29. desember 2006

Hvordan man får status

Røverdatter sa i forrige kommentarfelt at hva vi synes er attraktivt hos andre mennesker er individuelt. Og det er det jo, heldigvis, men samtidig er det noen egenskaper som slår an bra hos mange.

Svenskene har forsket på det for oss, ved å la et par tusen mennesker rangere hundre egenskaper. Dette er de tjue egenskapene som ga høyest status:

1. Være "allmänbildad" (i dette ligger ikke bare det å ha utdanning, men at det merkes at du har det)
2. Være en engasjert og dyktig forelder
3. Ha en self-made formue
4. Være dyktig i sitt yrke
5. Kunne mange språk
6. Ha mulighet til å ta fri hele sommeren
7. Legge ned tid og penger i å hjelpe trengende mennesker
8. Ha mange venner
9. Bo i en stor villa/leilighet
10. Ha en helt egen stil
11. Eie en gård.
12. Eie et eget hus i et annat land
13. Virke selvsikker og frempå (främåt)
14. Være handy
15. Eie et firma
16. Ha et pent og velinredd hjem
17. Være en dyktig taler
18. Være underholdende og morsom
19. Ha nytt kjøkken med alle finesser
20. Ha barn som er dyktige i skolen

Og her er ti på bunn - ”antistatus”

91. Kunne spille tennis
92. Ha en fullbooket almanakk
93. Være dyktig i poker eller lignende spill
94. Ha et intensivt uteliv
95. Være en dyktig amatørdiscjockey
96. Være singel med intensivt kjærlighetsliv
97. Ha gått på friskole
98. Ha vaskehjelp/barnepass og betale svart
99. Eie en ekte pels
100. Ha en 15 år yngre kone/mann

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at det å eie ting står svakere enn ventet. Fin bil er eksempelvis ikke på topp tjue. Det er to mulige konklusjoner på dette, enten er svenskene blitt mindre materialistiske, eller så har svenskene svart ut fra slik de skulle ønske status fungerte og ikke slik den faktisk fungerer.

Ikke vet jeg. Du scorer ikke plusspoeng hos meg med fin bil. Hvis jeg skal være ærlig er det kanskje et plusspoeng å få for å ha mye penger, men mer enn ett minuspoeng å hente på å briefe med det, da signaliserer man at pengene er ens fremste kvalitet.

Uansett. Denne statuslisten kan vi lage en test-deg-selv ut av. To poeng for egenskaper du har som er i ti på topp. Ett poeng for 11-20. Ett minuspoeng for 91-100.

Over tjue: du er helt konge
Over ti: du ruler gata
Over null: du er folkelig
Under null: Beklager, De kommer ikke inn her

38 kommentarer:

Anonym sa...

96: Være singel med intensivt kjærlighetsliv?????? Hva er antistatus med det? Gjelder det for både menn og kvinner? Det er jo når man er singel at man har et intensivt kjærlighetsliv - det er jo da man dater! Intolerante svensker!

Og hvordan skal det både gi status å ha mange venner, og samtidig gi antistatus å dra ut sammen med dem? (Jmf pkt 94)

Havner jeg virkelig på bunnen av status-listen hvis jeg har en 15 år yngre beundrer? Jaja, ingen kan anklage meg for særlig status-jag *ler*

Ellers morsom sak.

Anonym sa...

MEN for å trekke inn poenget fra forrige post, så sier den undersøkelsen fint lite om attraktiv vs. ikke attraktiv...Altså: Å være pen eller ikke er ikke med på topp20 eller bunn10...

Uansett, jeg er folkelig og kan leve med det. (sånn er det når man er barnløs)
;)

Esquil sa...

tiqui: jeg ble også overrasket over nr. 94 og 96. Det kan jo være en del av folket, f.eks religiøse, som rangerer dem spesielt lavt slik at de trekkes ned dit? Inte vet jag.

Men dette er nok en liste over 100 ting som i utgangspunktet var antatt å gi status. Legg til egenskaper som lengre incestdom og tung rusavhengighet så er det mulig bildet endres :)

røvis: så spiller det en rolle om man er pen eller ikke? :) Men sant nok. Jeg vet ikke om det er noe utseende-egenskaper blant de 70 som ikke var nevnt.

Anonym sa...

