7. august 2007

Beste norske filmer siste 25 år

Dagbladet har kåret de beste norske filmene siste 25 år. Her er topp ti:

1. Budbringeren
2. Insomnia
3. Reprise
4. Salmer fra kjøkkenet
5. Veiviseren
6. Kjærlighetens kjøtere
7. Mongoland
8. Eggs
9. X
10. Orions belte

Jeg syns dette er et gufs av syttitall, da Wam&Vennerød- og Løkkebergfilmer dominerte, da norsk film glemte å underholde publikum, slik at det "viktige" med filmene, som sikret dem statsstøtte, gikk folk hus forbi fordi filmene ikke ble sett.

Særlig ble jeg skuffet over alt som manglet på lista. Jeg måtte lage min egen.

1. Hawaii Oslo
Filmen er normalt underholdende underveis, det er helt mot slutten når plottet går opp og trådene samles at du ser genialiteten i denne. Deilig feelgood-film. IMDB-score: 7,1
2. Veiviseren
En klassiker, oscarnominert samisk film med driv fra start til slutt. Den eneste som når både Dagbladet og min liste. IMDB: 7,6
3. Fritt Vilt
En norsk skrekkfilm som følger formelen og faktisk er skummel. IMDB: 6,5
4. Buddy
Fin film, men den store beholdningen er at det har kommet en ny generasjon norske skuespillere som har skjønt at film er film og ikke teater. Noe som også preger resten av lista mi. IMDB: 7,0
5. UNO
Endelig er norsk film ikke bare latterlig når den prøver å være tøff. IMDB: 7,0
6. Izzat Samme som UNO, hardkokte greier. IMDB: 6,5
7. United Følger formelen for romantisk komedie, og er på ingen måte genial, men jeg er for flere publikumsfriere i norsk film. Fint øyeblikk der D'sounds Give Myself Away spilles. IMDB: 6,2
8. Monstertorsdag. Jeg likte denne Stavangerfilmen bedre enn Mongoland. Bra story om trekantrama. IMDB: 6,3
9. Hodet Over Vannet. Denne ble det laget remake av i Hollywood. Likte storyen, og artig å se Morten Abel som skuespiller. IMDB: 6,8
10. Slipp Jimmy Fri. Hvis Christopher Nielsen hadde samme peil på å lage storyer som han har på å utvikle figurer, ville dette vært verdensklasse. IMDB: 6,3

OK, kanskje utelot jeg Budbringeren på trass. Jeg vet at listen min stempler meg som primitiv, og at Dagbladets lister (den over bøker var enda verre) er godkjent høykultur. Men jeg er lei av at kultureliten i Norge trekker frem vanskelig tilgjengelige filmer/bøker/whatever og opphøyer dem på bekostning av det som underholder vanlige folk. Kanskje ser de noe jeg ikke ser, kanskje er juryen til Dagbladet mer intelligente enn meg, kanskje har de et rikere åndsliv. Men vet du hva? Jeg tviler.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Syns lista di er fin. Men "Kvinnen i mitt liv"? Eg kan lett krypa under teppet og sjå jentefilm etter jentefilm, men denne, den var kjip.

Anonym sa...

Hva? Ikke noe Olsenbanden?? Bare høykultur på deg jo. :(((

Anonym sa...

Jeg likte din liste bedre enn Dagbladet sin, med unntak av at du ikke hadde med "salmer fra kjøkkenet" - den likte jeg utrolig godt.

Hawaii Oslo overrasket meg stort da jeg så den første gang - jeg hadde ikke forventet den type film med så høy kvalitet fra norske filmskapere.

Ingen av dere har med "Jeg er Dina". Den likte jeg også veldig godt.

Esquil sa...

der rakk du å kommentere mens jeg fjernet den, kvitveis. (hadde glemt hodet over vannet.) men den er rett utenfor lista, mye takket være ane dahl torp. og så var det den første norske filmen jeg så etter noen år i dvale, det kan ha hjulpet den.

olsenbanden, er ikke det danske filmer, ivers?

