25. juli 2008

FrP forsøker å bløffe oss

I en bok om sjekking lærte jeg et triks. Sier jeg "Du er forelsket i meg" til en jente, så kan det påvirke henne til å bli det. Først blir hun kanskje irritert over innbilskheten, men så blir hun vant til tanken. Litt som "OL på Lillehammer" var en vits først vi hørte det på 80-tallet, inntil det ble gjentatt og gjentatt.

FrP kjører for tiden dette trikset. De leker statsrådskole, de kontakter departementene for å få oversikt over alle retningslinjer, for å finne ut hva en regjering kan forandre uten å gå via Stortinget. Siv Jensen forteller avisene at hun leser Obamas bok og "Norges Statsministere". Alt for å venne oss til tanken på FrP i regjering.

Ja, de leder meningsmålingene, men alle partiene unntatt Høyre nekter å samarbeide med Siv Jensen. Jeg vet ikke hva hun håper på, i teorien har hun max to muligheter.

Topartiregjering, H+FrP?

Norge har ikke hatt topartiregjering siden 1928. Topartiregjeringene i Norge varte i snitt ett år, helt greit i Italia, men ikke her, og konseptet ble kastet på historiens skraphaug. Norske parlamentarikere foretrekker ett- eller trepartiregjeringer, når to partier låser seg i en sak kan det tredje partiet avgjøre tvisten.

For at topartiregjering skal være mulig må Høyre havne på vippen, for første gang ihvertfall siden krigen. Det gir dem makten som KrF eller Sp tradisjonelt har hatt, og som har gitt disse småpartiene flere statsministere. Med et minimum av politisk navigeringsevne bør Høyre da foretrekke å styre landet selv. Det skal finnes samarbeidsvilje, når alle partiene vet at alternativet til å støtte Høyre er FrP i regjering.

Ren FrP-regjering?

Særlig. Jeg sa i fjor at Sivs eneste mulighet for å bli statminister hvis ingen vil samarbeide, er rent FrP-flertall på Stortinget. At Høyre vil være støtteparti for FrP kan jeg ikke se noe annet motiv for enn at de ønsker å krympe dem, slik SV nå blir halvert. Det sier seg selv at også FrP må bli et helt annet parti i regjering.

Men man eksperimenterer ikke med styringen av et land. Selv FrP har tankekraft til å skjønne at de for dem gode meningsmålingene ikke forandrer noe. De prøver å bløffe seg en sjanse.


--

Tanken er å blogge noe samfunnsaktuelt en gang hver helg. Første post i serien var Baracknofobi.

---

Og hvis du ikke er lei av fordommer mot FrP'ere, kan du spille Finn FrP'eren.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Historien har gjentatte ganger vis oss at det er nå, et drøyt år før valget, at Frp har størst oppslutning på meningsmålingene, og at de normalt sett går litt tilbake før valget.

For øvrig noen interessante betraktninger du kommer med. Jeg har mine tanker om hvorfor Frp nå er landets største parti. Kanskje du tar utfordringen om å skrive noen ord om hva du tror, gjerne i en egen bloggpost?

Esquil sa...

da har æ ein som sei at folk vil våkne
og at vinden i fra høyre snart vil snu
ingen e så go som du da
ingen e så go som du

jeg vet ikke om jeg har innsiktsfulle nok tanker om frp's fremgang til å lage en bloggpost av, siden jeg ikke kjenner noen som er i nærheten av å stemme frp. men jeg kan prøve.

det er i utgangspunktet rart, for frp er et protestparti, og norge går i global og historisk målestokk på skinner. men jeg antar at mange likevel føler frustrasjon for et eller annet, som ikke nødvendigvis er politisk løsbart, og så stemmer de på det ene stortingspartiet som ikke er med'skyldig' i å ha bygd landet.

tror at hvis frp får makta og velgerne oppdager at naboen fortsetter å kjøre finere bil enn dem, og at lån fortsatt har renter, vil de kjapt stemme noe annet.

Anonym sa...

Am Communist Party wrote a book, "We will never surrender" (named = but historical analysis of old austria hungary, was sold in few copies)

Completion

We can not survive without neoliberalism (am project = information, force, its own responsibility, etc).
Sex, violence and work.
Then, it is the Jewish question - many Jews in the labour movement (selling in intellectual solutions that kommunistpacket today "mass empty words without substance").
The same mentality today = perhaps that nature is moving towards eradication. The control of some media - and similar organizations.
The Devil's people (easy on eliminating).

