4. februar 2008

VGBloggerne om klima

Ronja på VGBlogg og en del av kommentatorene hennes har oppdaget at det er vinter i Norge også i år. De virker å ha seriøst vondt for å tro på destabiliseringen av jordens klima, og liker ikke at regjeringen prøver å gjøre noe med det. Bravi0 konkluderer for eksempel med at

Beklager å si det, men vi har vel ikke den smarteste stasmininster. Det er vel for mye innavl i Arbeiderpartiet.

Stoltenberg hadde toppkarakterer på UiO. Jeg kjenner ikke Bravi0, men jeg er redd for at "stasmininsteren" kunne bydd ham hard konkurranse i måling av enhver type intelligens.

Men til saken: Problemet er ikke hvit jul eller ikke for oss i Norge. Problemet er at naturkatastrofer på jorden har firedoblet seg, problemet er at fordampingen i jordskorpen øker slik at elver i Afrika og sjøer i Asia forsvinner, problemet er at slumstrøk i Mellom-Amerika rammes av tyfoner og uvær med påfølgende ras og havner under gjørme, problemet er at isbreer i Alpene smelter, at Nordpolisen smelter, problemet er at titusen folk i Sør-Europa dør under hetebølge, problemet er at havet stiger, at lavtliggende områder kan havne under vann, problemet er at millioner kan miste hjemmene sine og bli klimaflyktninger, problemet er at dyrearter dør ut i en fart vi ikke før har sett.

Ekstremværet er ikke snøen i oppkjørselen til Ronja. Ekstremværet er vinder med damenavn som Katarina, som knuser alt i sin vei, sprenger diker og drukner mennesker. Ekstremværet er tørke som dreper alt det menneskene og dyrene skulle leve av.

Og hvordan skal man forhindre dette når nordmenn ikke vil tenke lenger enn til enden av oppkjørselen sin?

Været utenfor husene til VGBloggerne er lokalt. Om vinteren vil klimaendringene gi mer snø når det er minusgrader. Fordi global oppvarming gir økt fordamping, økt fordamping gir mer skyer og mer skyer gir mer nedbør. Samtidig vil det sjeldnere være minusgrader. Vintersnømengden i Norge er derfor ikke noe entydig argument hverken for eller mot global oppvarming.

Skal du vite om kloden blir varmere bør du lese mer enn gradestokken på veggen din, du bør lese rapporter fra vitenskapsfolk, f.eks. de 2000 forskerne i FNs klimapanel som vant nobelpris i høst. Forskerne er bredt enige om at planeten har et klimaproblem.

Og skal man avfeie forskere som idioter, bør man kanskje gjøre det i et annet medium enn internett, som ikke ville eksistert uten forskere.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Skriver gjerne under på den der hvis du lager ett opprop av det!

Frøken Makeløs sa...

Hør, hør!

De VG-bloggerne er i sannhet en egen rase. Underlig.

Anonym sa...

Bravo Esqiul. Jeg har selv fortvilt mange ganger over at så mange nordmenn fremdeles tviholder til gamle miljøsynder under parolen "Det er minusgrader, ergo tar miljøvernerne feil". Og ikke minst den gamle klassikeren "Det har vært svingninger før også - se bare på istidene"

Mot sånn argumentasjon er det håpløst å nå frem med fornuft.

Anonym sa...

hurra!
der sa du det.

Anonym sa...

Jeg liker spesielt godt at du har brukt samme skrivstil som VGBloggerne. Da virker de enda dummere, noe som gjør deg ca smartere enn smartest.

Milton Marx sa...

Kravene til bevisførsel skal man ikke slakke på - og litt ekstra snø i innkjørselen beviser ingenting. Så langt er vi enige.

Men når dét er sagt, så har f.eks. Nord-Norge hatt storm før. Av og til har uværet slått til, og fiskere har dødd i hopetall. De frøs i hjel mens de klamret seg til hvelvet. Man har sett vinder så sterke at de har vridd master av stål. Men det har aldri vært ekstremt, for det er slik vinteren er. Når folk som aldri har sett en vannrett istapp begynner å fabulere om været, så er det kanskje lett å bruke ekstremordet, men man har altså hatt uvær før og.

Men hva er nytt? Blant annet at folk ikke lenger tenker på hvor de bygger. De gamle bygde aldri på værharde knauser og bakketopper. I dag vil vi ha utsikt! I gamle dager tjoret man taket fast til bakken med wire for å sikre det mot vinden. Bygges det flere hus på utsatte steder i dag, er det også flere tak som skal rives av - og særlig hvis man ikke sikrer dem.

Det er ikke noe ekstremt over en orkan. Det er vintervær.

Ellers legger jeg merke til at du bruker eksemplet med jordras i Mellom-Amerika. Det er egentlig like overflatisk som de eksemplene du rakker ned på. Hva med om menneskene har endret atferd mht. hvor de bygger, hvordan de bygger i kombinasjon med andre menneskeskapte forhold? Er det sikkert at det er menneskeskapte klimaendringer som er hovedsynderen?