Esquil sa...

takk, sissel, jeg krever ikke mer enn at jeg slår dagbladet :)

Anonym sa...

Jeg likte også din liste bedre enn Dagbladet sin, selv om den sist norske filmen jeg så, som jeg virkelig elsket, faktisk var en Wam & Vennerø-sak. Det var en slags komedie som het Brylluppsfesten eller noe, og jeg var 12 år gammel. Jeg tror bare ikke jeg liker norsk film.

Anonym sa...

Jeg stusser litt over den første kommentaren din. Ingen av de 15 filmene på lista er fra 70-tallet, ingen av dem er regissert av verken Wam & Wennerød eller Vibeke Løkkeberg, og av de sju filmene på lista jeg selv har sett var det ingen som ga meg noen slags assosiasjoner i de retningene. Jeg synes heller ikke at noen av disse kan kalles "vanskelig tilgjengelig" eller "høykultur". Hvilke sikter du til?

Av de filmene du foreslår har jeg bare sett to, hvorav den ene sto på Dagbladets liste, så forslagene gir meg ikke noen hint om hva du mener.

Esquil sa...

abre, jeg satte det på spissen, kanskje er det dagbladets überpretensiøse liste over beste bøker som påvirker holdningen min.

men, de kan ikke ha med 70-tallsfilmer fordi lista gjelder filmer fra de siste 25 år. syns fx eggs var en traurig sak, men ok, lista er ikke ultrahøykultur, det er mer det at de har utelatt så mange publikumsfavoritter jeg reagerer på. I mine øyne skjedde det nærmest en filmrevolusjon i norge rundt år 2000, skuespillere som aksel henie, nicholas kleve bloch, pia tjelta, ane dahl torp og (kanskje) kristoffer joner spiler mye mer naturlig og realistisk enn vi har vært vant til. norsk film har plutselig blitt kul. og det tar ikke dagblad-lista hensyn til.

VamPus sa...

Øy! Det er ikke film hvis ikke noe roper umotivert "FAEN" på en litt teatralsk måte. Gjerne etterfulgt av "Faen, Pelle! Jeg fikser det ikke"..

Anonym sa...

Kule eller ikke, ingen av disse filmene er tilgjengelige her borte så jeg har bare ikke peiling!
Men jeg tror du har rett i at "høykulturelle" filmer får litt for mye kreditt i Norge. Ikke at det er noe galt med slike filmer, men de er vel helst for spesielt interesserte?

Iversen sa...

Esquil, din tullekopp. Jeg har bare sett en halv Olsenbandenfilm, men de snakket norsk hele gjengen.

Sonja: Vi er farlig like, jeg elsker også Bryllupsfesten!

Anonym sa...

Esquil:
Og jeg som syntes Eggs var morsom, mens f.eks. Veiviseren var traurig. Vel, smak og behag.

Hva som er publikumsfavoritter har jeg faktisk ikke peiling på. Og filmrevolusjonen du nevner har jeg heller ikke fått med meg. Jeg har sett lite norsk film, særlig de siste årene, så jeg aner sikkert ikke hva jeg snakker om.

Men Dagbladets internasjonale filmliste tyder ihvertfall ikke på at juryen er spesielt finkulturell.

Minneapolise sa...

Marina: Jeg fant Buddy på et liiite lokalbibliotek utenfor Boston, og det dukker stadig opp skandinaviske filmer i diverse foreign-avdelinger i videosjapper, noen spesialiserer seg på utenlandske filmer.

Ellers kan du komme oppover til Minneapolis en gang i måneden, på norsk film kveld i Mindekirka. Om det går greit å sitte på harde pinnestoler og overhøre akking og uffing fra de eldre norwegian-wannabee-ene når de ser nakenscener eller banning.
Utvalget av filmer er i alle fall bra!

