19. juli 2008

Hvordan Britney-fans dør før tiden


En natt på nett kom jeg over en statistisk undersøkelse. De snakket om den på ME-forum og den lå ute på YouTube. Undersøkelsen slår fast at man får levealderen sin redusert med 25 år hvis man har ME. Siden jeg har ME var det ikke helt hæla i taket. Utdrag fra undersøkelsen:
Average age of Cancer deaths:
-----------------------------

ME/CFS - 47.8 Years * Avg population - 72.0 Years

Average age of Heart Failure deaths:
------------------------------------

ME/CFS - 58.7 Years * Avg population - 83.1 Years

Average age of Suicide deaths:
------------------------------

ME/CFS - 39.5 Years * Avg population - 48.0 Years
======================================== ===

[*These 3 causes of death above accounted for 60% of all ME/CFS deaths in the study*]

Think about that for a second.

Altså, de som dør av kreft og også hadde ME, dør 25 år tidligere enn de som dør av kreft og ikke hadde ME. De som dør av hjertefeil og hadde ME, dør 25 år tidligere enn de som dør av hjertefeil og ikke hadde ME.

Jeg fulgte oppfordringen, og tenkte på det. Gamle ME'ere er riktignok sjeldne. Men er nå egentlig grunnen at ME'ere dør unge? ME er en ny diagnose. Det fins knapt nordmenn som fikk den før 1995, og en stor tyngde av dem fikk den etter 2000. Dessuten er det en sykdom som typisk rammer i 20- og 30-årsalderen.

Befolkningsgrunnlaget i gruppen ME har derfor lavere snittalder enn befolkningen forøvrig. Dermed vil også de som dør og har ME, i gjennomsnitt være yngre enn de som dør og ikke har sykdommen.

For å forstå hva jeg mener kan man undersøke om Britney Spears- konserter forkorter levealderen. Ved å sammenligne de som dør av kreft og har vært på Britney Spears-konsert (dvs masse unger), mot de som dør av kreft og aldri har digget Britney (gamle folk), vil man ut fra denne logikken, o sjokk, oppdage at Britney Spears-konserter forkorter livet noe kolossalt.

Det gjør de neppe i praksis, Britney-fansen er simpelthen yngre enn folkesnittet.

Wikipedia kjenner til to undersøkelser av levealder for ME'ere. Den jeg har nevnt, samt en som fulgte pasienter over en ni-årsperiode. Det høres mer ut som rett måte å gjøre det på. Den andre undersøkelsen konkluderte med at ME ikke forkorter livet.

25 års forskjell på de to undersøkelsene, altså. Så grovt kan du bløffe med statistikk.


--

Merk hvordan jeg greier å illustrere en artikkel om noe så usexy som ME, kreft og død med et bilde av Britney Spears. Jeg skulle helt klart hatt jobb i Dagbladet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra analyse, Esquil! Du har illustrert en av de svært så vanlige feilene som gjøres når man ser overfladisk på tall.

Anonym sa...

Skikkelig bra. Du bør nok kvalifisere for Dagbla', ja. Eller, kanskje Sprøytvarsleren, heller? ;-)

Anonym sa...

Neida! Du er ikke kvalifisert for Dagbla før du kan skrive om ME, kreft og annen elendighet, illustrere den med et bilde av Britney Spears (helst naken eller full), og nevne sex og pupper helst i overskriften sånn at ingen kan motstå å lese artikkelen og du får skikkelig mange gugle-hits fra pornosøkende.

Men statistikk-analysen din er ganske habil. Utrolig hvor mye man kan bevise ved å slå av hjernen før man analyserer forskningsresultater!

Anonym sa...

Hadde overskriften vært "Hvordan de som har hatt SEX med BRITNEY DØR!!!" ville den gått rett inn i Dagbladet...

Anonym sa...

Jeg må si det er betryggende at stasikkene sier forskjellige ting (selv om det er ytterst forrivrrende), for det er ikke noe som skremmer livskiten mer ut av meg enn å få redusert levealder med 25 år! Hehe, jeg lurte fælt på hvor Britney kom inn, bra journalistikk Esquil :)

Esquil sa...

takk for hüggelige kommentarer, iskwew og hagen!

marina & bza, dere nærmer dere dagblad ja. og jeg kan jo gjerne bytte 'dør' med 'piskes ihjel av nakne negre.'

sant, tornerose, men ikke bekymre deg. ser ut som om professorer og sånt har mest sans for den andre undersøkelsen.

Anonym sa...

Bra du avslører dem!

25 år mindre hørtes litt for mye ut altså... Ble litt skremt da jeg leste det først..