Count 1 million times
What gave nybyggaranda etc

Spider, which can kill judgement

It was a jew girl who now is named Rebecca Lord
She was not horny, but well on the crafty manipulation of others (Rebecca mata hari).
She was fitted and dejected, but one day she committed suicide.
Then came a klumpedunsröv from israeli higher uni, Haifa, and would learn empiricism but then struck schizopartikeln to, and it scratched at the robber and he pulled out a hemorojd
it was shown to contain a worm that later destroyed a large part of the human world

it was late in the history books
astroillium israelis

particle =
nervous system has, of course, new data on databasförmåga (activates when the schizophrenia of us)
Tex send nano-robots and religious cultural context and play on (socialpsykologi) and then endanger humanity
threat to humanity


when you sit in a solitary confinement (by 1000 mdr who really would gone to the West-am project) and attackhund who rapes and våldsmusik

Chinese-Chinese person who he said
now gaining ground, we manchuriet
so hästarmén who was genklonad
and sold his Old Norse kýr
it turned out later that he was a little underestimated
so it impoterade a cow

(vv spread on)

Tex replace coal in us (Germanium)
Plants and planter to replace, and make photosynthesis more efficient (only percent today to 25%)
Brainlaw for optional (energy used right tex alpha waves)
Props in EUrope


Obama = optional, and be able to govern, one should say have 300 iqpoäng otherwise is not optional.
Individuals should be able to control the environment (cf. chosen best in the past to defend the stem end, but today also the environment, science, art, personalities, creativity and above all the complexity).
Set is most important (based on 300 and a superstructure)

We would introduce the following countries


http://vitgulworld.blogspot.com/

Houseman sa...

Å overføre "Oslo-modellen" (hvor V støtter et byråd bestående av H+Frp) til nasjonalplan har vel vært det mest aktuelle forslaget de siste dagene, særlig etter at Ola Elvestuen i Oslo Venstre luftet muligheten i media. FrP ser ut til fortsatt å tro på et "bredt borgelig alternativ", med seg selv i den mest framtredene posisjonen, bare nabopartiene "innser realitetene". Heldigvis er Lars Sponheim prinsippfast og klar på at Venstre aldri vil gå i allianse med en FrP-regjering, og hvis H+FrP blir det borgelige alternativet, tror og håper jeg en viss andel Høyre-velgere vil bli hjemme på valgdagen. FrP er et fløyparti uten politiske venner som vil være utestengt fra regjeringskvartalet med mindre de, som du sier, får rent flertall alene.

Esquil sa...

anonym: jeg er redd det er den mest forstyrrede kommentaren jeg har sett her. håper du er en form for spambot.

houseman: ja, uttalelsene fra den nye nestlederen tyder kanskje på at frp har høstet effekt av bløffen. Men inntil videre dreier det seg vel om en enkelt mann, som ikke sitter på stortinget, og som får motbør både av egen leder og av unge venstre. Vi får håpe de smikker ham på pungen med en iskald ståløse.

Anonym sa...

Jeg er farlig nær å gi min stemme til venstre ved neste valg. Men jeg er forvirret av skade. Sist jeg ga min tillit til Sponheim, rottet han seg sammen med KrF og Høyre. Min tro på AP har ikke styrket seg i de siste årene, tvert om dessverre, så nå kan det gå mot partiskifte - igjen. Men om V planlegger kupp i samarbeid med FrP kan de ihvertfall glemme det.

Hilsener fra Frp-hølet Bergen

Esquil sa...

det er bra innstilling, niflgard. ikke stemme på noen som vil hjelpe frp til makta. det er egentlig alt jeg krever av meg selv også.

venstre var forresten et av de største partiene i denne bloggen da jeg hadde meningsmåling. Så du har kommet rett.

Anonym sa...

Lika med CIA (kostade ju rättspengar från Egyptienavisningarna).
Judarna är ju mångdubbelt värre.
Jag anser att all militär personal ska väck.
Eller då ambassader och beskickningar etc .
Nödvärnsrätt etc i Sverige (hotar dom svenska liv så ska dom hotas tillbaka )
Force Majeure
Försvaret är varje individ (demokrati= 1 röst 1 aktie i landet 1 försvar).
Lagens intention (s k civilkuragelag = få väck rättsrekvisit i landet och avlägsna inre hot eller då yttre hot som dom är).

Anonym sa...

Lika med CIA (kostade ju rättspengar från Egyptienavisningarna).
Judarna är ju mångdubbelt värre.
Jag anser att all militär personal ska väck.
Eller då ambassader och beskickningar etc .
Nödvärnsrätt etc i Sverige (hotar dom svenska liv så ska dom hotas tillbaka )
Force Majeure
Försvaret är varje individ (demokrati= 1 röst 1 aktie i landet 1 försvar).
Lagens intention (s k civilkuragelag = få väck rättsrekvisit i landet och avlägsna inre hot eller då yttre hot som dom är).

Anonym sa...

Jeg bare håper at denne Kolberg fortsetter å synge, jeg.

Det har en slik herlig effekt både på galluptallene og APs politikk. Om ikke lenge vil vi høre at Jensemann vil snakke innvandrerregnskap og kreve begrensning av strømmen av fremmedkulturelle - og samtidig hevde at dette alltid har vært sentrale elementer for arbeiderbevegelsen.