Esquil sa...

liker ironien din vampus :)

remake, ivers. uansett. olsenbanden blir litt som mot i brøstet. så greit, det fins nok det som blir for "folkelig" for meg også.

abre, jeg vet ikke det, pulp fiction er bra, men å si at short cuts og breaking the waves er blant de 15 beste i verden syns jeg er på den pretensiøse siden.

men jeg vil gi deg at dagbladlistene denne gangen er en mellomting mellom folkelige og høyverdige. det var ikke boklistene.

kanskje er det også en generasjonsgreie inne i bildet.

Anonym sa...

Hehe. Jeg synes at både Short Cuts og Breaking the Waves var mye bedre enn Pulp Fiction. Men jeg ville neppe hatt noen av dem med på ei personlig favorittliste.

Generasjonsgreie, jo sikkert. Det er vel knapt skjedd noe nevneverdig i verden siden ca. 1990?

Anonym sa...

Jeg kan, med hjertet i hånden eller ti fingre i tissen, si at jeg ikke har sett en eneste en, med unntak av noen få glimt av kjøkkensalmene, av Dagbladets ti på topp. (Er det lov å skrive med to bisetninger sånn, egentlig?)

Så lista di var mer spiselig syns jeg, Esquil. (Slipper å ha ti fingre i tissen liksom...)

Uff, se bort i fra den siste parantesen der.

Esquil sa...

men frida med hjertet i hånden og ti kniver i hjertet virker det som om du har sett...

Anonym sa...

Jeg så vel kanskje Frida, men ikke ti kniver i hjertet.

Tonita sa...

Savnet Folk flest bor i Kina.

Hadde sett 4 av dagbladfilmene, og likt 3 av ganske godt (Budbr., Salmer, Veiviser), - sett 3 av dine og likt alle (Hawaii, Veiviser, Hodet).

Esquil sa...

høres bra ut tonita... kan jo være at rølerbloggens lesere ikke er landsgjennomsnitt da..

jeg har sett 7 av dagbladfilmene. en er som sagt veiviseren. 3 av dem ga jeg opp underveis, (eggs, mongoland og insomnia, men jeg kan ha gitt opp insomnia av tekniske årsaker), 3 var bra til å være fra den gamle sidrumpede norske filmtradisjonen med overtydelige teaterskuespillere (orions belte, kjærlighetens kjøtere og budbringeren).

Anonym sa...

Du har like god, norsk filmsmak som meg. Har sett samtlige, med unntak av Monstertorsdag og Hodet over vannet, men de har jeg vært sååå nære å ta med hjem hver gang jeg har krabbet til 7-11 for å leie DVDCD-film.

Esquil sa...

du er en bra mann, joakim :)

Tine sa...

Hva med Svidd Neger? ALT med den filmen er jo bra!

Anonym sa...

Veldig enig med deg angåsende United, veldig befriende med en så lett og søt norsk film. Men savner Salmer fra kjøkkenet på lista.

Esquil sa...

takk for støtte, mildrid :)

tine & mildrid, de to filmene har jeg ikke sett. svidd neger er oppe til vurdering, salmer fra kjøkkenet er lagd av han som lagde eggs, så der er jeg redd skepsisen tar meg.

2barnsMamman sa...

Så akkurat "Mirakel". De snakket i hvertfall norsk, så jeg tror den faller inn i kategorien norsk film. Jeg ble glad og jeg ble trist og det kom tårer og latter. Go' film. Og hva med "Lange flate ballær"?

Nå følte jeg meg plutselig veldig folkelig...
På din liste har jeg sett 8 av 10 filmer. På Dagbladets liste har jeg sett 1/2 Mongoland. Kanskje jeg har sett Insomnia, men da har jeg glemt filmen...

Esquil sa...

jeg hørte at lange flate ballær var bare harry, så jeg så den ikke...

men det høres jo ut som om vi har noenlunde samme filminteresse :)

2barnsMamman sa...

En trønder må da like harry? ;)

Lange flate ballær anbefales sterkt, særlig på en "deppe"-dag, hvis man har sånne.

Esquil sa...

jojo, men det er forskjell på joffa og arve tellefsen.

skal huskes. har jo likt harald swartz til nå.