Men hvem er disse tusen menneskene og om bryr jeg meg om status-scoringen jeg hadde fått hos dem. (Nei). Men er litt uenig med den godeste Esquil; syntes nemlig det er rimelig mye eieing av ting med på de topp 20; "nytt kjøkken med alle finesser", "Pent og velinnredd hjem", "Eie firma" , "Eie hus i annet land", "Eie gård", "Bo i stor villa"...

Ellers så er jeg bare gretten fordi jeg har fullbooket kalender frem til April.

Esquil sa...

Det er strengt tatt nettstedet e24 du er uenig med. De hadde ventet seg mere blingbling.

Tipper de 2100 er plukket ut som et snitt av folket, som vanlig er i meningsmålinger. Og kanskje dette er grunnen til at uteliv scorer lavt, et "intensivt" uteliv har kanskje ikke samme susen når man nærmer seg seksti som det har for tjueåringer.

fullbooket kalender. skikkelig statuscleaner :)

Kristin Storrusten sa...

10 poeng! Jeg føler meg ganske stolt, nå. (Så får man bare ignorere at jeg såvidt klarer å stave bokstavkoden under her riktig)

Esquil sa...

hm. du var jo en av landets hundre heitaste i sommer, var du ikke? spørs om jeg har satt krava til å rule gata litt for høyt.

Anonym sa...

Nei, det spiller jo tydeligvis ikke så stor rolle hvordan man ser ut da!? (I følge denne undersøkelsen.) Folk (svensker i hvert fall) er visst mer opptatt av hva man eier og hvilke egenskaper man har, enn hvordan man ser ut.

Jeg er nemlig litt spent på fortsettelsen på "Det kan du ikke hevde uten samtidig å si..."
Jeg føler jeg har mitt på det rene i forhold til å hevde at hva man syns er attraktivt er individuelt. Så det så! :D

Esquil sa...

fortsettelsen var jo denne posten :)

"det kan du si men ikke uten samtidig å hevde at det eksisterer en viss korrelasjon i menneskers smak innen hva som er attraktivt." (Oversatt: se de fine ordene jeg kan.)

Betty Boom sa...

JEG HAR LITT PROBLEMER MED Å FÅ STATUS I BLOGGVERDENEN, den er liksom litt sånn intern. Hva kan jeg ta kritikk på ?

Men uavhengig av det, så ønsker jeg deg et godt, dynamisk og bloggete nyttår.

Betty

Anonym sa...

Esguil: Så konklusjonen på hva som er attraktivt vil altså være hva du eier eller er, ikke hvordan du ser ut? Ble litt forvirra jeg nå...

Betty: Status i bloggeverdenen? Hva legger du i det? (Jeg blir bare nysgjerrig og mener ikke å legge meg borti.)

:)

Esquil sa...

Betty, for å svare på det må man være enig i utgangspunktet, og det vet jeg ikke om jeg er. Bloggen din fikk jo f.eks. både flest nominasjoner og stemmer av de trønderske bloggene da vi hadde kåring her.

Men generelt tviler jeg på om man skal endre på seg selv hvis man føler at man ikke passer inn. Nettet er fullt av miljøer, og det er ikke bare en bloggeverden, du har andre kulturer i f.eks. vg-bloggene, de ungdomspolitiske bloggene og selv i vampus' kommentarfelt, en link unna her. Man får lete til man finner en gjeng man opplever at man passer blant som den man er. Og deretter er min erfaring at det kan ta lang tid før man eventuelt blir "oppdaget".

Jeg passet dårlig inn på barne- og ungdomsskolen, og jeg har skjønt at jeg ikke er alene om det i dette strøket av bloggebyen. Kanskje du har rotet deg inn i en gjeng ungdomsskoletapere :)

Røverdatter: status og attraktiv er tydeligvis ikke helt det samme. Å være god forelder, f.eks. gir altså høy status i denne testen men gjør deg kanskje ikke mer attraktiv på kjøttbørsen.

Dessuten tviler jeg på at svenskene tok med utseende i denne undersøkelsen. Jeg tror utseende er veldig viktig for status i en del store miljøer, se f.eks. musikkvideoene som spilles på TV. Tror også utseendes viktighet er miljøavhengig, f.eks. større i bolehjørnet på et helsestudio enn på lesesaler på universitetet.

Men du har seff rett i det du sier. Jeg liker f.eks. jenter med briller og eller oppstoppernese, jeg tror ikke det stemmer helt med skjønnhetsidealene. Beauty is in the eye of the beholder.

Anonym sa...