Dét er til å leve med. I alle fall er det trolig mer levelig for FRP-folket enn å gå i regjering med Høyre - og dermed skulle ta diktat fra KrF, Venstre og Dagbladet/VG. Problemet for mange er nok at Høyre har avgått ved døden.

Jeg er ikke sikker på at FRP bør gå i regjering. Kanskje burde partiet heller la seg ekskludere fra det gode selskap (og det burde ikke være vanskelig å finne påskudd for ikke å gå i posisjon pga. andre partiers manglende samarbeidsvilje) - og fortsette den friske veksten i opposisjon. (Husk også at vi har tradisjon for at man i Norge kan unnlate å gå i regjering dersom ens parti får mindre enn 36,9% av stemmene).

Så lenge Høyre svikter og alt til høyre for SV er bare rot, er det ikke så vanskelig for FRP å vokse. Det å vente med å gå i posisjon kan godt være farbar vei.

Kanskje skulle vi alle vurdere alternativene til et FRP i regjering - gitt at partiets styrke på Tinget uansett ligger an til å øke. Hva vil et FRP i opposisjon med 32% av representantene på Tinget bety?

Endelig tror jeg også at Venstres prinsipielle FRP-motstand er proporsjonal med den opplevde gevinsten ved en slik. Det er bare populisme. På det tidspunktet at Venstre kan vinne flere stemmer på en tilnærming til FRP, vil partiet gjøre der. Sponheim er i så henseende et akseptabelt offer.

Jo mer tid folk får til å venne seg til tanken om FRP i regjering, jo mindre selgende vil Sponheims erklærte motstand være. Derfor skal man ikke se bort fra at Sponheim pisker en død hest.

Bortsett fra dét, synes jeg kanskje man skulle nedtone utsagnene om at Norge går på skinner. Den slags krever avgjort store skylapper. Man trenger jo ikke gå lenger enn til over Skagerak for å finne et land uten Norges oljeinntekter, men med et enda bedre velferdssystem - og som styres av det partiet i landet som ligner mest på norske FRP.

Hva ER egentlig denne greia som du har med FRP? Her aner jeg noen personlige dimensjoner som ville være et blogginnlegg verdig.

Viktor Viktorsen sa...

Enkelt forklart handler det om "tankens kraft", hva?

FrPs Tybring-Gjedde (Stortinget) er utdannet i USA, og har fått the american way inn under huden. Han sa opp jobben sin i forsvarsdepartementet i god tid, slik at han var klar til å entre Stortinget ved forrige valg. Og slik ble det! (det kunne jo gått til hel...):-)

Det er dette FrP nå utvikler. I prinsippet tankens kraft gjelder det å handle som om målet er nådd.

Dvs oppføre seg som om man er millionær og helt friskt! hehe

Anonym sa...

niflgard: Sponhaugen har jo gjort det helt klart at en stemme til V nå er det samme som en stemme til Ap, så tenk deg om!

Milton: Vel talt!

For min del ser jeg ikke bort ifra at vi etter valget får en regjering av Frp, H og Sp.
Jadda, jadda, Sp MÅ nødvendigvis gå til valg sammen med Ap og Sv, men etter at valget er tapt, tar det dem mindre enn 5 minutter å krype i seng med fienden. Maktsyke og uberegnelige som de er. Og hva angår politisk farge vil jeg påpeke at de er snarere er brune enn røde eller grønne.

Men Sp har jo alltid vist seg som en upålitelig partner, og både H og Frp anser vel Sp som enda mere paria enn det de andre ser i Frp, så det kreves at noen får tatt et helt avsindig balletak på Brekk og kompani.

Houseman sa...

Det siste er nok lite sannsynlig. Når Navarsete overtar som partileder, tror jeg partiet for alvor vil forankres i venstre sentrum, eller venstrum, etter å ha beveget seg gradvis bort fra høyresiden under de to siste partilederne. Som Arne Strand skriver i Dagsavisen i dag og som Johan J. Jacobsen sa på NRK i går, har den borgelige blokken av Sp som tidligere stortingsrepresentant Martin Stangeland snakker om lite eller ingen tilslutning i et parti hvor både grasrot og partiledelse gir inntrykk av å være fornøyd med resultatene Sp har fått av å være blant de rødgrønne. Det er vanskelig å se for seg at det går noen vei tilbake til mildt sagt lite tiltrekkende Høyre, med svak statsministerkandidat, liten gruppe av kjernevelgere, dårlig appell til andre velgergrupper og et stort imageproblem, og ikke minst et FrP som yrkesaktive i primærnæringene neppe kan ha intersse av at partiet deres samarbeider med. H+KrF+Frp er nok mer sannsynlig hvis noen rekker å få orden på rotet på borgelig side innen valget.

Esquil sa...

enig med houseman, det er ikke mulig å gjøre et større sprang på stortinget enn det ville vært å gå fra å sitte i regjering med SV til å sitte i regjering med FrP. Not gonna happen.

milton, godt mulig jeg tar den utfordringen.