14. januar 2009

I en bra, og i en dårlig verden ...

Sangteksttolkning etter Sliding Doors-metoden

Man sliter jo iblant. Man gjør jo det. Man skriver sanger og bøker, og drømmer om å slå igjennom, men det er ikke store suksessen man får.

Ain't no use in complainin'
When you got a job to do


Og sånn er det vel for nesten alle i kreative yrker. Man basker i gjørma år etter år, lever i skyggene og drømmer om en flik av solskinnet.

Sometimes when I play that old six-string
I think about ya wonder what went wrong


Og man begynner å lure, har man tatt feil av seg selv. Er man en gedigen selvbedrager? Burde man skjønt forlengst at ens evner ikke strekker til, og at man burde satset på en karriere innen revisjon, reiseliv eller renholdsverk for mange år siden?


I en bra verden ... (første hypotese)


En gang for lenge siden satt en av oss, en mislykket kunstner, med de samme tankene. Han skrev disse ordene:

Me and some guys from school
Had a band and we tried real hard
Jimmy quit and Jody got married
I shoulda known we'd never get far


Han innså at han burde innsett sin talentløshet forlengst. Dette er ordene til en låtskriver som legger ned gitaren og gir opp.

Og så, etter denne lyriske senaborten, begynner den desillusjonerte mannens sang å klatre på hitlistene. Albumet når topplassen på USAs Billboard-liste, og så faller førsteplassene i land etter land som dominobrikker. Pengene strømmer inn, først som en bekk, deretter som en flomdiger elv. Mannen blir verdensberømt. Selv et kvart århundre senere, i et land en kvart jordklode unna, har sangen egen wikipedia-side. Som fastslår at sangen er husket som en av beste sangene fra 80-tallet.

Back in the summer of '69


Det kunne vært en så vakker historie, en historie som kunne brakt håp til alle oss som sliter langt nede på salgsstatstikkene.


I en dårlig verden ... (andre hypotese)


Summer of 69 var ikke Bryan Adams første hit. Den var på hans tredje album, og han hadde allerede vært på topp ti på Billboardlisten både med album og singel.

Man kan likevel håpe at teksten var gammel, og skrevet på et tidspunkt før det hele startet. Men i 1969 var Bryan Adams 10 år. At Adams i 1969 skulle ha spilt i et band med menn som sluttet fordi de ble gift, virker usannsynlig. Sangen er bare løgn og bedrag, og alle mislykkede kunstnere kan bare gi opp, de som har Det Store Talentet vet det fra dag en.


I en skitten verden (tredje hypotese)


Bryan Adams var bare ti år i 1969. Ergo handler ikke sangen om sommeren i 1969.

Standin' on your mama's porch
You told me that you'd wait forever
Oh and when you held my hand
I knew that it was now or never
Those were the best days of my life


Den handler om sommeren da han testet ut den seksuelle posisjonen kjent under tallet 69. Bryan Adams har gjort seg søkkrik på å synge en skikkelig grisesang på amerikansk radio.

Noe som etterlater en flik av håp.

8 kommentarer:

=Anja sa...

Hehe
Hvis det kan være til trøst så har jeg etter drøyt 800 poster klart å oppnå hele 30 besøk i gjennomsnitt per dag:0)

En god dag i Oslo:o)

Slutt

Esquil sa...

det er jo betydelig mer enn jeg hadde på hjemmesiden min på nittitallet. jeg ble skremt da jeg begynte å blogge og fikk tall som du nevner der.

Anonym sa...

Hoho.. You ALWAYS make me laugh :-)

Smiiil

Anonym sa...

Bryan A. selv har bekreftet den siste teorien. vet jeg leste det i et blad for noen år siden. Tror det var Classic Rock.
Uttalelsen hans var etterfulgt av følgende redaksjonelle kommentar: "Supposedly with tongue planted firmly in cheek..." For de som ikke kan lese, tilsvarer dette en smiley med en liten kul på ene kinnet....

Anonym sa...

Beklager at jeg snakker om andre ting, men kommer Rølergutten til å gjøre comeback nå som Pælemannen skal vikariere?

Esquil sa...

anonym: takk!

dnort: forferdelig med alle disse seksuelle hentydningene i tide og utide som infiserer samfunnet. og særlig at det skal komme hit via nordamerikansk etermedia, hvor man har klare retningslinjer mot å snakke om alt slikt, ned til skeivronka hestkuker, tungpulte sjarkhorer og slamfittetryner. det ryster meg.

ivers: Regner med at alle vi nørdene fra det gamle regimet skal tilbake i maktposisjonene nå ja.

VamPus sa...

Hva du klarer å komme frem til... Absolutely fascinating :-)

Esquil sa...

takk, og takk selv, du gleder jo oss menneskene på jorden i blant du også.