23. desember 2006

Esquil røler vekk forventningspresset

Jod er grunnstoff nummer 53, et halogen. Det var brukt i medisinen, til å desinfisere sår, og i de første fotoapparatene. I romtemperatur er det et fast, lilla stoff. Blyjodid er riktignok gult (og giftig), men finner du selve grunnstoffet jod med gul farge er det en sensasjon, og stoffet vil være så sjeldent at du blir søkk rik.

Rølerbloggen ønsker derfor Gul Jod og Godt Nytt År til alle sine lesere!

15 kommentarer:

Undre sa...

God jul!

:D

Esquil sa...

Jeg ser at jeg har glemt å si hva halogener er. Det er kanskje ikke poenget med teksten, men bloggen er tynn på kjemi til nå, så siden det er jul: halogener er grunnstoffene nest lengst til høyre i det periodiske systemet. Nest lengst til høyre betyr at de mangler et elektron for å få fulle skall, og dette elektronet er de himla sugne på. Halogenene prøver å knabbe elektroner fra alt som kommer i nærheten, for eksempel bakterier. Og tar du elektroner fra en gjennomsnittsbakterie tar du lykken fra ham med det samme, bakterien blir deprimert, bitter og innesluttet, og dør en ensom og barnløs død. Som er akkurat det vi vil. Derfor bruker vi halogenet fluor for å drepe karius og baktus, i svømmehallen velter vi oss i halogenet klor, og halogenet jod ble brukt for å rense sår. Ihvertfall en gang før pyriseptens glansdager. Nå er jod egentlig litt ut.

nok om det. takk i lige måde, undre :)

Anonym sa...

Gu..go.. Godt nytt år!
Og pass godt på elektronene dine.

Anonym sa...

God jul da!

Betty Boom sa...

Du trenger ikke legge inn vanskelige blogger fordet om du seiret mot Lorden. Jeg mener, det er alltid lurt å holde bakkekontakten i alle settinger, lissom. Ser jeg deg på RAMP 3. juledag da. Trønder med svær pikk, sier Lord, men det er bare han som kan med den slags da. Jeg har hentet ut den beste karen i trøndelag, og skal fylle RAMP til randen med andre kule trøndere og jeg regner bare med at du er der.

Vælkommen,

Betty

Anonym sa...

God jul!

Anonym sa...

God jul, Eskil. :-)

Esquil sa...

thank you people

tror ikke dette er et uttrykk for manglende bakkekontakt, det har sporadisk vært sånne innlegg i bloggen hele tiden. Jeg prøvde å forklare en vanskelig ting på en enkel måte. Men OK, man kan ikke lykkes hver gang.

Tror dessuten jeg får en del kjeft fremover uansett hva jeg sier :)

Rockette sa...

God jul, Esquil:-)

Anonym sa...

Happy x-mas, Esquil!

Anonym sa...

Yeah! Ordspill og gratis oppfrisking i kjemi. Beste posten!

God jul.

Esquil sa...

Var det ikke du som oppdaget at det var Breidablikk-skoler over hele Norge, Sonja? Nå står kommentaren din mellom pcb, som har gått på Breidablikk ungdomskole i Sandar(?), og meg som gikk på Breidablikk barneskole på Heimdal.

god jul til dere, og deg også rockette :)

Anonym sa...

... også jeg som trodde at vi brukte Fluor i tannkrem fordi det går inn i emaljen istedenfor Kalsium og gjør denne sterkere.

Esquil sa...

Det sier du fordi du er en bakterie som prøver å snakke oss fra å bruke fluor mot deg.

Esquil sa...

sorry, oj, det var respektløst. Har surfet rundt og det ser ut til at vi begge har rett. Passer bra i jula :)

(men at det er kalsium den erstatter fant jeg ikke, og det overrasker meg, siden kalsium er i den motsatte enden av det periodiske systemet blir jo det som å bytte ut en utover-puslespillbrikke med en innover-puslespillbrikke, blir det ikke det da? Nuvel.)