Mange liv har f.eks. gått tapt i Mellom-Amerika pga. manglende drenering. Elveløp har blitt tettet av alt fra bilvrak til uttjente vaskemaskiner og madrasser, samtidig med at avløpssystemet er tettet til av søppel. Da SKAL det bli flom når det regner - og det er ikke noe nytt at det kan regne kraftig i denne regionen.

Hva om det er slik at man fjerner vegetasjon og bygger skralt og dårlig i skråninger hvor man ikke bygde før? Da SKAL det bli jordras når det regner. Klart at det inntreffer katastrofer uansett, men kanskje legger vi først og frem merke til dem pga. konsekvensene, som ofte har blitt forverret av menneskelig atferd som ikke har noe med CO2 å gjøre. Samtidig får du disse ulykkene inn i stua på en helt annen måte enn før. Men dét betyr jo ikke at det ikke var uvær i Honduras også på tippodemors tid.

Anonym sa...

Yay. Du er litt kranglefant, vet du? ;)

Esquil sa...

beamer: vi får se, denne bloggen begynner jo å bli et klimaopprop i seg selv.

fr. m.: ja, bloggverden virker mer segregert enn før, helt andre meninger er tydeligvis kosher på vgb enn i den frie bloggsfæren. men man skal passe seg for å skjære alle over en kam, det fins sikkert folk med gode klimaholdninger der inne også.

alfie: ja, istidene og klimaet enda lengre bakover dras inn, og at man argumenterer med klimaet fra før det levde mennesker her er jo ikke spesielt interessant all den tid vi håper på en fortsatt menneskevennlig klode.

tina: takk :)

tonje, takk, jeg prøver å skrive forståelig. jeg vil egentlig ikke at noen skal fremstå som dumme per definisjon, men lure folk kan jo si dumme ting.

mm: det er ikke vanskelig å være enig i at det har vært uvær før.
ras kan være tegn på klimaendring, og man kan like gjerne bruke bergen som eksempel. årsakene er alltid kompliserte, man kan ikke si bastant hvorfor katarina oppstod, hvorfor aralsjøen forsvant, hvorfor dyrearter dør ut eller hvorfor det raser, men summen av ting gir en pekepinn på at noe er galt.

og summen av ting er at antall naturkatastrofer har firedoblet seg og at f.eks. de som navnesetter de store gulfstormene etter alfabetet nå kan gå tom for bokstaver i løpet av et år.

forrige kommentaren din var bra forresten :) jeg liker at du er mye flinkere til å argumentere de gangene vi er enige :)

emelie, jeg krangler helst ikke. men noen saker føles viktige. og stilen min er spissformulert uansett hva jeg skriver, kan ikke slå av det.

Anonym sa...

uff, jeg burde brukt "gjennomsiktig" i stedet for "dumme", for da blir det "gjennomsiktig argumentasjon" fremfor "dumme folk". Jeg vil heller ikek at noen skal fremstå som dumme, nemlig:)

Esquil sa...

ja det ser bedre ut. for meg var det jo uansett en hyggelig kommentar, så igjen takk :)

Anonym sa...

Tja, man kan vel kalle hva som skjer en "accumulation of the effects of human stupidity"?
(Jeg synes det er så mye enklere å være pompøs på engelsk)

Anonym sa...

Jeg lurer på om VG-bloggere argumenterer på samme måte på andre problemstillinger?

«Jeg tror ikke det finnes krig og fattigdom, det er ikke noe sånt i min oppkjørsel»

Anonym sa...

Selv klimaforskere er enige om at det å dra frem enkelteksempler ikke fungerer i debatten. 4 år siden var det -30 grader i Oslo, 2 år siden var det 1 meter snø i November (jeg ga opp å spa frem bilen til slutt) ,og i år er 5 varme i februar.
Dette er faktiskt helt normalt...

Det som derimot ikke er normalt er at den globale mediantempraturen er høyere over HELE kloden, men det er dog ingenting som gjør at man kan peke mot enkelhendelser å rope "se der!! Det er global oppvarming som gjør!!"

Anonym sa...

Er det ok om jeg henvise til bloggen din i en diskusjon på facebook? Er en FrPer som trenger en enkel innføring i global oppvarming.

Esquil sa...

marina, godt sagt. eller, summen av tidligere tiders uvitenhet og vår tids dumskap.

virr: eventuelt, jeg betaler skatt, hvorfor kan jeg ikke få ha en tanks i hagen min.
men, det er ikke sikkert dette var et representativt VGB-kommentarfelt.

tonje: det er en ære :)

Esquil sa...

kenneth, fornuftig kommentar. håper jeg ikke skapte noe inntrykk som kan tolkes i andre retninger.

Anonym sa...

Esquil... jeg har et off-topic spm. Hvem andre var det som ble kåret til "bloggeliten" for ikke så lenge siden?
:)

Hilsen fullsetnidg blank Pusekattdoll ;)

Esquil sa...

kåret og kåret, hvis du mener stemplet som bloggelite, som til tider kan være stigmatiserende, muligens du tenker på denne listen:

http://martindrange.abcblogg.no/1199942697_til_dere_eliteblogger.html?cache=648FA2ECB47F0B8C061EB05ACC71B22D

hvis du mener kåret til gode bloggere, kanskje du tenker på denne:

http://tordenbloggen.sonitus.org/

Anonym sa...

takk, der kom svaret ja:)