18. april 2007

Rasisme i fotballen

Nå klarer jeg snart ikke å høre på mer brunt gorr som får lov å renne ut av fotballkjeftene uimotsagt. Stikkes det en mikrofon opp i et trenertryne kan du vedde på at han mener at det er for mange utlendinger i norsk fotball, reporteren nikker som en dressert kjøter, i studio er klovn.. ekspertene enige, spør du nærmere regnes ikke svensker og nordiske som utlendinger, det skinner lett gjennom hva som ligger i "utlendinger". Regelverket er allerede slik at det begrenser folk med annen hudfarge enn hvit.

Mini sa nylig at han ville ha problemer med å holde med et lag med for mange utlendinger. Vel, Mini, kanskje du hadde hatt godt av å prøve? Det er lenge siden det var særlig med lokale spillere på de europeiske storlagene, alle de beste har fargerikt fellesskap, og de fyller tribunene sine lett.

Kronargumentet, som gjentas til stadighet, er at utlendingene fortrenger de norske talentene til benken, og det går ut over landslaget. Vel, ta en titt på VM-resultatene. De landene som gjør det best er de som har hatt internasjonaliserte serier lengst. Italia og Frankrike møttes i siste VM-finale. Verdens tradisjonelt beste lag, Brasil, har holdt seg i verdenstoppen med et lag av europaproffer.

Flere utlendinger gir bedre og jevnere tippeliga, og bedre adeccoliga, de talentene som slipper til får bedre matching. Talentene som havner på landslaget har sjelden problemer med å få spille. De åpne grensene virker begge veier, våre beste menn utvikles typisk utenfor Norge.

Det er kanskje en menneskelig måte å tenke på, men at landslaget suger nå har ingen sammenheng med utlendingene i ligaen vår.

7 kommentarer:

Rambukk sa...

Absolutt enig. Tøff konkurranse om plassene gjør fotballen bedre. Tiden da alle spillerne kunne sykle fra barndomshjemmet til trening er definitivt og ugjenkallelig forbi. Likevel er det trist at pengene skal ha så mye å si for suksess, selv i Adeccoligaen. Et morsomt paradoks er at mange lag kjøper utenlandske spillere fordi de er billigere. Personlig håper jeg på en fortsatt import fra Brasil til Aalesund...

Esquil sa...

Mye tilskuere og mye penger henger stort sett sammen, slik at de beste lagene blir de som gleder flest folk, og det er jo bra fra et altruistisk synspunkt. Men Chelsea-stunt er ikke like vakre, det skal du ha.

Er det Dede du drømmer om? Jeg er redd Aalesund er fortapt før han får trimmet av seg flesket...

Rambukk sa...

Dede lever virkelig etter mottoet "Jula varer helt til påske". Han er nok et stykke unna toppformen, ja. Inntil videre får jeg sette min lit til de sunnmørske brasilianerne (som for øvrig også synes å være et stykke unna toppformen, dessverre...)

Anonym sa...

Personlig synes jeg man burde bytte navn på klubbene, slik at de ikke gjenspeiler steder. De burde heller hete McDonalds, Burger King, Statoil, Trump osv osv...

Det er tross alt ikke mye annet enn pengene som rår i fotball på klubbnivå likevel. Hudfargen er selvfølgelig ikke viktig. Men når faktum er at fåtallet av spillerne på et lag har tilhørighet til stedet de representerer synes jeg det hele blir for dumt. Er det derimot en farget spiller som er oppvokst i f.eks Lillestrøm er det jo bare bra.

Anonym sa...

tja. ingen vil jo innrømme at hudfarge spiller inn, og kanskje tar jeg hardt i, men jeg lurer iblant på hva som ligger bak denne massive enigheten. selv synes jeg det er minst like kult med folk som har frivillig valgt å komme hit som de som er her fordi de er født her.

Anonym sa...

Hadde du ihvertfall hatt basiskunnskap om hvordan man skal få resultater i internasjonal fotball med et lite innbyggertall så hadde du aldri skrevet denne bloggen. Rystende fotballkunnskap...

Esquil sa...

men argumenter har du altså ikke.