15. september 2008

Klipp håret og skaff deg leilighet

Vi er innvandrere, vi er paria, vi er husløse og vandrer gatelangs, venter utenfor stengte byporter i timesvis, puster inn støv og eksos, dynkes av regnet, mens huseierne og meglerne koser seg andre steder.

Vi som står i klyngen på fortauet burde hate hverandre, klore ut øynene på hverandre, vi er konkurrenter. Men vår dystre felles skjebne binder oss sammen, vi finner toner på svorsk, araborsk, polsk-urdisk og svensk-trøndersk mens tungtrafikk dundrer forbi i "stille og rolige" gater og avlyst visning nummer ørtiørte langsomt renner ut i asfaltstøvet.

Det er ingen av oss som røyker. Hvis du spør kan vi ikke navnet på et eneste sigarettmerke. Det er heller ingen av oss som aner hva kjæledyr er. Unger? Er du gal. Festing? Sånt kunne ikke falle oss inn. Vi er stille, forsagte mennesker som har som eneste hobby å betale regninger punktlig.

En sjelden gang, når leiligheten ikke er utleid før visningen, kommer det en skapning med husnøkler og slipper oss inn. Vi traver inn i et annet menneskes hjem, betrakter dusjløsninger og varmtvannstanker som om vi var på museum, trenger oss sammen på den "romslige" stuen og lovpriser alt det vakre vi ser. Iblant er det med en fersking som ikke har skjønt det, en som stiller kritiske spørsmål og ikke lar seg imponere. Som om han skal kjøpe en bruktbil og forsøker å få eieren til å forstå at den ikke er verdt prisen. Det er greit for oss. En konkurrent mindre.

Vi kan ikke prute, vi kan ikke klage, vi er vingestekket. Mange av oss kommer til å melde sin interesse for leiligheten, og da vil utleier velge den av oss som faller mest i smak. Valutaen heter Magefølelse. Vi har rensket mellomrommet mellom øyenbrynene og nappet nesehår.

Utleieren jobber hos ACME. En av oss husløse kjenner også en som jobber hos ACME. Det viser seg at de har en felles bekjent. Vi bivåner dette vakre øyeblikket når huseier og leietager finner hverandre, når huseier har noen hun kan spørre og forsikre seg om at leietager ikke foretar rituelle dyreofringer på stueteppet.

Sånt kan man aldri vite med sånne som meg. Jeg innser at slaget er tapt og glir tilbake ut på gaten.

Mens jeg trasker den endeløse "kort vei til t-banen", piper mobilen. Det er Geir som har funnet en leietager. Geir har dumpet meg. Og jeg som trodde jeg hadde draget på Geir. Jeg kjenner panikken bre seg. Ikke enda en uke. Skoene gnager, asfalten er en ørken, et hamsterhjul.

Fortsetter dette må jeg kjøpe slips. Og legge bloggen med dom smutsiga overskrifterna under passord.


----


Postpost: Husk å nominere dine favorittblogger til Den Gyldne Q

23 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har noe å glede oss til ser jeg :/

Esquil sa...

hva er det du gleder deg til? at bloggen skal under passord?

vel det kommer ikke til å skje. jeg har hatt opprydding, det fikk holde. pluss at håret mitt plutselig ble pinlig kort og velfrisert.

Anonym sa...

For et pes... Dårlig gjort at det skal være så vanskelig, skulle ønske jeg kunne hjelpe med noen tips, men har ikke peiling. Du er nå fin på håret da, så får bare håpe at det også hjelper på sitt vis og si ellers lykke til med leitinga!!

Anonym sa...

Aha, derfor visse poster forsvant så mystisk, altså...

Lykke til videre, det ser ut til å trenges.

Anonym sa...

Tenkte nå mer på å finne leilighet i Oslo, med katt og chinchilla på slep...

Anonym sa...

Du har fjerna favorittposten min! Lover du å sette dem tilbake når du har fått tak over hodet? Pretty pleease?

Men seriøst, jeg håper ikke bloggen hindrer deg i å finne deg et sted å bo, det er i så fall veldig trist. Synes du skal låne deg en uskyldig lillesøster, jeg.

Best of luck!

Anonym sa...

Redusering:
Trondheim-Oslo 1-5

Anonym sa...

Det blir som å hitle debatten å komme med felles kjente. Samme med par med barn på vei, eller forl som studere teologi. Man få rlitt lyst til å juge på seg litt kristenheit eller forloveder for å ha noe å stille opp med.

Anonym sa...

Så det var ikke lett å få seg en leilighet i Oslo. Det var synd. Men det ordner seg for snille gutter, eller var det jenter, hehe ;-)

Håper du slipper å traske gatelangs så mye lenger da. En dag er det din tur og du kan komme med flyttelasset ditt og rigge deg til:-)

Lykke til!

Anonym sa...

