bemanning innimellom ja, selv om det funker sånn nogenlunde greit nå. gjerne noen med programmeringsekspertise:-)

Esquil sa...

hm. fordi du kommenterte her nå må jeg skrive om en kommende bloggpost. jaja. det kunne ikke du vite.

enig, det er svenskene som har satt meg på tanken at vi henger etter i norge. de har så mye ekstramateriale og snodige løsninger som ikke fins her.

du får smiske deg innpå han bloggoversikt-mannen :) han kan sikkert trenge en venn.

Hjorthen sa...

Hehe, nå ble jeg veldig nysgjerig. Du kan jo bare slette denne kommentaren og late som om den aldri har vært her? (Noe som var like før etter at det viste seg umulig å kommentere her fra jobbe-dataen)

Anonym sa...

Altså, Proffblogger er dødere enn dødest. Den har aldri vært en pingetjeneste og kommer aldri til å bli det. Det var et prosjekt jeg hadde ment å gjennomføre, men som jeg ikke fikk tid til (gidda ikke).

Esquil sa...

dette er en liste over bloggindekser, ikke bare pingetjenester.