Nei, ja, jo, vi er vel egentlig enige og det er vel derfor "debatten" blir litt forvirrende. (En veldig opphetet og hissig debatt dette her, føler jeg.) Ho ho!

Godt nytt år! :)

Anonym sa...

10 blank, men da skrøt jeg på meg at jeg både var flink i poker og at jeg har en helt egen stil. Begge deler er selvsagt sannheter med enorme modifikasjoner, så jeg slår meg til ro med å være folkelig. Heldigvis har jeg glemt å spille tennis.

Anonym sa...

Hmm.. Lurer litt på hvordan jeg skal ta denne testen. Alder ødelegger på en måte litt..
F.eks; jeg har jo ikke barn (og da særlig ingen skoleflinke), men teller det om jeg er 100% nerd selv? Kanskje jeg kan få et halvt poeng der? Og formuen min er self-made, men det er her det er viktig å vite: er det egentlig størrelsen det kommer ann på?

Betty Boom sa...

Vel, takk for fyldig svar. Men du vet hvem kjernen er, og liker ikke Kent deg, så skygger andre banen også, det er slik det er. En spade er alltid en spade. Jeg har forøvrig inenting i mot noen, og særlig ikke ungdomsskoletapere eller andre flotte folk, det er arbeidet mitt : http://www.mindthegap.as men se her, har du katogorisert folk som er innom meg?

Jeg trenger ikke å bli "oppdaget", jeg trenger ikke å bli likt av alle, og jeg holder meg langt unna Vampus, fordi jeg ikke liker det hun står for. Kanksje derfor hun holder seg unna min side også da?

Er du innom mange bloggsider per dag?

Herre er en skikkelig test for selvfølelsen,


Betty

Anonym sa...

11, jeg ruler gata :)

Joda, kanskje jeg tar litt hardt i, men det beviser iallefall nr. 13... ;)

Synes forresten dine kategorier for poeng blir feil.
Når du sier "ruler gata" og er "helt konge" tenker ikke akkurat på en veletablert forelder med fint hus og snille barn... jeg tenker mer på den kule fyren/dama som er masse på byen, har almanakken full, herjer pokerbordet o.l.

Iversen: Jeg knuser deg i poker... bankers!

Anonym sa...

Erre Kent som er sjefen? Jøss. Det viste jeg ikke.

Esquil sa...

Åsmuhd: mener du at kongen er masse på byen, har almanakken full, herjer pokerbordet o.l? Det visste jeg ikke... og ike a


øhh pcen min dør det blir stille på maillnå

Anonym sa...

Den her skal jeg saumfare nøye i stille timer på jobb - og apropos det: hvorfor får jeg ikke lest rølerbloggen hjemme? Jeg får bare en kræsjlyd og hele sida forsvinner. :-(
Jeg vil lese røleri hjemme også!

Anonym sa...

Ja, ja, jeg når ikke opp på den der liste i alle fall. Jeg er for sær for det.

Betty Boom sa...

Jeg skriver en egen blogg om min bloggeopplevelse, i stedet for å henge i postkassen din:-)

Betty (12 poeng på 1-10 og bare 3 poeng mellom 11-20)

Anonym sa...

Utrolig at det går an å få over 20 kommentarer til et dustete,men godt laget innlegg om status og testing!
Hater sånt
Hilsen =ANJA som tørster etter besøk på middelhavsbloggen sin-

Esquil sa...

anja, jeg tror ikke du prøver å være uhøflig, men du er det iblant. f.eks. da du kalte meg looser. kan hende har du mangelfull oppdragelse, og det beste jeg kan gjøre for å hjelpe deg med det er å slette de av kommentarene dine som jeg misliker. fra nå av. oki :)

har store dataproblemer for tiden, så pengene mine flyr avsted før jeg rekker å bli kjent med dem. men jeg tror ikke det er derfor du ikke får opp bloggen, cathrine. vet ikke grunnen, men blogspot er lunefull.

Anonym sa...

Du forbauser meg!
Har du hørt om understatement-
Du har forøvrig selv vært sleivete,men det syns jeg er bare moro-
Beklager-
Trodde det var litt mer takhøyde her!
Hvis du mener sensur er riktig,så slett alle mine kommentarer-

Anonym sa...