Uffda. Vi har et ledig rom her om det skulle knipe, så med mindre du har noe imot skog og fred...;-)

Støvkorn sa...

Bra skrevet, kjente meg igjen med det samme! Ulidelig søking!

Rigmor sa...

Hva? Er det så vanskelig å skaffe sted i Oslo? Jeg ble oppriktig overrasket nå. Kanskje finnes det er par ting som skjemmer oss bort her i London after all!

Anonym sa...

Det var andre tider da jeg var ung!

Da satte jeg bare inn en liten annonse i Aftenposten: "Rektor søker hybel til sin datter", og deretter ble jeg ringt ned.

To utleiere på Bygdøy fallbød til og med utleieprisen, og jeg endte opp med å betale 1300 for et rom.

Det var tider.

Esquil sa...

tusen takk for hyggelige kommentarer, alle sammen!

minnea, rigmor, det er bare å komme, jeg setter jo ting på spissen i denne bloggen. det er vel tidspunkt hvor det ser mørkt ut, men så ordner det seg. de driver og kredittsjekker meg nå, og det skal være grei skuring.

hvilken post tenker du på, kamikaze?
prøvde jo å låne henne, men det gikk ikke.

hhs, takk, det var generøst :) men ser ut som om jeg valgte ganske motsatt av skog og fred. har satset på noe som er nærmest mulig vinmonopolet.

beach :)

Anonym sa...

Jammen jeg savner en viss brumkreisel-post om smakstilsetninger.

Den fikk meg til å le da jeg var halvveis gjennom en uke med hotellroommate a la barkebilledame som snorket, dro meg i håret og fulgte etter meg overalt.

Den var med andre ord j*¤%&g bra.

Men jeg kan vel forstå at du gjemmer den en stund.

Anonym sa...

brummkreisel

Esquil sa...

takk :) men det er ikke bare leilighetsjakt, jeg mistenker at den posten kostet mojo. så den må straffes.

hm. på den annen side. damene bør tåle såpass for å telle som bra.

brummkreisel betyr forresten snurrebass.

Anonym sa...

Haha, jeg visste ikke at Brummkreisel betydde noe!

Men at posten kostet mojo... tror du virkelig at når du har en dame på glid, så unnskylder hun seg med å pudre nesen mens hun egentlig løper til nærmeste pc for å lese hele bloggen din, oppdager brummkreisel og ombestemmer seg?

I think not.

Enten har hun allerede lest posten, og da er det for sent, eller så kommer hun ikke til å gjøre det før hun har gjennomskuet humoren din allikevel.

Og dessuten synes jeg også damer bør tåle såpass ;)

Esquil sa...

vel, bloggen har jo statcounter, så jeg vet jo at hun kom hit etter vi chattet, jeg vet hvilken post som lå øverst, og jeg vet at det ble stille fra henne etterpå. utfør yrket ditt.

(=you do the math)

Anonym sa...

Oh no!

Kan du ikke finne deg en dame litt fort da, så vi får tilbake postene her ;)

Anonym sa...

Veldig bra skrevet! Fikk skikkelig dejavu her fra egne leilighetsjakter, skrekk og gru. Husker jeg var på visning på torsov sammen med 200 andre, vi gikk som sild i tønne og prøvde frebrilsk å iallefall få blikkontakt med huseier en gang, kunne jo være han husket meg og så på akkurat da jeg skrev navnet på lista. Forsøke å le litt, dra en vits.. Men er dødfødt vettu- imponere blant 200??? dødfødt. Så jeg begynte å se etter leil som lå litt mindre sentralt og endte opp med en skikkelig fin en til lav pris. tar bare 5 min til oslo s med bil, endel lenger med bane. Ble ikke torsov eller grunerløkka, men jammen har de vinmonopol her "oppe" også ;)Dessuten trær og bolighus fremfor blokker.

Tvitvi.. Om du skulle være så heldig å være den første til å ringe og kan komme med en gang, så er oddsa ganske store. du må ha dressen og håret kjemma, så du er klar til å kaste deg i vei. Når man tenker etter er det sprøtt hvordan det er, det er vi som skal kunne være de kritiske, huseierne som virkelig skal ønske oss og legge akskjer hos oss.. ikke omvendt.. Leiemarkedet i oslo er sprøtt..

lykke til med jakten..Håper virkelig du finner noe! Har du noe sted å være i mellomtiden da?

Esquil sa...

kaze - har du ikke sett hva som skjer med blogger når bloggeren får kjæreste?

tornerose - 200 er verre enn jeg har opplevd.

har sted å være ja, jeg har min yndlingsbror her i byen. og jeg undertegnet leiekontrakt i dag. så nå skulle det bli bra.

Anonym sa...

Jeg tror ikke jeg har opplevd at en blogger har fått seg kjæreste enda. Uff.

Men grattis med leilighet!

Blir det "Hos Esquil"-reportasje snart eller?