Jøss i væl'n (som vi ville sagt der jeg kommer i fra)! -Her har det skjedd litt på et par dager.
Jeg visste heller ikke at Kent var sjefen. Ha ha! Tru'kke det! (Sorry Kent, men du er ikke sjefen:)

Og jeg forstår fortsatt ikke hvorfor enkelte personer ser det som sin misjon i livet å måtte fortelle hele verden hva de syns er dumt, dustete, dårlig o.s.v. -Men så er det vel ikke meninga at man skal skjønne alt heller...

Esquil sa...

Understatement er å bruke et mindre kraftig uttrykk enn hva ville vært naturlig. F.eks. si 'nå ble det fuktig her', når huset ditt blir tatt av flom. Hvis f.eks. looser var et understatement mente du altså noe mye verre enn looser.

Det er forskjell på å bli kalt looser etter et parti monopol, og å bli kalt det fordi man har mistet det meste på grunn av sykdom. En forskjell man kanskje må ha opplevd noe traumatisk for å forstå dybden i, så jeg håper at du lærer det av ord og ikke av livet.

Hvis du sårer andre ubevisst gjennom ord, tror jeg det i lengden kan skape problemer for deg. Så jeg sier faktisk fra for din del. For min del hadde det vært behageligere å holdt kjeft. Dette er jo direkte pinlig.

Anonym sa...

Du har helt rett vedr understatement,Esquil-Det er jeg som roter- I min vennekrets er looser et pluss ord, det vil si blablabla ;det er positiv omtale av respektive-
Synes det er leit du tar ting fra meg helt bokstavelig- Umulig å legge alt jeg skriver på gullvekt-
Take it or leave it!
Forøvrig er det fler enn deg,Esquil- som har mistet det aller meste her i livet
Lykke til videre med sakene dine, og j ser frem til å stikke innom av å til:o)

PS. :Innestår for innlednings- kommentaren i denne bloggposten- er faktisk stolt av den og synes den faktisk frisker opp-
Mvh Anja
Slutt

Tine sa...

Lettlest/idiotlest, samme pakke. Jeg innser jeg må ønske meg en synonymordbok eller noe sånt til bursdagen min. Bruker jeg nemlig så mange småord er det jo ikke direkte positivt.

Anonym sa...

Det her tok av folkens. Og hva er det med Kent egentlig? Siden når ble Kent sjefen?

Betty Boom sa...

Jeg synes dette frisker opp litt. Misforståelser blir klaret opp i. Og ord kan tolkes forskjellig.Og jeg synes at Anja hentet seg inn igjen her. Jeg liker heller ikke ordet looser, særlig ikke når en har gjort seg sårbar. Men jeg kjenner Anja (vi har gitt ut en diktbok sammen) og jeg ville aldri vært foruten hennes direktehet.

Men losser er ingen hedersbetegnelse, verken i eget eller andre liv.

Seksi (jeg har ikke eks på tastaturet, uten at jeg kopierer)Sadie. Kent luker ut folk i stedet for å gå i møte med folk. Esquil møter folk, og det er en stor kvalitet.Kasn hende man gjør seg litt underdog her, men det er aldri hyggelig å bli ignorert eller luket ut.

Æsj, alt for langt innlegg igjen, men det er fordi jeg liker deg :-)

Betty

Anonym sa...

Betty: Ok, gjør Kent det, det visste jeg ikke, jeg er ikke så mye der borte og diskuterer med røveren.

Ellers da, at folk ikke ser at Anja er bare snill og god er noe jeg ikke forstår, men så er det jeg som er menneskekjenneren her da. ;)

Esquil sa...

tine: jeg synes det er positivt.

anja: syns det er stort av deg at du ikke surner.

Anonym sa...

Takk Esquil!!!
Takk Betty!!!
Takk Sadie!!!
Hjertet Smelter!
SLUTT

Anonym sa...

hmm jeg er folkelig visst. jeg som hater folket.

Og jammen godt å være gjenstand for en diskusjon, føler jeg. Siden jeg tydeligvis ignorer Betty så skal jeg ikke gi noe innlegg i den.

Dette er blitt et sånn glimrende kommentarfelt med flere paralell-diskusjoner.

Anonym sa...

Kan vi begynne å skrive "loser" nå, om alle har fått "looser" ut av systemet?

Ujevne tanker sa...

Folkelig, altså. Det hverken forundrer eller gjør meg spesielt opprørt i grunnen:)

Anonym sa...

Hva handler egentlig denne posten om???
Kom med forslag!!!
Hilsen :O) ANJA
Slutt